Αντίθετη με τα συμφέροντα των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας η απόφαση της Συγκλήτου

Αντίθετη με τα συμφέροντα των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας η απόφαση της Συγκλήτου για την συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας μέχρι την εξεταστική περίοδο 

Την πλήρη αντίθεση του-διαμαρτυρία  εξέφρασε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, εκπροσωπώντας  το Δημοτικό Συμβούλιο και τους Δημότες,  για την απόφαση της συγκλήτου του ΠΔΜ να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα διαδικτυακά στη σχολή   Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, απόφαση η οποία βρίσκει αντίθετους και τους φοιτητές οι οποίοι με αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Φλώρινας κ. Σωτήρη Βόσδου  στις 5 Μαΐου 2023, διαμαρτυρόμενο και αυτοί για την απόφαση της συγκλήτου. 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε πως οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου απαιτούν μια ιδιότυπη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της την απαίτηση να στηρίζουν και μόνο το πανεπιστήμιο χωρίς καμιά υποχρέωση από αυτό απέναντι τους. Τι και αν προτάθηκαν λειτουργικές αίθουσες από τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια αλλά και από συλλόγους όπως ο «Αριστοτέλης», που μπορούσαν να καλύψουν την ανάγκη αιθουσών χωρίς καμιά ταλαιπωρία των φοιτητών αλλά και χωρίς οικονομικούς και κοινωνικοπολιτιστικούς κραδασμούς στην κοινωνία μας. Έπεσαν στο κενό οι προτάσεις, γιατί αυτό που πρυτάνευσε στην απόφαση της συγκλήτου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά πως θα «βολευτούν» οι καθηγητές, να μην τους δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα όπως αυτό των συχνών μετακινήσεων. « Βολεύει» βλέπετε η εξ αποστάσεως διδασκαλία και βρήκανε τώρα ένα καλό πρόσχημα να συνεχίσουν τα μαθήματα χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να  ξεσπιτωθούν. Τώρα αν ξεσπιτωθούν οι φοιτητές, αν η κοινωνία στερείται την πολιτιστική και κοινωνική δράση των φοιτητών, αν η αγορά έχει χάσει από το Πάσχα σημαντικά έσοδα, για το πανεπιστήμιο είναι μικρό το κακό αρκεί να μην αναστατωθεί το διδακτικό προσωπικό.

Ο κ. Ιορδανίδης ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να στηρίξει μια απόφαση της συγκλήτου που βρίσκει απέναντι της τους Φλωρινιώτες και τις Φλωρινιώτισσες. Με τέτοιες αποφάσεις είναι φυσικό επόμενο να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τον αν το πανεπιστήμιο είναι μέρος της πόλης μας και στους στόχους του είναι η λειτουργία του  να στηρίξει την πόλη μας και τους ανθρώπους της. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ο κ. Ιορδανίδης ότι είναι προτιμότερο οι φοιτητές και φοιτήτριες να μετακινούνται με κρύο, με βροχή από την πόλη στο πανεπιστήμιο που βρίσκεται έξω από τον οικιστικό ιστό της πόλης και υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μεταφορικό μέσον,  παρά να μεταβαίνουν σε ελάχιστο χρόνο στις αίθουσες εντός της πόλης!!! Ή και να μένουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους  κάνοντας από κει χρήση του διαδικτύου.  Με τέτοια έωλα επιχειρήματα ποιον καλοπροαίρετο πολίτη μπορούν να πείσουν ότι η απόφαση τους δεν ενέχει  σκοπιμότητα, να ευλογήσουν τα γένια τους;

Βεβαίως το πανεπιστήμιο είναι αυτοδιοίκητο και έτσι πρέπει να λειτουργεί. Όμως όταν οι αποφάσεις του είναι εις βάρος των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας, τότε οι αποφάσεις αυτές ελέγχονται σοβαρά για την ορθότητα τους.

Γιατί θα μπορούσαν να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα δια ζώσης αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές και μέχρι το τέλος της εξεταστικής περιόδου, χρησιμοποιώντας τις αίθουσες που προτάθηκαν από τον Δήμαρχο Φλώρινας και τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας και τον «Αριστοτέλη». Ή Θα μπορούσαν να συνεχιστούν κανονικά δια ζώσης τα μαθήματα και μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου, το διάστημα δηλαδή που θα είναι κλειστό το πανεπιστήμιο να γίνουν οι εσωτερικές εργασίες. Το επιχείρημα ότι θα πήγαινε έναν ή δύο μήνες πίσω το έργο δεν αντέχει σε κριτική, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές εξωτερικές εργασίες με τις οποίες  θα μπορούσε να απασχοληθεί το προσωπικό του αναδόχου, χωρίς ούτε λεπτό καθυστέρησης του έργου.

Αλλά αυτό απαιτεί έναν διαφορετικό προγραμματισμό χωρίς την σκοπιμότητα της συγκλήτου του «βολέματος» του διδακτικού προσωπικού, που στη συντριπτική του πλειοψηφία, νομίζω ότι δύο ή τρεις διαμένουν μονίμως στη Φλώρινα, ζει εκτός Φλώρινας.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής κ. Ιορδανίδης Γεώργιος, την Πέμπτη 11 Μάιου,  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Το κεντρικό θέμα της συνέντευξης αφορούσε στην πορεία υλοποίησης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στη Φλώρινα. Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάζεται τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια.

Αποτέλεσμα των εργασιών που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της σχολής είναι η διδασκαλία εξ ‘ αποστάσεως γεγονός που δημιούργησε ερωτηματικά  και προβληματισμούς στους φοιτητές και στην τοπική κοινωνία γενικότερα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ιορδανίδη, αυτό έγινε για την ασφάλεια των φοιτητών και θα διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα.  Από την αρχή της υπογραφής της σύμβασης του έργου που τώρα υλοποιείται ήταν γνωστό ότι θα χρειαζόταν για μικρά χρονικά διαστήματα να μείνει η σχολή κλειστή και τα μαθήματα να γίνονται εξ΄αποστάσεως.  «Αυτό προβλεπόταν και στη διακήρυξη σε ειδικό όρο ο οποίος έλεγε ότι για μικρά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως να προέκυπτε ανάγκη οι εγκαταστάσεις να εκκενωθούν στο σύνολό τους».

Οι τοπικοί φορείς όπως ο Δήμος Φλώρινας και η Π.Ε. Φλώρινας αλλά και σύλλογοι της περιοχής στο άκουσμα του κλεισίματος της σχολής αντέδρασαν αστραπιαία και παραχώρησαν τις αίθουσές τους, ώστε να πραγματοποιούνται τα μαθήματα εκεί και να μην χρειαστεί να φύγουν οι φοιτητές από την πόλη μας. Το Πανεπιστήμιο αποφάσισε ότι το χρονικό διάστημα της εκκένωσης της σχολής είναι μικρό και δεν χρειαζόταν αυτή η λύση «Η απόφαση ουσιαστικά που ελήφθη από το πανεπιστήμιο λαμβάνοντας υπόψιν όλες αυτές τις παραμέτρους ήταν προκειμένου να μην μπει όλη η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα για την χρονική περίοδο αυτή των 6 εβδομάδων σε αυτού του τύπου την αναστάτωση».

Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συγκλήτου, οι εργασίες για τις οποίες η σχολή εκκενώθηκε θα έχουν ολοκληρωθεί έως την ημερομηνία έναρξης της εξεταστικής περιόδου δηλαδή στις 12 Ιουνίου και οι φοιτητές θα επιστρέψουν στη σχολή.

Το νέο κτίριο Σχολής Καλών Τεχνών 

Για το νέο κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών ο κ. Ιορδανίδης είπε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση σε σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία παρά του ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «είμαστε σε έναν ύψιστο βαθμό ετοιμότητας εμείς ως πανεπιστήμιο να περάσουμε στην επόμενη φάση, έχουμε όλες τις μελέτες έτοιμες, ο αρχικός προϋπολογισμός για το έργο ήτανε 10 εκατομμύρια ενώ μετά την ολοκλήρωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το έργο ανέβηκε και προϋπολογίστηκαν στα 20 εκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή μαζί με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρισκόμαστε στην αναζήτηση του καταλληλότερου χρηματοδοτικού εργαλείου ώστε να προχωρήσει και αυτό το έργο».

Αγία Όλγα

Στο θέμα της στασιμότητας της Αγίας Όλγας αναφέρθηκε ο κ.  Ιορδανίδης «βρισκόμαστε πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας και το επόμενο βήμα είναι η έναρξη των εργασιών με βάση το ότι το χρηματοδοτικό εργαλείο θα βρεθεί και μιλάμε για ένα ποσό της τάξεως των 2 εκατομμυρίων».

Φοιτητικές εστίες

«Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων εταίρων προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου που αφορά την κατασκευή των φοιτητικών εστιών στις τέσσερις πόλεις, η Φλώρινα είναι μία δικαιούχος.  Μία σημαντική συνάντηση η οποία σηματοδοτεί ουσιαστικά την εκκίνηση όλων των υπολοίπων διαδικασιών στην οποία προφανώς συμμετείχε και το πανεπιστήμιο».

Έκταση 192 στρεμμάτων

«Σε ότι αφορά τη διεκδίκηση της έκτασης μεταξύ του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ακόμα περιμένουμε τη δικαστική απόφαση για τα 192 στρέμματα που είναι λίγο παρακάτω».

Κτίριο Τράπεζας Ελλάδος

«Από την πρωτομαγιά το εμβληματικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος εκμισθώνεται πλέον από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με μία τριετή σύμβαση, όπου θα στεγαστούν και υπηρεσίες που είναι καλό να στεγάζονται στο κέντρο μιας πόλης στην οποία υπάρχουν σχολές στη μία της και στην άλλη της πλευρά».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκρισή σας να συναντηθούμε σήμερα μετά την πρόσκληση της Αντιπρυτανείας οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Κρίνουμε ως Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ότι θα ήτανε σκόπιμο να ειπωθούν κάποια πράγματα από την πλευρά μας.

Το βασικό θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα είναι η πορεία υλοποίησης του έργου που σχετίζεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών εδώ στην πόλη μας.

Να  ξεκινήσουμε κάνοντας μία πολύ μικρή ιστορική αναδρομή σε σχέση με το έργο που υλοποιείται στην σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενες τοποθετήσεις μας –  συναντήσεις μας το έργο πέρασε από πάρα πολλά κύματα προκειμένου τελικά να υπογραφεί και να ξεκινήσει.

Είναι ένα έργο που για τουλάχιστον δέκα χρόνια σχεδιαζόταν, εντάχθηκε, απεντάχθηκε και ξανά εντάχθηκε μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία υπογραφή της σύμβασης συνέβη το φθινόπωρο του 2021.

Από τότε και μέχρι σήμερα  νομίζω ότι είναι διαρκές το  ενδιαφέρον όχι μόνο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας βέβαια αλλά και ολόκληρης της πόλης για την πορεία υλοποίησης αυτού του έργου.  Από τότε γνωρίζαμε με βάση την διακήρυξη και τα τεύχη δημοπράτησης ότι ο χρόνος υλοποίησης του έργου ήταν 30 μήνες δηλαδή εφόσον η υπογραφή μπήκε τον Οκτώβριο του 2021 οι 30 μήνες υλοποίησης του έργου ολοκληρώνονται τυπικά τον Απρίλιο του 2024.

Από τότε γνωρίζαμε ότι είχαμε στη διάθεσή μας τόσο τα τεύχη δημοπράτησης από τα οποία προκύπτουν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της αναδόχου εταιρείας όσο και την κείμενη νομοθεσία που διέπει την υλοποίηση τέτοιων έργων κυρίως την λειτουργία των εργοταξιακών χώρων. Από τότε επίσης βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις με πάνω από 10 φορείς που εμπλέκονται σε διαφορετικά στάδια και φάσεις υλοποίησης του έργου. Ενδεικτικά να αναφέρω μόνο μερικούς από αυτούς: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Διαχειριστική Αρχή, ΑΝΚΟ, ο ίδιος ο Πρύτανης, η Αντιπρυτανεία οικονομικού προγραμματισμού και ανάπτυξης, το πρυτανικό συμβούλιο, η σύγκλητος, η Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, ο Δήμος Φλώρινας, η ΔΕΥΑΦ. Μιλάμε για ένα αρκετά δύσκολο διακύβευμα  σε σχέση με τον συντονισμό του έργου αυτού τον οποίο κληθήκαμε να αναλάβουμε ως Αντιπρυτανεία αλλά και εξαιτίας του ότι είμαι πολίτης της Φλώρινας και ήταν ευκολότερο να παρακολουθώ την πορεία του έργου.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που ετέθη υπόψιν μας από την υπογραφή της σύμβασης του αναδόχου ήταν ότι μέσα στους 30 μήνες ήταν δεδομένο ότι θα προέκυπτε για ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου θα καλούμασταν να εκκενώσουμε στο σύνολό τους  τις εγκαταστάσεις της σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτό προβλεπόταν και στη διακήρυξη σε ειδικό όρο ο οποίος έλεγε ότι για μικρά χρονικά διαστήματα ενδεχομένως να προέκυπτε ανάγκη οι εγκαταστάσεις να εκκενωθούν στο σύνολό τους.

Κληθήκαμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε πάρα πολύ αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την ανάδοχο εταιρεία δηλαδή, ενώ στις συσκέψεις αυτές στις περισσότερες των περιπτώσεων συμμετείχαν είτε ο Δήμος Φλώρινας, είτε η τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Φλώρινας που παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου.

Εφόσον το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 διαπραγματευτήκαμε τη χρονιά εκείνη τόσο το χειμερινό εξάμηνο όσο και το εαρινό εξάμηνο εκείνου του ακαδημαϊκού έτους να κινούμαστε παράλληλα με την υλοποίηση του έργου δηλαδή να μην διακοπεί ούτε η ακαδημαϊκή λειτουργία της σχολής ούτε η διοικητική λειτουργία της σχολής γιατί ήδη προερχόμασταν από 20 περίπου μήνες τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας άρα δεν θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμη χρονικό διάστημα σε αυτό το ήδη βεβαρημένο ψυχολογικά και φορτισμένο χρονικό διάστημα απομάκρυνσης όλων των φοιτητών από τις έδρες τους. Συνεπώς η πρώτη διαπραγμάτευση η οποία τελικά «κερδήθηκε» είχε να κάνει με το ότι το ακαδημαϊκό έτος 21 – 22 λειτουργήσαμε κανονικά δια ζώσης. Για το Πανεπιστήμιο αυτό σήμαινε ότι επαναδραστηριοποιήθηκε μετά από δύο χρόνια εξ αποστάσεως λειτουργία, γιατί την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία σήμαινε ότι ήρθαν πλέον οι φοιτητές μετά από 20 μήνες απομάκρυνσης άρα επαναδραστηριοποιείται οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά η πόλη γιατί όπως και να το κάνουμε ο φοιτητικός  πληθυσμός αυτής της πόλης είναι από τους δεύτερους – τρίτους μεγαλύτερος σε αναλογία με τον μόνιμο πληθυσμό κάτι που σημαίνει ότι η φυσική παρουσία των παιδιών εδώ έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου.

Μετά τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 21 – 22 και όλα αυτά βλέποντας την πορεία υλοποίησης του έργου, ένα έργο το οποίο δεν σταμάτησε να υλοποιείται παρά του ότι βρισκόμασταν σε ένα εξαιρετικά δυσμενές  οικονομικό περιβάλλον με πάρα πολλά έργα σε όλη τη χώρα να σταματήσουν να υλοποιούνται λόγω της κρίσης της ενεργειακής και του πολέμου στην Ουκρανία, τα υλικά έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη και οι εκπτώσεις που είχαν δώσει οι ανάδοχες εταιρείες ουσιαστικά δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσει την υλοποίηση των έργων λόγω του ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε ένδυα εργατικού δυναμικού, δεν υπάρχουν πολλά συνεργεία διαθέσιμα στη Δυτική Μακεδονία για την υλοποίηση έργων.

Η αμέσως επόμενη διαπραγμάτευση ήταν να πάμε στο ακαδημαϊκό έτος 22- 23 αυτό το οποίο διανύουμε τώρα, όπου και πάλι τέθηκε από την τεχνική υπηρεσία του έργου το ερώτημα με ποιον τρόπο θα εκκενώσουμε τις εγκαταστάσεις στο σύνολό τους γιατί φαινόταν ότι ερχόταν ο καιρός να υπάρξουν σύνθετες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες εντός των κτιρίων πράγμα που σημαίνει ότι και για λόγους ασφαλείας πλέον δεν θα έπρεπε να κινείται και να μετακινείται κόσμος μέσα σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Από τη διαπραγμάτευση αυτή προέκυψε ότι ήταν συμφερότερο για το πανεπιστήμιο να λειτουργήσουμε και πάλι δια ζώσης για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους κάτι το οποίο επίσης επετεύχθη. Με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, η αλήθεια είναι, ότι είχαμε συνεννοηθεί να δούμε την προοπτική εξέλιξης του έργου και να αποφασίσουμε για το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους τη συνολική εκκένωση των εγκαταστάσεων της σχολής προκειμένου να εκτελεστούν αυτές οι εργασίες για τις οποίες έκανα λόγο προηγουμένως και πάλι μετά από διαπραγματεύσεις τελικά κατορθώθηκε να ξεκινήσει το εξάμηνο δια ζώσης. Προκρίναμε ουσιαστικά ως αρκετά πιο ωφέλιμη λύση να φτάσουμε μέχρι τις διακοπές του Πάσχα και η πρώτη απόφαση που κλήθηκε να λάβει η σύγκλητος είναι μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών να διευρύνουμε ουσιαστικά την εκκένωση της σχολής η οποία ούτως ή άλλως είχε πραγματοποιηθεί λόγω των διακοπών του Πάσχα, να συνεχίζουμε λοιπόν αυτή την εκκένωση για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα κυρίως σεβόμενοι και  τον φοιτητικό πληθυσμό της πόλης και τους γονείς των παιδιών αυτών ώστε να μην πηγαινοέρχονται οι φοιτητές.  Έφυγαν μια φορά αρχές Απριλίου για τις διακοπές του Πάσχα και ενημερώθηκαν ότι για τις δύο πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα χρειαστεί να έρθουν εδώ γιατί θα περάσουμε σε εξ αποστάσεως διδασκαλία. Ταυτόχρονα μέσω διαπραγματεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κατορθώσαμε αυτή η εκκένωση των δύο πρώτων εβδομάδων να αφορά κυρίως τις αίθουσες πράγμα που σήμαινε ότι δεν εθίγη το κτίριο διοίκησης το οποίο βρισκόμαστε τώρα δηλαδή λειτουργούν κανονικά οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και επίσης διασφαλίσαμε ότι θα λειτουργεί και η φοιτητική λέσχη αφού υπάρχουν φοιτητές άλλων σχολών που σιτίζονται στη λέσχη.

Στη συνέχεια και πριν λήξει το χρονικό διάστημα των δύο αυτών εβδομάδων ετέθη ξανά το θέμα στη σύγκλητο μετά από εκ νέου παρέμβαση της διευθύνουσας υπηρεσίας, της τεχνικής υπηρεσίας της Π.Ε. Φλώρινας δηλαδή,  για επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος που θα παρέμεναν κενές οι εγκαταστάσεις στα εκπαιδευτήρια γιατί όπως θα δούμε, γιατί συνεχίζεται ακόμα και σήμερα που μιλάμε η επιτέλεση ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα και η ασφαλής διέλευση φοιτητών κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από τους χώρους αυτούς.

Με νέα απόφαση η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος εκκένωσης του εκπαιδευτηρίου η οποία φτάνει μέχρι και τις 2 Ιουνίου είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου. Λίγο πριν ολοκληρωθεί αυτό το διάστημα θα έχουμε και πάλι τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις ενώ αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις που έχουμε μας οδήγησαν σε μια συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει και λέει ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι εργασίες για τις οποίες η σχολή μερικώς εκκενώθηκε θα έχουν συντελεστεί μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εξεταστικής περιόδου πού είναι η 12η Ιουνίου και στην περίπτωση που συμβεί αυτό, οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα συμβεί αυτό, θα διεξαχθεί κανονικά δια ζώσης η εξεταστική περίοδος εδώ στις εγκαταστάσεις της σχολής κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Είναι προφανές ότι η διευθύνουσα υπηρεσία θα θέσει κάποιους όρους για την ασφαλή επαναφορά των φοιτητών και των συναδέλφων μελών ΔΕΠ, θα γίνει ότι είναι δυνατό ώστε αυτοί οι όροι από την πλευρά των εμπλεκόμενων, έχουμε και τις σχετικές διαβεβαιώσεις και από την ανάδοχο εταιρεία και από εμάς, οι όροι αυτοί λοιπόν θα εκπληρωθούν ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να επιστρέψουν στην πόλη και η εξεταστική διαδικασία να επιτελεστεί δια ζώσης. Επίσης επειδή βλέπουμε ότι το έργο προχωράει καλά, όλες οι ενδείξεις που έχουμε και μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, κατατείνουν στο ότι δεν θα υπάρξει ερώτημα ή αμφισβήτηση για τη δια ζώσης λειτουργία της σχολής στο σύνολό της από την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 23 – 24.

Καταλαβαίνουμε ότι το πανεπιστήμιο δεν λειτουργεί εν κενώ, καταλαβαίνουμε ότι το πανεπιστήμιο είναι σε πλήρη συνεννόηση γιατί είναι αυτοδιοικούμενο και αυτό παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν την ακαδημαϊκή του λειτουργία με αποκλειστικά γνώμονα σε ότι αφορά την χρήση αυτών των εγκαταστάσεων την ασφάλεια όλων των μετακινούμενων εδώ φοιτητών και φοιτητριών, κατανοούμε ως πανεπιστήμιο ότι βρισκόμαστε όπως και να το κάνουμε σε μία προεκλογική περίοδο εθνικών εκλογών σε μία οιονεί προεκλογική περίοδο αυτοδιοικητικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2023, όλα αυτά τα έχουμε σταθμίσει ως πανεπιστήμιο αλλά επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο πανεπιστήμιο. Έχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη με τον Δήμο Φλώρινας,  την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, με τοπικούς φορείς, με το Επιμελητήριο, κατανοούμε τους προβληματισμούς όλων ακόμα και να ζητήσουμε συγνώμη ως Πανεπιστήμιο για την πληγή την κοινωνικοοικονομική που ενδεχομένως θα υποστεί η πόλη και οι φορείς αυτής της πόλης για το μήνα Μάιο, αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι η πληγή είναι επιφανειακή και θα κλείσει με τέτοιο τρόπο ώστε η πόλη αυτή εξαιτίας και αυτών των εγκαταστάσεων να αποτελέσει πλέον από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος έναν πόλο έλξης γιατί τέτοιες  εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε καμία άλλη αντίστοιχου τύπου σχολή. Θα είναι οι πιο καινούργιες, οι πιο αναβαθμισμένες ενεργειακά,  εγκαταστάσεις στις οποίες θα χαίρεσαι να φοιτάς. Επειδή έχουν τεθεί ερωτήματα και σε εμάς,  έχουμε και προβληματισμούς και από τη φοιτητική κοινότητα και από την ακαδημαϊκή κοινότητα για τους λόγους εκείνους για τους οποίους δεν επιλέξαμε,  από το διάστημα που η σχολή εκκενώθηκε σε σχέση με την επιτέλεση των ακαδημαϊκών της λειτουργιών, να χρησιμοποιήσουμε άλλους χώρους μέσα στην πόλη ώστε να μην φύγουν για τους προορισμούς τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι το σενάριο αυτό ήταν από την αρχή έτοιμο στο τραπέζι μας μετά από πάρα πολύ αγαστή συμφωνία με τον Δήμο Φλώρινας που είχε προσφέρει όλες τις εγκαταστάσεις του και με την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας. Από την αρχή υλοποίησης του έργου επειδή γνωρίζαμε ότι θα προέκυπτε χρονικό διάστημα εκκένωσης των σχολών είχαμε έτοιμο σενάριο το οποίο προέβλεπε να μετακινηθούν οι φοιτητές σε δομές που θα μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα όμως μέσα στην πόλη. Το σενάριο όμως αυτό θα ενεργοποιείτο στην περίπτωση κατά την οποία η εκκένωση της σχολής, κατά την άποψή μας, είχε νόημα να ενεργοποιηθεί κατά την περίπτωση εκείνη στην οποία  η εκκένωση της σχολής θα διαρκούσε τουλάχιστον ένα εξάμηνο γιατί τότε κρίναμε σκόπιμο ότι όλο αυτό το εγχείρημα θα ήταν ουσιαστικό και τότε το κόστος ουσιαστικά και η ωφέλεια θα ήταν υπέρ της ωφέλειας που θα προέκυπτε από το να δραστηριοποιηθούν όλες οι ακαδημαϊκές λειτουργίες σε άλλες δομές μέσα στην πόλη για μένα όμως ολόκληρο εξάμηνο, εμείς όμως αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθήσαμε να πετύχουμε και με την αγαστή συνεργασία με όλους να συρρικνώσουμε στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εκκενωνόταν η σχολή , που είναι οι έξι εβδομάδες μετά τις διακοπές του Πάσχα. Κρίναμε λοιπόν ότι γι’ αυτές τις έξι εβδομάδες το κόστος θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το  να διεξαχθούν οι ακαδημαϊκές λειτουργίες μέσα στην πόλη από την ωφέλεια ακαδημαϊκά διότι θα έπρεπε να υπάρξει από την αρχή καινούργιο πρόγραμμα για τα τρία τμήματα εβδομαδιαίο και μιλούμε για έναν συνολικό όγκο φοιτητών περίπου 1.500 άτομα να μετακινούνται καθημερινά για αυτές τις έξι εβδομάδες σε δομές μέσα στην πόλη οι οποίες δομές είναι 4-5 περίπου αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν φοιτητικούς πληθυσμούς 100 και πλέον ατόμων, είναι συγκεκριμένες, τις είχαμε από την αρχή ουσιαστικά κωδικοποιήσει με τις χωρητικότητές τους. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε τα μαθήματα να γίνουν είτε σε σχολικές μονάδες που από την αρχή μας είχαν διατεθεί από τον Δήμο, αυτό σημαίνει όμως λειτουργία των μαθημάτων μόνο απογευματινές ώρες, είτε δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η απόφαση ουσιαστικά που ελήφθη από το πανεπιστήμιο λαμβάνοντας υπόψιν όλες αυτές τις παραμέτρους ήταν προκειμένου να μην μπει όλη η φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα για την χρονική περίοδο αυτή των 6 εβδομάδων σε αυτού του τύπου την αναστάτωση και επειδή είχαμε τη λειτουργία εξ’ αποστάσεως  για 20 περίπου μήνες λόγω της πανδημίας, προκρίναμε ουσιαστικά  αυτή τη λύση.

Θα μπορούσε κάποιος από την αρχή να αναρωτηθεί πότε θα ήταν ωφελιμότερο να κλείσει η σχολή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών για να επιτελεστεί το έργο, η απάντηση η δικιά μας, αν θέλετε, είναι ποτέ δεν έπρεπε ή δεν  πρέπει να κλείσει μία σχολή όμως εφόσον αυτό  ήταν απαραίτητο, εφόσον αυτό μας υποδείχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά έπρεπε να δούμε ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση. Επιλέξαμε λοιπόν να συρρικνώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το χρονικό διάστημα εκκένωσης των εκπαιδευτηρίων, να προχωρήσουν οι  ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες μέσα στα εκπαιδευτήρια, να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη όλων οι εξετάσεις δια ζώσης ώστε να επανέλθει η φοιτητική κοινότητα σε μία κανονικότητα και να πάμε στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος δια ζώσης έχοντας προχωρήσει το έργο ουσιαστικά σε ένα πάρα πολύ υψηλό ποσοστό υλοποίησης.

Στόχος μας ήταν να σεβαστούμε και τη φοιτητική κοινότητα, να σεβαστούμε και τους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών, να σεβαστούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και προφανώς ξέρετε ότι πάντοτε στόχος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό κυρίως σε ότι αφορά υλικοτεχνικές υποδομές και εγκαταστάσεις για τη συγκεκριμένη πόλη.  Νομίζω ότι δεν πρέπει να αμφισβητεί κανένας ότι η προστιθέμενη αξία από αυτό το έργο και από όσα άλλα ακολουθήσουν για την πόλη είναι αρκετά περισσότεροι από την οποία απώλεια «εισοδήματος» για έξι εβδομάδες ή από την όποια απώλεια κοινωνικοπολιτιστικής πολιτικής επιρροής των φοιτητών στα τοπικά δρώμενα.

Αυτό αποφασίσαμε, γι’ αυτήν την απόφαση θα  αξιολογηθούμε και θα κριθούμε ως διοίκηση, γι’ αυτήν την απόφαση δεχόμαστε θετικά και αρνητικά σχόλια , καταλαβαίνετε ότι όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης  κάποιες φορές θα χρειαστεί να πάρουν και δύσκολες αποφάσεις και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τέτοια ζητήματα και γίνονται πιο δύσκολες όταν καλούμαστε εμείς που είμαστε από αυτήν την πόλη  να συμμετέχουμε στη λήψη τους, γιατί εμείς είμαστε σε επαφή με την τοπική κοινωνία, εμείς κυκλοφορούμε στην πόλη, εμείς παρακολουθούμε την πορεία του έργου κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 μέρες την εβδομάδα, για 20 μήνες τώρα.

Έχουμε αποφασίσει ότι το έργο θα επιτελεστεί, θα ολοκληρωθεί, θα υλοποιηθεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος όταν θα παραδοθεί το έργο πλέον και τυπικά, γιατί ουσιαστικά επαναλαμβάνω ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε κανονικά δια ζώσης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του επόμενου, τότε  λοιπόν σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι η υπερηφάνεια μας και η χαρά μας θα είναι αρκετά μεγάλη μέχρι την περηφάνια και τη χαρά που θα αισθανθούμε για το επόμενο που θα υλοποιηθεί αντίστοιχου μεγέθους ή ακόμα μεγαλύτερου.