Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ  «Sundberg» ΠΕ Φλώρινας  για τα ΚΔΑΠμεΑ

Το ΔΣ του Συλλόγου ενημερώνει τα μέλη του αλλά και συμπολίτες  γονείς και κηδεμόνες που έχουν στην οικογένεια άτομο με αναπηρία (ανήλικο ή ενήλικα), ενόψει της ερχόμενης νέας Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το έτος 2021-2022 ΚΑΙ ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν τα τέκνα ΑμεΑ στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠμεΑ θα πρέπει:

  1. Να έχουν ολοκληρώσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσης των ιδίων και του τέκνου (αν υποβάλει ξεχωριστά) για το έτος 2020
  2. Να έχουν την απόφαση της Επιτροπής Αναπηρίας-ΚΕΠΑ
  3. Να έχουν την απόφαση της Δικαστικής Συμπαράστασης (για τα ενήλικα άνω των 18 ετών τέκνα ΑμεΑ)        

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ΠΕ Φλώρινας εκπροσωπεί τις οικογένειες που έχουν άτομα με Νοητική Αναπηρία, στο Φάσμα του Αυτισμού, Σύνδρομο Down, Εγκεφαλική Παράλυση-Κινητική Αναπηρία, Αισθητηριακές Αναπηρίες, Βαριές και Πολλαπλές αναπηρίες τα οποία δεν μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αυτοεκπροσωπηθούν.

Πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος είναι η δημιουργία δομών που στόχο έχουν την ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία και την κοινωνική ένταξή τους, όπως επιτάσσει τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ  που ψήφησε και η χώρα μας με το νόμο 4074/2012. 

Τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν δομές που παρέχουν  υποστηρικτικές υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, συνεισφέροντας στην ψυχοκοινωνική  ανάπτυξη των Ατόμων με Αναπηρία, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργικής δραστηριότητας και έκφρασης στα άτομα με αναπηρία και διευκολύνοντας ταυτόχρονα  τους γονείς και κηδεμόνες τους να εξισορροπήσουν τις αυτονόητα αυξημένες υποχρεώσεις τους (συμμετοχή στην εργασία, συνεχή φροντίδα και υποστήριξη του τέκνου ΑμεΑ).

Η δε κατ΄ έτος υποβολή αιτήσεων, φαίνετε να είναι αυξητική, που σηματοδοτεί την ανάγκη ενδιαφέροντος των οικογενειών για τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα. Παρόλα αυτά και λόγω της αυξημένης ζήτησης των υπηρεσιών του ΚΔΑΠμεΑ  αλλά και της αδυναμίας κάλυψής τους από το μοναδικό ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Φλώρινας που υπήρχε, αρκετά άτομα με αναπηρία  παρέμειναν εκτός του προγράμματος. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για δομές όχι απλά επιθυμητές αλλά απολύτως αναγκαίες.

          Είναι επίσης δεδομένο ότι η  μη συμμετοχή των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία  σε δομές κοινωνικού χαρακτήρα μαζί με τη συνεχόμενη κατ΄ οίκον παραμονή τους, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα για τις οικογένειές μας και δείχνει το δρόμο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Εκτιμούμαι ότι η έμπρακτη βούληση από τη πλευρά της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φλώρινας με τη λειτουργία του ΚΔΑΠμεΑ για τέταρτη χρονιά ΚΑΙ η ιδιωτική πρωτοβουλία  για τη λειτουργία του νεοϊδρυθέν ΚΔΑΠμεΑ Ιδιωτικού Δικαίου στην περιοχή της Φλώρινας, θα αποτελέσουν τη διασφάλιση του δικαιώματός στη συμμετοχή ΟΛΩΝ των τέκνων μας στα εν λόγω προγράμματα χωρίς αποκλεισμό, με στόχο την κοινωνικοποίησή τους αλλά και την υποστήριξη των ωφελούμενων οικογενειών, προκειμένου να μπορέσουμε να εναρμονίσουμε την επαγγελματική με την οικογενειακή μας ζωή και σύμφωνα με τους στόχους του εν λόγω Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Αναπηρία μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του συλλόγου κάθε Πέμπτη  10:00πμ έως 13:00μμ , στα τηλέφωνα 6972842028, 6974254155, 6972842250 μέλη του ΔΣ καθώς και στις αντίστοιχες δομές.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος        Αγνή Σιδηροπούλου

Η Γραμματέας    Ιορδάνα Σουμελίδου