Ανοιχτή επιστολή προς τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών/τριών των Σχολικών Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες,

Με αφορμή τις Άγιες Μέρες του Πάσχα σας εύχομαι να περάσετε όμορφες γιορτινές στιγμές με τις οικογένειές σας και να απολαύσετε ξένοιαστα τις διακοπές των παιδιών σας με κοινές δράσεις και γόνιμη αλληλεπίδραση μαζί τους!

Σας ενημερώνω ότι μετά το Πάσχα, με τη συνεργασία όλων των Διευθυντών/ντριών, των Προϊσταμένων και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, θα προβούμε σε στοχευμένες και οργανωμένες δράσεις σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου σε όλα τα Σχολεία, δράσεις οι οποίες ήδη πραγματοποιούνται σε πολλές σχολικές μονάδες.

Κρίνουμε το ζήτημα αυτό ως πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη και την πρόοδο των μαθητών/τριών μας, αλλά και για την ψυχική ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά. Γνωρίζετε ότι τα κινητά απαγορεύονται στον σχολικό χώρο και δεν χρησιμοποιούνται εκεί, αλλά τα παιδιά εξυπηρετούνται από το τηλέφωνο του Σχολείου, αν υπάρξει ανάγκη επικοινωνίας.

Αν, παρόλα αυτά, εσείς κρίνετε σκόπιμο να έχει κινητό τηλέφωνο το παιδί σας τις ώρες εκτός Σχολείου, καλό είναι να υπάρχει οπωσδήποτε από μέρους σας μια διακριτική, αλλά ουσιαστική εποπτεία της χρήσης του, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητα προβλήματα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να επικοινωνούν μόνο με γνωστά πρόσωπα της εμπιστοσύνης σας και με γνωστά σε εσάς παιδιά (συμμαθητές, φίλους, συγγενικά πρόσωπα) και σε καμιά περίπτωση με αγνώστους.

Επίσης, καλό είναι να γίνει σαφές στα παιδιά ότι στις Ομάδες επικοινωνίας, συνήθως στο Viber, ανταλλάσσουμε θετικά και ευχάριστα μηνύματα, μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, τις σκέψεις και την αγάπη μας και σε καμιά περίπτωση δεν στέλνουμε μηνύματα που πληγώνουν, δυσαρεστούν και μειώνουν κάποιον.

Είναι εξίσου σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να προστατεύουν τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως το να στέλνουν φωτογραφίες τους ή να αποκαλύπτουν στοιχεία για την οικογένειά τους, και αυτό ισχύει για κάθε χρήση ηλεκτρονικής συσκευής που διαθέτει διαδίκτυο (υπολογιστής, τάμπλετ, κλπ.).

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η διδακτική μας πρακτική στα Σχολεία και θα εντατικοποιηθεί, ώστε να ενισχύσουμε την κριτική ικανότητα των παιδιών, αλλά και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους, ώστε να προσφεύγουν άμεσα στους γονείς και στους δασκάλους τους, αν προκύψει κάποιος διαδικτυακός εκφοβισμός ή κάποιο περιστατικό που επιβουλεύεται την ασφάλεια και την υγεία του παιδιού.

Επίσης, θα διοργανώσουμε και σχετικές ανοιχτές εκδηλώσεις για τους γονείς, ώστε να έχουμε μια διαρκή και εποικοδομητική ανατροφοδότηση ανάμεσά μας γονείς και εκπαιδευτικοί.

Όλα τα στελέχη και τα μέλη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας επαγρυπνούμε και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της κριτικής της αντιμετώπισης της γνώσης και της ορθολογική χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να αποβαίνει σε όφελος της κοινωνίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο οφείλει να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες, ιδανικά και αξίες, πνευματικά εφόδια για την προσωπική, ακαδημαϊκή και επαγγελματική εξέλιξη όλων των μαθητών/τριών μας. Αγωνιζόμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να είναι ένα Σχολείο μαθητοκεντρικό, βιωματικό και καινοτόμο, που μεριμνά για την ασφάλεια των παιδιών, τονώνει τα κίνητρα μάθησης και προάγει τις δυνατότητές τους στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.

Στον κοινό μας αυτόν αγώνα εκπαιδευτικοί και γονείς είμαστε συνοδοιπόροι και αλληλέγγυοι με στόχο να υποστηρίξουμε την ολόπλευρη ολοκλήρωση της προσωπικότητας των παιδιών μας και την ισόρροπη ανάπτυξη της νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους υπόστασης.

Καλό Πάσχα με υγεία, ευημερία και πρόοδο στις οικογένειές σας!

 

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας