Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε την 13η Μαΐου 2021 με θέμα την παρουσίαση, εν μέσω συνθηκών πανδημίας, του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας  «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».  Το Δικηγορικό Σώμα, που στην πλειοψηφία του επλήγη και το ίδιο από σειρά αντιμεταρρυθμίσεων των διαδοχικών τελευταίων κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να λάβει σαφή θέση στο πλευρό των εργαζομένων, δικαιώματα των οποίων περιστέλλονται μέχρι σχεδόν εξαφανίσεως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τις βασικές διατάξεις που προτείνονται από την Κυβέρνηση και αιτείται την απόσυρσή τους.

Εφόσον οι ρυθμίσεις  αυτές υλοποιηθούν, καταργείται το σταθερό οκτάωρο εργασίας, επεκτείνεται η υποχρεωτική εργασία τις Κυριακές, θεσπίζεται η δυνατότητα επιβολής απλήρωτων ή ελάχιστα αποζημιούμενων  υπερωριών, καταργείται η αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου σε περίπτωση συρροής διαφορετικών κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν τις συνθήκες εργασίας του, καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί πραγματικά τον εργαζόμενο, ως έκφραση σεβασμού στην προσωπικότητά του,  σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους ενώ το δικαίωμα στην απεργία ουσιαστικά καταργείται και η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε  «Ανεξάρτητη Αρχή που, φοβούμαστε, θα ελέγχει την τυπική μόνο τήρηση των διαδικασιών εξέλιξης της εργασιακής σύμβασης.

Θεσμοθετείται και εργαλειοποιείται η αδύναμη διαπραγματευτική θέση – ατομικά –  του εργαζόμενου ιδιωτικού τομέα.  Δεν πρόκειται για «προσαρμογή των όρων εργασίας στον 21ο αιώνα» αλλά για επιστροφή στο περιβάλλον  του 19ου. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έρχονται να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση των βασικών αρχών πρόνοιας και προστασίας του εργατικού δικαίου και καθιστούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκτεθειμένους σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, στο βωμό της «βιωσιμότητας» και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

 

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ                          ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ

 

 

Ενόψει της γενικής απεργίας της 10ης Ιουνίου με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις εργασιακές ρυθμίσεις, απευθύνουμε εκ νέου το Ψήφισμα του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας της 13/5/2021.