Αγρυπνία στο Πισοδέρι

Σε ατμόσφαιρα έντονης κατάνυξης αλλά και εθνικής συγκίνησης και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τελέστηκε χθές βράδυ 18 Οκτωβρίου 2023 στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου, η Αγρυπνία σε ανάμνηση της ταφής της τιμίας κεφαλής του εθνομάρτυρος Παύλου Μελά το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1904.
Στη συνέχεια μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας τελέστηκε Τρισάγιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, κάτω από την οποία έγινε τότε η ταφή.
Την Θεία Λειτουργια τέλεσαν ο Αρχμ. π. Ειρηναίος Χατζηεφραιμίδης Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεώς μας, και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Γκερτσάκης, ενώ ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Ρόζας και ο Πρόεδρος του Φ.Σ.Φ. “Ο Αριστοτέλης” κ. Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου, καθώς και “όσοι Πιστοί” θέλησαν να συμπροσευχηθούν για την ανάπαυση της ” πενταπάρθενης” – κατά τον Ίωνα Δραγούμη – ψυχής του παλληκαριού.
Το Αναλόγιο κόσμησε με την παρουσία του, ο Ιεροψάλτης καθηγητής, κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε ο π. Ειρηναίος όταν στο τέλος της τελετής έψαλε το ποίημα – μοιρολόι του Κωστή Παλαμά “Σε κλαίει ο λαός”, όπου μελοποίησε το 1974 (70 χρόνια μετά τον θάνατο του Π. Μελά) ο Γιάννης Σπανός για την ταινία ” Παύλος Μελάς”.

Βασίλειος Τρύφων
Θεολόγος