Ένα καλωσόρισμα γεμάτο “Φλώρινα”

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών που συνδιοργάνωσαν σωματεία, σύλλογοι και φορείς του τόπου με τον συντονισμό του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο κτίριο του Διοικητηρίου στην Φλώρινα. Ήταν μια βραδιά μαγική, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα γεμάτη πρόσωπα χαρούμενα, καλή διάθεση, τοπικές γεύσεις και νεανικούς ήχους και μουσικές. Ένα πραγματικά φαινόμενο για τα δεδομένα της πόλης μας καθώς ήταν μιας σπάνιας ομορφιάς και σημασίας συνάντηση ενεργών πολιτών, νέων φοιτητών, εκπροσώπων συλλόγων, σωματείων και φορέων της πόλης με ένα κοινό σκοπό. Να γνωριστούμε, να συνεργαστούμε και να δείξουμε στους φοιτητές μας τον δρόμο για δημιουργική ενασχόληση, αποτελεσματική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και αλλά και να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας για ομαλότερη και ταχύτερη κοινωνική ένταξη στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας. Αυτό που κάνει την προσπάθεια αυτή ακόμα πιο ξεχωριστή είναι το γεγονός ότι υλοποιήθηκε με καθαρά εθελοντική προσπάθεια από ανθρώπους με μεράκι και διάθεση για κοινωνική προσφορά. Νέοι της πόλης, φοιτητές, νοικοκυρές, μανάδες, επιχειρηματίες, σύλλογοι, σωματεία και άτυπες ομάδες ανθρώπων φρόντισαν ανώνυμα και ταπεινά να αποδείξουν έμπρακτα κάτι που ίσως είχαμε όλοι στο μυαλό μας χρόνια τώρα αλλά δεν το είχε τολμήσει κανείς. Να αγκαλιάσουμε τους φοιτητές μας, να τους καλωσορίσουμε με μια κίνηση αγάπης, ευγενικής προσφοράς και σεβασμού και με τον πιο ανθρώπινο και λαϊκό τρόπο. Με χαμόγελο, καλό φαγητό και ζωντανή μουσική. Ήταν μια γιορτή πολιτισμού και ανθρωπιάς όπου δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία στους νέους φοιτητές και φοιτήτριες μας να γνωριστούν με τους πιο ενεργούς και δραστήριους συλλόγους και σωματεία της πόλης γεμίζοντας έτσι τα μυαλά τους με ιδέες και τρόπους για το πώς και που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην πόλη μας κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Οι πληροφορίες ήταν πολλές και το έντυπο και πληροφοριακό υλικό μπόλικο καθώς στην εκδήλωση έδωσαν το παρών 20 σωματεία και σύλλογοι έχοντας το δικό τους χώρο για να παρουσιάσουν τη δράση τους.

Οι σύλλογοι,  τα σωματεία και οι φορείς που συμμετείχαν έχουν ως εξής (με αλφαβητική σειρά):

Florinistas

Αθλητικός Σύλλογος  “ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ”

Αερολέσχη Φλώρινας

Αθλητικός Σύλλογος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης “ΣΑΡΙΣΕΣ”  Φλώρινας

Γραφείο Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Π.Δ.Μ.

Γυμναστική Ένωση Φλώρινας (Γ.Ε.Φ.)

Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο.) Φλώρινας

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) Παράρτημα Φλώρινας

Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας

Ήφαιστος Φλώρινας

Ιππικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φλώρινας ‘Άγιος Γεώργιος’

Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας

Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας

Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών του Πανεπιστημίου Φλώρινας (Ο.Ε.Α. του Π.Φ.)

Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.)

Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας (Σ.Ε.Ο.Φ.)

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας

Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωριναίων «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Φιλοζωικό Σωματείο Φλώρινας ” Η ΠΑΤΟΥΣΑ”

Ήταν μια ανοικτή αγορά. Μια αγορά στην οποία δεν προσφέραμε προϊόντα αλλά δραστηριότητες. Μια αγορά η οποία δεν είχε ως σκοπό το κέρδος αλλά την κοινωνική προσφορά και θα είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση για όλους μας εάν δούμε όλους του συλλόγους και τα σωματεία να γεμίζουν με νέο νεανικό αίμα.

Η επιτυχία της εκδήλωσης αυτής μας δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια υπάρχει έντονη χαρά και ικανοποίηση και από την άλλη το άγχος και το βάρος της ευθύνης για συνέχεια. Η προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να είναι μια φωτοβολίδα αλλά θα πρέπει να αποτελέσει θεσμό για την πόλη. Αν η πόλη επιθυμεί να αποκαλείται φοιτητούπολη  θα πρέπει να το αποδεικνύει και έμπρακτα με κάθε ευκαιρία. Η σπίθα αυτή, να γίνει φλόγα και η φλόγα θεσμός.  Και για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι και τόσο δύσκολο γιατί ήδη το αποδείξαμε. Με την πραγματικά συλλογική προσπάθεια, το εθελοντικό πνεύμα των πολιτών και την στήριξη των τοπικών φορέων είναι όλα εφικτά. Φέτος ήμασταν εμείς, ήταν η Αντιπεριφέρεια Φλώρινας με την ιδιαίτερα σημαντική στήριξη της, ήταν πολλοί εκεί. Του χρόνου, αλλά και τις επόμενες χρονιές θα πρέπει να είμαστε όλοι!

Η Φλώρινα ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει μια πραγματική φοιτητούπολη!

Για τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας

Κωνσταντίνος Στεργίου

Μέλος ΣΕ ΟΕΝΕΦ