Αγιασμός στην ανακαινισμένη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Φλώρινας με αφορμή την επαναλειτουργία της (φωτογραφίες & βίντεο)

Με την τελετή του αγιασμού ξεκίνησε και τυπικά η επαναλειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Φλώρινας. Μια σεμνή τελετή, στην οποία περίσσευαν τα χαμόγελα και εκφράστηκε απ’ όλους η αισιοδοξία για το μέλλον του νοσοκομείου γενικότερα.

Όπως ανέφερε ο διοικητής, Χρήστος Παπούλκας, «τόσο εγώ, όσο και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής, νιώθουμε περήφανοι και ότι σήμερα πιάσαμε ένα μικρό στόχο» και ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του στόχου».

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε και η διευθύντρια της κλινικής Ελένη Νικολοπούλου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν.

 

Αναλυτικά ο κ. Παπούλκας είπε στον χαιρετισμό του:

Σεβαστέ πατέρα Κωνσταντίνε σε ευχαριστούμε ιδιαιτέρως σήμερα, για την τέλεση τόσο του μνημόσυνου εις μνήμην της ιδρύτριας του Γ.Ν.Φ Ελένης Δημητρίου, αλλά και για τον αγιασμό της Π.Δ κλινικής του Νοσοκομείου Φλώρινας.

Καλωσορίζω τους επίσημους προσκεκλημένους, ξεκινώντας από τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ Μπίρο Στέφανο, την εκπρόσωπο του Δήμου Φλώρινας και Αντιδήμαρχο κα Μούσιου Όλγα, την πατριώτισσα μας Πέτη Πέρκα συντονίστρια του έργου του Ελληνικού, τον καθηγητή της σχολής καλών τεχνών Χάρη Κοντοσφύρη και επιβλέποντα των εργασιών, ο οποίος έχει και την επιστημονική ευθύνη των τοιχογραφιών και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, την κα Σταύρου Κατερίνα Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Φ, τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δ. Μακεδονίας κ Παπουτζή Λάζαρο. Επίσης διακρίνω παρόντες πολλούς φίλους υποψηφίους στον πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι οποίοι θυσίασαν τον λιγοστό χρόνο που διαθέτουν αυτές τις μέρες, για να παραβρεθούν στην παρούσα εκδήλωση. Κοντά μας είναι η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας κα Τόϊτου Χρυσούλα, λοιποί προϊστάμενοι τμημάτων, διευθυντές κλινικών, λοιπόν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που με την παρουσία τους, κοσμούν τη σημερινή ημέρα.

Έχουν κληθεί στη σημερινή εκδήλωση, οι Βουλευτές της Π.Ε Φλώρινας κύριοι Σέλτσας Κωνσταντίνος και Αντωνιάδης Γιάννης, καθώς και οι Δήμαρχοι Πρεσπών – Αμυνταίου αλλά όπως μας ενημέρωσαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Είναι αντιληπτό ότι οι Αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες αυτές τις μέρες έχουν ιδιαίτερο φόρτο εργασίας και εκτός αυτού ειδικά σήμερα λόγω των Πολιούχων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου, για ορισμένους το πρόγραμμα είναι ακόμα πιο βαρύ.

Σε επικοινωνία που είχα με τη Διοίκηση της ΥΠΕ, χαιρετίζει τη σημερινή εκδήλωση και τόσο ο Διοικητής, όσο και οι 2 υποδιοικητές, δεν παρίστανται εδώ, αντίστοιχα λόγω υποχρεώσεων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι κύριες και κύριοι, επιλέξαμε να οργανώσουμε μια λιτή εκδήλωση, όπου παρά την εν γνώση μας απουσία κάποιων επίσημων προσκεκλημένων, θεωρήσαμε ότι σήμερα είναι η καταλληλότερη μέρα για την τέλεση του αγιασμού, καθώς συνδέετε η μέρα αυτή, με το τακτικό ετήσιο μνημόσυνο της ιδρύτριας του Γ.Ν.Φ, αποβιώσας Ελένης Δημητρίου.

Πριν πολλά χρόνια, η Ελένη Δημήτριου το 1934, με δωρεά 3.000 χρυσών λιρών, ξεκίνησε την ανέγερση του Νοσοκομείου, το οποίο λειτούργησε το 1938 ως δημοτικό Νοσοκομείο. Έκτοτε έχουν γίνει πολλές κτηριακές παρεμβάσεις- επεκτάσεις και αλλαγές – καθώς και θεσμικές αλλαγές για να φτάσουμε στη σημερινή μορφή και δομή, σε Νοσοκομείο των 140 κλινών εκ των οποίων οι 30 ανήκουν στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Αμυνταίου.

Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες ευεργέτες και δωρητές έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας τις δύσκολες μέρες, οι οποίοι ως γνωστόν διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, για τη δημιουργία κοινωφελών έργων, δείχνοντας έμπρακτα την έντονη φιλοπατρία και την ευγνωμοσύνη τους στον Έλληνα – συνάνθρωπο – συμπατριώτη.

Όπως λοιπόν το 1934 η Ελένη Δημήτριου συνέβαλε στην ίδρυση του Νοσοκομείου μας, έτσι και σήμερα πολλοί συντοπίτες μας, άλλοι επώνυμα άλλοι ανώνυμα, με το που ξεκίνησε η λειτουργία τη Π/Δ, μετά την πρόσληψη των 2 παιδιάτρων τον Δεκέμβριο του 2018, προσέφεραν ο καθένας με το τρόπο του τη δική του δωρεά, είτε σε είδος, είτε σε χρήμα, για την ανακίνηση της Π/Δ κλινικής.

Παράλληλα είχαμε την ευγενική προσφορά, από τη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτ. Μακεδονίας με την στήριξη του κοσμήτορα, αλλά και του καθηγητή Χάρη Κοντοσφύρη, ο όποιος είχε την ιδέα, να γίνουν αυτού του είδους οι ζωγραφιστές τοιχογραφίες και έτσι σίγα σιγά ξεκίνησε ο πλήρης εξωραϊσμός και ανακαίνιση της Π/Δ. Μια ανακαίνιση που ακόμα είναι σε εξέλιξη, καθώς υπολείπονται κάποιες μικροπερεμβάσεις, οι οποίες ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι τόσο εγώ, όσο και όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την ανακαίνιση της ΠΔ Κλινικής, νιώθουμε περήφανοι και ότι σήμερα πιάσαμε ένα μικρό στόχο.

Πολύς κόσμος, ξεκινώντας πρώτα από τους δωρητές μας, τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας και τους φοιτητές της σχολής καλών τεχνών, συνέβαλαν στην υλοποίηση της ιδέας του εξωραϊσμού και ανακαίνισης της ΠΔ κλινικής, όπου με χαρά και περηφάνια, λέμε ότι το νοσοκομείο μας, αποκτά μια παιδιατρική Κλινική στολίδι.

Για το τι έχει γίνει θα σας ενημερώσει αναλυτικά η Δ/ντρια κα Νικολοπούλου Ελένη, αλλά και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και μόνοι σας τις παρεμβάσεις και το έργο.

Δεν είναι μόνο η βελτιωμένη εικόνα και τεχνική υποδομή, είναι και το γεγονός ότι με την ευκαιρία της ανακαίνισης, είχαμε τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τον λοιπό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επίσης σήμερα έχουμε 3 εξαιρετικές παιδιάτρους, οι οποίες ουσιαστικά έχουν δώσει το στίγμα και αποτύπωμα τους, στην τοπική κοινωνία, καταγράφοντας μέχρι τώρα ένα θετικό ισοζύγιο παρεχόμενων υπηρεσιών, προς τους συμπολίτες μας.

Ως γνωστό από το τέλος του 2017, μετά την συνταξιοδότηση και αποχώρηση από την ενεργό υπηρεσία του πρώην Δ/ντη της ΠΔ Κλινικής, για ένα χρόνο η ΠΔ υπολειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε καθόλου.

Να θυμίσω ότι χάρη στις πρωτοβουλίες του Διοικητή της Δ.Υ.ΠΕ κ. Κίρκου Γέωργιου και του απερχόμενου Διοικητή Νοσοκομείου Φλώρινας κ Χιωτίδη Γεώργιου, σε συνεργασία με το Δ.Σ Νοσοκομείου Φλώρινας και τους ιατρούς όμορων Νοσοκομείων, που εθελοντικά συνέβαλαν με τις υπηρεσίες τους, λειτούργησε το Τ.Ε.Π της Παιδιατρικής Κλινικής, για ένα σχεδόν χρόνο.

Σήμερα λοιπόν έχουμε τη χαρά και την τιμή και νιώθουμε ότι η περίοδος αυτή πέρασε και χάρη στις δωρεές και προσπάθειες όλων όπως αναφέραμε, βλέπουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ θερμά από καρδιάς όλους του δωρητές, αλλά και τους εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας που συνέδραμαν στην ολοκλήρωση των εργασιών. Σημειωτέον διαθέτουμε μια «μάχιμη» τεχνική υπηρεσία όπου με 7 εργατικά χέρια, καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις κτιριακών εγκαταστάσεων περίπου 16.000 τμ, επεκτεινόμενες σε 4 δομές.

Ιδιαιτέρως όμως ευχαριστούμε του φοιτητές και το επιβληθέντα καθηγητή κ Χάρη Κοντοσφύρη για την καλλιτεχνική παρέμβαση στο χώρο της κλινικής. Φαντάζομαι ότι ο κ Κοντοσφύρης θα μας πει και αυτός λίγα λόγια, για το έργο των φοιτητών.

Κάτι όμως που θα ήθελα να τονίσω και είναι καλό να το γνωρίζει ο κόσμος και η κοινωνία μας, είναι ότι η πολιτεία μέσω των Δημοσίων Δαπανών και του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Γ.Ν.Φ, συμβάλλεται με ποσά άνω των 8 εκ. ευρώ ετησίως, για να λειτουργήσει το Γ.Ν.Φ. Οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι παρά πολλές και βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες.

Σε μια περίοδο ορθολογικής δημοσιονομικής εκτέλεσης των προϋπολογισμών μας, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις αυτού του είδους, καθώς αν αποτιμούσαμε το καλλιτεχνικό έργο σε όρους αγοράς, καταλαβαίνετε όλοι, ότι μιλάμε για παρεμβάσεις και βελτιώσεις υψηλού κόστους. Όμως η διαφορά έγινε χάρη στις δωρεές και προσφορά όλων.

Σήμερα στη Π/Δ κλινική, παρόλο που ελάχιστα υστερούμε, σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε μικροεξοπλισμό, εκτιμούμε ότι έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις.

Δεσμεύομαι, είτε μέσω των πόρων του Νοσοκομείου, ή ακόμα και μέσω άλλων δωρεών, αλλά και των μικροβελτιώσεων που ήδη έχουμε δρομολογήσει, θα έχουμε σε σύντομο διάστημα την πλήρη κάλυψη όλων των βασικών αναγκών, σε εξοπλισμό και προσωπικό στην κλινική, προκειμένου να φτάσουμε το 100% της δυναμικής.

Είναι γεγονός και έχει δρομολογηθεί η προκήρυξη για πρόσληψη και κάλυψη 5 ακόμα θέσεων ειδικών ιατρών, όπου μεταξύ άλλων προκηρύσσετε και μια θέση παιδίατρου επιμελητή Β΄.

Ευελπιστούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει και η προκήρυξη λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών και ότι θα έχουμε μια μικρή ενίσχυση και στον τομέα αυτό.

Γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες μας είναι πολλές, όμως υπάρχει ένα θετικό στοιχείο, η αισιοδοξία και ότι βαίνουμε ολοένα και καλύτερα, καθώς αργά μεν, αλλά σταθερά, ανακάμπτει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε αυτό το διάστημα της μικρής πεντάμηνης θητείας μου, είχα την τύχη και ευτυχή συγκυρία να προσληφθούν:

  • 2 γυναικολόγοι , 1 οφθαλμίατρος, 2 παιδίατροι, 1 ψυχολόγος
  • και αναμένουμε: (1) έναν παθολόγο, επιπλέον 2 γιατρούς στα Τ.Ε.Π,
  • 2 γιατρούς στο μικροβιολογικό, 1 αναισθησιολόγο
  • και όπως ανέφερα προηγουμένως, προσεχώς προκηρύσσονται άλλες 5 θέσεις ειδικών ιατρών.

Όλα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον της πολιτείας και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υγείας και της Υ.ΠΕ, για την στήριξη των δημοσίων δομών υγείας.

Δεκαέξι (16) λοιπόν γιατροί, αν ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν υπάρξει άγονη προκήρυξη, μέσα σε ένα χρόνο δεν είναι μικρός απολογισμός. Και φυσικά για να μην παρεξηγηθώ, οφείλω να διευκρινίσω, ότι η πρόσληψη αυτών εντός του 2019, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των δικών μου ενεργειών, αλλά σε μεγάλο ποσοστό του προκατόχου μου, με την αντίστοιχη φυσικά στήριξη της Υ.ΠΕ και του Υπουργείου Υγείας.

Εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, εκτιμώ ότι έως το τέλος του 2020, θα έχουμε πλήρη κάλυψη όλων των κενών, με τη λογική να φτάσουμε στο 100% της πληρότητας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δεν επαναπαυόμαστε, διεκδικούμε συνεχώς και ζητώ την ανοχή και υπομονή από τους εργαζόμενους γιατρούς – νοσηλευτές – λοιπό προσωπικό, των τμημάτων που ίσως αργήσουν να φτάσουν σε αυτό το επιθυμητό επίπεδο.

Εξάλλου οι ανάγκες μας δεν είναι σταθερές, αλλά διαρκώς αυξανόμενες και αυτό γιατί υπάρχει εξέλιξη και αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς τους συμπολίτες μας.

Αναφέρω το εξής: ότι ήδη το 2019 το Γ.Ν.Φ έχει μια αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών άνω του 20%, καθώς έχουμε την επαναλειτουργία 2 κλινικών Π/Δ και Μαιευτικής, το 100% της ορθοπεδικής, μετά από κάποιο διάστημα θα έχουμε την επαναλειτουργία της οφθαλμολογικής κλινικής, αλλά και ταυτόχρονα έχουμε την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, όπου έχει τεθεί ο στόχος διπλασιασμού των εξυπηρετούμενων ασθενών, σε ότι έχει να κάνει με την αποκατάσταση.

Να τονίσω ότι τόσο εγώ, όσο και ο προκάτοχος μου, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο προσωπικό και τον εξοπλισμό, όπου προτιμήσαμε, για παράδειγμα, να εντάξουμε στον Τοπικό Πόρο Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό 150.000 €, όπου μεταξύ άλλων, θα αποκτήσουμε και ένα νέο μηχάνημα λιθοτριψίας, αφήνοντας λίγο προς τα πίσω κάποιου άλλου είδους αισθητικές παρεμβάσεις, κυρίως ότι αφορά τους εξωτερικούς χώρους.

Θα κλείσω με την αισιόδοξη σκέψη ότι ο πολίτης της περιοχής μας, μπορεί να εμπιστευθεί το Νοσοκομείο μας, καθώς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πλειοψηφία των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά γιατρούς- νοσηλευτές- λοιπό προσωπικό, που παρά τις όποιες ελλείψεις μας, καταφέρνουμε και κρατούμε σε εξαιρετικό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε θετική σχέση μεταξύ παρεχόμενων υπηρεσιών και τυχόν μικροπαραπόνων. Επίσης επιθυμώ να διαβεβαιώσω του συμπολίτες μας, ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα αρνητικά, αφήνοντας πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα.

Τέλος με την ευκαιρία του παρόντος να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ, που συμπαρίστανται στο έργο της Διοίκησης, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στη διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου, με τους οποίους έχουμε μια πολύ καλή και άψογη συνεργασία.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας, ευχαριστώ και τους δημοσιογράφους που φρόντισαν για την κάλυψη της εκδήλωσης και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.