Ανοικτή επιστολή του ΕΚΦ προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με το ορυχείο Αχλάδας

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώθηκε η λύση της μίσθωσης του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Αχλάδας της Π.Ε. Φλώρινας ενώ η μισθώτρια εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. κηρύχθηκε έκπτωτη από τα μισθωτικά της δικαιώματα. Το εν λόγω ορυχείο επιστρέφει στα χέρια του Δημοσίου μετά από 86 χρόνια.   

Όπως αντιλαμβάνεστε, η απόφαση αυτή, ασχέτως των όποιων εταιρικών διαφορών, αφήνει έκθετους εκατοντάδες εργαζόμενους στη λιγνιτική παραγωγή στην περιοχή μας. Οι άνθρωποι αυτοί από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται χωρίς εργασία, χωρίς μεροκάματο, χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Ενώ περιμέναν έναν “αργό και βασανιστικό θάνατο” λόγω του σταδιακού κλεισίματος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, τώρα βιώνουν έναν “ξαφνικό θάνατο”.

Για άλλη μία φορά σε αυτή τη χώρα αυτοί που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες είναι οι εργαζόμενοι. Δηλαδή ο πιο ευάλωτος κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν στη σχέση των δυο  πλευρών (ΔΕΗ & ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ), εντούτοις το ορυχείο συνέχιζε να λειτουργεί και να απασχολεί τους συναδέλφους μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η παραπάνω εταιρεία είναι η μεγαλύτερη στον νομό μας και με τους περισσότερους εργαζόμενους.

Με την απόφαση του Υπουργείου είναι πλέον φανερό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αόρατοι. Έχουν οικογένειες, έχουν υποχρεώσεις, έχουν αξιοπρέπεια. Αυτοί οι άνθρωποι δουλεύοντας εδώ και χρόνια μέσα στις στάχτες δίνουν τον αγώνα τους για την επιβίωση δίνοντας παράλληλα στη χώρα τις πρώτες ύλες για την ενεργειακή της αυτονομία.

Αυτούς τους ανθρώπους ποιος από την Κυβέρνηση θα τολμήσει να τους κοιτάξει στα μάτια;

Τον Σεπτέμβριο κλείνουμε 3 χρόνια από την αιφνίδια δήλωση σας για το οριστικό κλείσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη. Σε αυτά τα τρία χρόνια, κλείσανε ορυχεία, σβήσανε λιγνιτικές  μονάδες, εταιρείες – εργολάβοι που απασχολούσαν χιλιάδες κόσμου βάλανε λουκέτα. Εκατοντάδες νέοι από την περιοχή μας μετανάστευσαν. Απωλέσαμε το 28% του τοπικού παραγόμενου ΑΕΠ και σε συνάρτηση με την γενικότερη ακρίβεια έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας.

Στα πλαίσια της υποτιθέμενης απολιγνιτοποίησης που θα επιχειρούσατε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονία, μας καλέσατε σε διαβούλευση. Ουδεμία από τις προτάσεις μας δεν συμπεριλήφθηκε στα τελικά σχέδια ΔΑΜ. Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζετε τα συνδικάτα ως κομπάρσους.  Εσείς ο ίδιος ανακοινώσατε 7,5 δις στήριξη στη Δυτική Μακεδονία πριν τρία χρόνια. Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός σας κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε μόλις 1,026 δις οικονομική στήριξη.

Τρία χρόνια τώρα ακούμε για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και εκθέτει την Κυβέρνηση σας. Τρία χρόνια τώρα ούτε μια επένδυση, ούτε μια θέση εργασίας. Απεναντίας το μόνο που βλέπουμε είναι και βιώνουμε είναι ανασφάλεια, στασιμότητα, υπανάπτυξη και ανεργία.

Λόγω της απολιγνιτοποίησης μας μίλησαν για έργα πολλά, αναβάθμιση κτιρίων, γήπεδα και σχολεία, αλλά αυτά ούτως η άλλως είναι υποχρέωση της πολιτείας να προσφέρει. Όσο τα είδατε εσείς άλλο τόσο τα είδαμε και εμείς όλα αυτά.

Μηδενική ανάπτυξη για την περιοχή μας, καμία θέση εργασίας. Μόνο ανεργία και φυγή των νέων.

Νομίζετε πως μπορείτε έτσι να κάνετε ανάπτυξη στην περιοχή μας; Σε ποια περιοχή ακριβώς και με ποιους ανθρώπους; Αυτούς που με τις αποφάσεις σας απολύετε; Αυτούς τους οποίους τους οδηγείτε να εγκαταλείψουν την χώρα, ακολουθώντας τόσους άλλους που ήδη το πράξαν;

Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά έρχεστε τώρα να απολύετε με την απόφασή σας εκατοντάδες εργαζόμενους. Εκτός και αν η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Εκτός και αν η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα εργασιακά δικαιώματα και την ανεργία με όρους ελεύθερης αγοράς. Εάν είναι έτσι τουλάχιστον παραδεχτείτε το.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι με μια απόφαση πετάτε στην ανεργία τόσους ανθρώπους. Δεν θα έπρεπε να σκεφτείτε και να βρείτε εναλλακτική γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Τεράστιο ζήτημα επίσης, προκύπτει και με την τοπική κοινότητα, (η οποία βρίσκεται στο μέσον ενός εργοταξίου) λόγω του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που θα αφήσει το κλείσιμο του ορυχείου, με πολλές εκτάσεις σε ομηρία και τον χώρο γύρω από αυτή «κρανίου τόπο». Αξίζει δε να σημειωθεί πως η παραπάνω κοινότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια της Κυβέρνησης για την  αποκατάσταση των εδαφών.

Κύριε Πρωθυπουργέ δεν πάει άλλο. Η κοινωνία σιχάθηκε την ανεργία και τον εμπαιγμό.

Ως Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σταθείτε, ως οφείλετε ως Πρωθυπουργός, στο ύψος των περιστάσεων και να βρείτε λύση ώστε όλοι αυτοί οι εκατοντάδες εργαζόμενοι να μη μείνουν στον δρόμο. Δεν μας απασχολούν τα εταιρικά και τεχνικά ζητήματα της υπόθεσης. Αυτά ας τα λύσουν αυτοί που γνωρίζουν περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον των εργαζομένων. Εάν δεν βρεθεί λύση η τοπική κοινωνία της Φλώρινας θα δεχθεί το τελειωτικό χτύπημα.

Τέλος, ζητούμε την αναστολή της παραπάνω απόφασης έως την εξεύρεση λύσης και  σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο, θέλοντας να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, σας ζητάμε να κατευθύνετε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δρομολογήσει άμεσα μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ώστε με ρεαλισμό και καλή πίστη να βρεθεί μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ             ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ