Έναρξη υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο

Σε συνέχεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας και εν όψει της έναρξης υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο για τους ΟΤΑ του νομού Φλώρινας την 14η/01/2019 υπενθυμίζουμε στους πολίτες τα εξής:

  • Με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν και πρέπει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους επ’ αυτής.
  • Η διαδικασία, ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η ορθότητα των τίτλων βάσει των οποίων γίνεται η ανωτέρω δήλωση αποτελούν αμιγώς νομική διαδικασία.
  • Η λανθασμένη εκτίμηση των νομικών ζητημάτων που προκύπτουν κατά την υποβολή της δήλωσης θα έχει σαν αποτέλεσμα στην καλύτερη περίπτωση πολυετείς και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες και στην χειρότερη απώλεια δικαιωμάτων επί των ακινήτων.
  • Στα πλαίσια της ανωτέρω διαδικασίας είναι πιθανό να κριθεί απαραίτητη η σύμπραξη κι άλλων επιστημονικών κλάδων, όπου για παράδειγμα προκύπτουν ζητήματα ορθής αποτύπωσης των ακινήτων, πάντοτε στα πλαίσια ορθής νομικής καθοδήγησης. Είναι όμως εξαιρετικά ανεύθυνο έναντι των συμπολιτών μας, να επιχειρήσει μη νομικός την επεξεργασία των Δηλώσεων ως προς την διάσταση των νομικών δεδομένων που περιλαμβάνουν και αποτελούν, ούτως ή άλλως, το κύριο περιεχόμενό τους.

Η Διοίκηση του ΔΣΦ τονίζει για μία ακόμα φορά τη σημασία των ανωτέρω ζητημάτων, εφιστά την προσοχή των πολιτών που επιθυμούν να διασφαλίσουν τις ιδιοκτησίες τους και βεβαιώνει ότι οι δικηγόροι Φλώρινας διαθέτουν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, εξειδικευμένη εμπειρία επί του θέματος και είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν την νομική ορθότητα των ανωτέρω δηλώσεων.

 

Για το Δ.Σ.

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Βασίλειος Σ. Καραντζίδης                                                   Φανή Κ. Ρίζου