Πορτοκαλί φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο Φλώρινας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με μία λιτή και συμβολική εκδήλωση ο Δήμος Φλώρινας φωταγώγησε πορτοκαλί το κτήριο του Δημαρχείου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καταπολέμηση του θλιβερού αυτού φαινομένου.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης “η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλή προς όλες τις γυναίκες.

Στη χώρα μας, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό κορυφώνεται δραματικά, καθώς μέσα στη χρονιά αυτή μετράμε ήδη 13 γυναικοκτονίες. Οφείλουμε, όλοι μας, να αναδεικνύουμε το πρόβλημα και να σπάσουμε τις αλυσίδες της σιωπής. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που δέχονται βία ή κινδυνεύουν να υποστούν βία, να ζητήσουν βοήθεια.

Το μήνυμα της φετινής καμπάνιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι “Λέξεις μαχαίρια”. Λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους, είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Στόχος είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στις αρμόδιες δομές”.

Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας μίλησε ο κοινωνιολόγος Ματθαίος Καργάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και στην έξαρση των γυναικοκτονιών.

Παράλληλα, προβλήθηκε το έργο περφόρμανς για κάμερα «…but he loves me» της Νάσιας Καρατσιράκη, φοιτήτριας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Την παρουσίαση έκανε ο συντελεστής του έργου, Κλεάνθης Κομματάς, τριτοετής φοιτητής του Τμήματος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας κα Φανή Ρίζου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.