Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις (προανθικού σταδίου) από τον παγετό της άνοιξης του 2021 οι αγρότες της Φλώρινας

Μετά από δύο χρόνια αναμονής οι αγρότες της Φλώρινας δεν έχουμε λάβει καμία αποζημίωση για την ολοκληρωτική ζημιά της παραγωγής μας από τους ακραίους και επαναλαμβανόμενους παγετούς της άνοιξης του 2021. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε με την μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Φλώρινα,ωστόσο οι καλλιέργειες μήλων, μύρτιλων, φουντουκιών και ιπποφαούς της περιοχής, οι οποίες επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο καθώς και των αμυγδάλων, που λανθασμένα εντάχθηκαν σε προανθικό στάδιο, δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι και σήμερα σε αντίθεση με όλες τις άλλες καλλιέργειες της περιοχής (κεράσια, καρύδια κτλ) οι οποίες αν και επλήγησαν και αυτές στο προανθικό στάδιο αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τα πορίσματα ζημίας του ΕΛΓΑ.

Αιτηθήκαμε εγγράφως να λάβουμε τα πορίσματα ζημίας από τον ΕΛΓΑ όμως όχι μόνο δεν λάβαμε τα πορίσματα αλλά και καμία απάντηση στις αιτήσεις μας. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον ΕΛΓΑ απλά ενημερωθήκαμε προφορικά ότι οι ζημιές στην παραγωγή μας σύμφωνα με τα πορίσματα που συντάχθηκαν είναι στο 100%.

Με επιστολές στον βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Ι. και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γ.τους ενημερώσαμε για την αδικία που συντελείται εις βάρος των αγροτών της περιοχής, καθώς δεν είχε ληφθεί καμία μέριμνα για να αποζημιωθούν οι καλλιέργειες μας όπωςοι υπόλοιπες καλλιέργειες της περιοχής οι οποίες επλήγησαν κατά το προανθικό στάδιο.

Μετά από σειρά συναντήσεων που έγιναν με τον υπουργό κ. Γεωργαντά Γ. και με τον βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Ι.παρουσία φορέων και αγροτών λάβαμε προφορικά την διαβεβαίωση ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και ότι θα αποζημιωθούμε και εμείς για την ολοκληρωτική ζημιά στην παραγωγή μας. Στην τελευταία μάλιστα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά Γ. τον Φεβρουάριο του 2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου της Περιφέρειας Φλώρινας ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό ενώπιο όλων ότι οι αποζημιώσεις αυτές θα δίνονταν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σήμερα 16/05/23 μετά από δύο χρόνια αναμονής, πληθώρα συναντήσεων, διαβεβαιώσεων και υποσχέσεων δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και δεν έχουμε καμία επίσημη απάντηση από τους αρμοδίους.

ΖΗΤΟΥΜΕ να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες μήλων, μύρτιλων, φουντουκιών, αμύγδαλων και ιπποφαούς επλήγησαν από τους παγετούς της άνοιξης του 2021 κατά το προανθικό στάδιο και να αποζημιωθούμεσύμφωνα με τα πορίσματα ζημίας που έχει συντάξει ο ΕΛΓΑ, τα οποία θα πρέπει να μας κοινοποιηθούν άμεσα. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν θέση και να μας ενημερώσουν επίσημαγια την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Μια επιχείρηση που έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημιά στη παραγωγή της, σε μια εποχή που η ακρίβεια πλήττει με σφοδρότητα όλες τις επιχειρήσεις κατανοούμε όλοι πόσο σημαντικές και ζωτικής σημασίας είναι οι αποζημιώσεις αυτές. Στην Φλώρινα της απολιγνιτοποίησης και της μεγάλης ανεργίας, οι αγροτικές επιχειρήσεις αποτελούν πυρήνες ανάπτυξης και προσφέρουν θέσειςεργασίας. Η στήριξη των αγροτών θαέπρεπε να είναιάμεση και όχι μετά από δύο χρόνια αναμονής και διεκδικήσεωνοι αγρότες να έχουν λάβει μόνο διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Φλώρινας