Αγωνιστικό κάλεσμα της επιτροπής αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων Φλώρινας

Την Πέμπτη 12/1/2023 στο Αμύνταιο,  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από χωριά της περιοχής του Αμυνταίου, της Εορδαίας, της Άρνισσας, της Καστοριάς και της Φλώρινας. Η συγκέντρωση αυτή αποτέλεσε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης στη Νίκαια όπου κάλεσε η ΠΕΜ (Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων), και της πολύμηνης αγωνιστικής δράσης των Αγροτικών συλλόγων, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα κοπάδια τους. Εκ μέρους της ΠΕΜ παρευρέθηκε ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος μετέφερε τον πανελλαδικό παλμό και τόνισε ότι είναι δική μας υπόθεση να νικήσουμε. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς Λάρισας  όπου μετά από συνεχόμενες κινητοποιήσεις πιέστηκε η κυβέρνηση και αναγκάστηκε να δώσει κάποια χρήματα.

Στη σύσκεψη στο Αμύνταιο συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και τονίστηκε η ανάγκη για ενωτικό πανελλαδικό αγώνα ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 22 Ιανουαρίου σε όσα περισσότερα χωριά μπορούμε. Όσον αφορά στην Π.Ε Φλώρινας η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο παλιό τουριστικό περίπτερο στο Τελωνείο της Νίκης, στις 11:00.

Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν την ζωή και τον κόπο τους στα χέρια τους. Απευθύνουμε μαζικό κάλεσμα συμμετοχής μακρυά από επίδοξους «σωτήρες» και κόντρα στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» της εκάστοτε κυβερνητικής τακτικής. Τα τεράστια προβλήματα του κλάδου μας είναι κοινά και μας φτάνουν στα όρια της επιβίωσης. Σε αυτά απαντούμε μαζικά και μαχητικά με την παρουσία μας στις 22 του Γενάρη.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή. Να μειωθεί επιτέλους το χάσμα των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους. Όχι στη μορφή De minimis γιατί υπάρχει πλαφόν ανά ΑΦΜ.
  • Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει δίκαια την παραγωγή και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για το προανθικό του 2021 και στην Π.Ε Φλώρινας, καθώς και οι υπόλοιπες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το χαλάζι του 2022. Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε παραγωγή και κεφάλαιο (καλάμια – εγκαταστάσεις) από τη θεομηνία του 10/2022 στην περιοχή της Πρέσπας.
  • Να δοθούν τα 72,70 ευρώ ανά στρέμμα σε όλους τους αγρότες και όχι μόνο στους συνεταιρισμένους.
  • Να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα και όλες τις ποικιλίες μήλων.

Με τιμή, Επιτροπή Αγώνα Αγροτών-Κτηνοτρόφων Φλώρινας