Επιστολή Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Φλώρινας στην Υπουργό Παιδείας

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων όλων των βαθμίδων της πόλης της Φλώρινας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες στα σχολεία της περιοχής μας, δραστηριοποιούνται από την άνοιξη πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους αιρετούς της πόλης και του νομού μας αλλά και με τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν με τον πρώην Υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου και του επέδωσαν επιστολή-διαμαρτυρία για την μη επαρκή θέρμανση των σχολικών μονάδων. Επίσης, πραγματοποίησαν συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φλώρινας με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτηρίων. Τέλος συναντήθηκαν με τους βουλευτές του Νομού μας και τους ενημέρωσαν για τις ανάγκες των σχολείων.

Με σκοπό την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε πετρέλαιο θέρμανσης επιδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε η ακόλουθη επιστολή τους προς την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως.

 

Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων όλων των βαθμίδων

της πόλης της Φλώρινας

ΠΡΟΣ : Υπουργό Παιδείας

ΚΟΙΝ :  Αντωνιάδη  Ιωάννη, Βουλευτή Φλώρινας

Πέρκα Θεοπίστη, Βουλευτή Φλώρινας

Κιοσέ Ιωάννη, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας

Γιαννάκη Βασίλειο, Δήμαρχο Φλώρινας

 

Κυρία Υπουργέ,

Η περιοχή μας από το Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο αντιμετωπίζει πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες με τον μέσο όρο θερμοκρασιών να βρίσκεται κάτω από τους 10οC, ενώ κατά το τρίμηνο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος οι ελάχιστες φθάνουν ακόμα και τους -25 οC για αρκετό χρονικό διάστημα. Για την επαρκή θέρμανση των σχολείων θα απαιτούνταν 24ωρη λειτουργία των καυστήρων, πράγμα όμως αδύνατο με τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου κάθε σχολικής μονάδας με βάση τις τακτικές επιχορηγήσεις.

Η παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, με μηδενικές συντηρήσεις και χωρίς καμία θερμομόνωση, δεν προσφέρουν καμία δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα την σπατάλη στην κατανάλωση καυσίμου και την ελλιπή θέρμανση των αιθουσών. Κάθε χρόνο εξαιτίας των παραπάνω αντίξοων συνθηκών, χάνονται πολλές διδακτικές ώρες οι οποίες είναι αδύνατο να αναπληρωθούν. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για τρείς συνεχόμενες εβδομάδες – απώλεια εκατό (100) περίπου διδακτικών ωρών και επιπλέον για τρείς εβδομάδες ξεκινούσαν τη λειτουργία τους στις 9 ή 10 π.μ λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Tον Μάιο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φλώρινας και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, για να ενημερωθούν οι Σύλλογοί μας για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς του Δήμου (εκπόνηση μελετών) και που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων. Από τη σχετική συνάντηση προέκυψε ότι είναι προσφορότερη η μαζική-ενοποιημένη χρηματοδότηση και εκτέλεση των μελετών αυτών, αντί της τμηματικής, ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση τους.

Από την άλλη μεριά, οι επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια παράγουν στρεβλώσεις, αφού δε λαμβάνουν υπ όψη τις κλιματολογικές συνθήκες και κτηριακές ιδιαιτερότητες κάθε σχολικής μονάδας, με αποτέλεσμα ανάλογα (σε μαθητές και όγκο) σχολεία, να λαμβάνουν τις ίδιες επιχορηγήσεις για να ανταπεξέλθουν στο σύνολο των λειτουργικών τους εξόδων. Στα σχολεία της περιοχής μας όλο το ποσό της επιχορήγησης αναγκαστικά καταναλώνεται στη θέρμανση, χωρίς πάντα αυτή να είναι επαρκής, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης άλλων βασικών λειτουργικών αναγκών. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η άμεση και έγκαιρη ανακατανομή των επιχορηγήσεων των σχολικών μονάδων έστω και προσωρινή μέχρι την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα προηγούμενων ετών που σχετίζονται με την μη επαρκή προμήθεια πετρελαίου και συνεπώς την ελλιπή θέρμανση.

Επιπλέον, η μη φορολόγηση του πετρελαίου που προμηθεύονται οι σχολικές μονάδες της περιοχής μας, θα μπορούσε να αυξήσει τις ποσότητες που αυτές θα προμηθεύονταν, ακόμα και με τα υπάρχοντα κονδύλια.

Αναγνωρίζοντας την ευαισθησία σας, ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση στα δικαία αιτήματα μας, αιτήματα που και στο παρελθόν είχαμε επανειλημμένως εκθέσει και στον προκάτοχό σας, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων όλων των βαθμίδων της πόλης της Φλώρινας