Εγκρίθηκε ομόφωνα η προετοιμασία έργου για την συνοριακή διάβαση στις Πρέσπες

Η 4η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-IPA GREECE-fYROM 2014-2020 που έγινε σήμερα Παρασκευή 8.11.2018 στον Λαιμό Πρεσπών εξουσιοδότησε ομόφωνα τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος να προχωρήσει στην τεχνική επεξεργασία και προετοιμασία πρότασης για τη χρηματοδότηση του έργου μίας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής παρέμβασης στην περιοχή της συνοριακής διάβασης μεταξύ Ελλάδος και πΓΔΜ στον Δήμο Πρεσπών.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης που παρουσιάστηκε στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, το οποίο αποτελεί το ανώτατο αποφασιστικό όργανο του Προγράμματος, από τον Δρ. Αναστάσιο Σιδηρόπουλο Διευθυντή Προγραμμάτων στην Αναπτυξιακή Κοζάνης ΑΝΚΟ περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την κατασκευή εγκαταστάσεων συνοριακού ελέγχου, των απαραίτητων οδικών προσβάσεων αλλά και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή όπως ανάπλαση του Λαιμού που πλέον θα γίνει οικισμός εισόδου της χώρας μας. Εταίροι του έργου θα είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και στις δύο χώρες με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 €.

Τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης που εκπροσωπούν Υπουργεία, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς των δύο χωρών καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσαν την πλήρη υποστήριξη τους στην πρόταση της παρέμβασης και τις παρατηρήσεις τους για την καλύτερη περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω εξέλιξης της πρότασης παρέμβασης ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των δράσεων εντός του 2019.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης ο οποίος χαιρέτησε την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε σχετικά με την σημερινή απόφαση «ένα κρίσιμο ορόσημο στον σχεδιασμό για την διάνοιξη και λειτουργία της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό κατακτήθηκε σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω το Προεδρείο και τα μέλη της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης αλλά και τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος για την υποστήριξή τους σε αυτό το έργο πνοής για την Πρέσπα και για τη διασυνοριακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες».

 

Ακολουθεί το κείμενο του σύντομου χαιρετισμού του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη στην 4η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος INTERREG-IPA GREECE-fYROM 2014-2020 που έγινε σήμερα Παρασκευή 8.11.2018 στον Λαιμό Πρεσπών. Βίντεο του χαιρετισμού είναι διαθέσιμο εδώ

 

Κυρία πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της επιτροπής παρακολούθησης

Θέλω κατ’ αρχήν να σας καλωσορίσω από την καρδιά μου στην Πρέσπα, να σας ευχαριστήσω που αποφασίσατε να κάνετε αυτή την πολύ σημαντική σας συνεδρίαση στον τόπο μας, και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της επιτροπή σας.

Ο Δήμος Πρεσπών είναι ο μικρότερος και πιο αραιοκατοικημένος Δήμος της Ηπειρωτικής Ελλάδας, παρά την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου, τη σπάνια βιοποικιλότητα και τον αδάμαστο χαρακτήρα των κατοίκων του υπέφερε πολλά τον περασμένο αιώνα. Η Πρέσπα κινούνταν πάντα ανάμεσα στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας λόγω της μεγάλης καταστροφής που προκάλεσε εδώ ο εμφύλιος αλλά και λόγω μεθοριακότητας και απομόνωσης από τα αστικά κέντρα.

Σήμερα, που όλα αλλάζουν γύρω μας η πρωτοβουλία των δύο χωρών για διάνοιξη της συνοριακής διάβασης λίγες εκατοντάδες μέτρα από δω που βρισκόμαστε και η συνεδρίαση της επιτροπή σας για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι το μέλλον της περιοχής μας θα είναι πιο λαμπρό από το παρελθόν της, ότι οι ζωές των παιδιών μας θα είναι καλύτερες από τις δικές μας ότι η Πρέσπα θα βρει τη θέση που της αξίζει στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στον τόπο  μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο σημαντικό σας έργο.