Ανακοίνωση του Δήμου Αμυνταίου σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση της γρίπης των πτηνών

Ένα σοβαρό θέμα πρόεκυψε στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας μας και αφορά στον φονικό ιό Η5Ν1, της γνωστής γρίπης των πτηνών με περιστατικά θανάτων να εμφανίζονται στις λίμνες Πρεσπών, Χειμαδίτιδας και Καστοριάς.

Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες πουλιά (κυρίως αργυροπελεκάνοι και κύκνοι), πέφτουν θύματα αυτής της επιδημίας, η οποία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Αυτό οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η8Ν, που είναι πολύ πιο επιθετικό και φονικό.

Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και στη χώρα μας εμφανίστηκε, μέσω  των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά.

Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει δώσει σαφείς οδηγίες για εφαρμογή των θεσπισμένων μέτρων για την προστασία των συστηματικών και οικόσιτων πτηνών.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι συστηματικών αλλά και οικόσιτων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών . Συγκεκριμένα

  1. Τα οικόσιτα πουλερικά δεν πρέπει να μένουν σε ανοιχτούς χώρους  (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λ.π), σε όλη την περιοχή της Π.Ε Φλώρινας.
  2. Τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, όπου τόσο τα ανοίγματα όσο και οι εξωτερικές δεξαμενές από τις οποίες ποτίζονται πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (πυκνό δίχτυ σκίασης, συρματόπλεγμα κλπ.) που να αποκλείουν την επαφή ή την έκθεση τους με άγρια πτηνά.
  3. Οι κάτοιχοι των οικόσιτων πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε χωριστούς χώρους από άλλα είδη πουλερικών (κότες κλπ.)
  4. Οι κάτοιχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία και στο Φορέα Διαχείρισης κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κλπ.

Τηλέφωνα:                                                                                                            

Κτηνιατρική Υπηρεσία 23850 54556, 54558 και 54565.                                                                                

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών: 2385051433

Η κατάσταση κρίνετε ιδαίτερα κρίσιμη και  χρειάζεται τη συνδρομή όλων .

Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο από το στέλεχος που ενοχοποιείται για τα φετινά κρούσματα της γρίπης των πτηνών.

 

Γραφείο Τύπου                                                                                                              Δήμου Αμυνταίου