Αντιηλιακά – Γράφει ο Ευάγγελος Κουτής, δερματολόγος

Τώρα το καλοκαίρι, όλοι θέλουμε να χαρούμε τον ήλιο & τη θάλασσα.

Γνωρίζουμε παράλληλα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα όπως στο παρελθόν, διότι η τρύπα του όζοντος την τελευταία 20ετία,έχει κάνει τον ήλιο πολύ πιο επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένα ποσοστά σε καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα το μελάνωμα, που είναι ένας από τους χειρότερους καρκίνους του σώματος.

Έτσι λοιπόν, προκειμένου να περάσουμε καλά το καλοκαίρι & να χαρούμε τον ήλιο & τη θάλασσα, χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, καλό θα είναι να εφαρμόζουμε ορισμένα μέτρα ηλιοπροστασίας, όπως παραμονή για κάποιο διάστημα σε σκιερά μέρη-π.χ. κάτω από την ομπρέλα, στο Beach Bar,κάτω από δέντρα, κ.λ.π.-,περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες(12-5),όταν οι ακτίνες του είναι πολύ δυνατές. Κυρίαρχο ρόλο βέβαια στην ηλιοπροστασία παίζει το αντηλιακό, το οποίο το χρησιμοποιούν όλο & περισσότεροι άνθρωποι μιας & είναι ενημερωμένοι & θέλουν να προστατευθούν.

Ποιο αντιηλιακό θα πάρουμε λοιπόν; Υπεύθυνη απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δώσει ο γιατρός του δέρματος, ο δερματολόγος, ο οποίος θα συνυπολογίσει μια σειρά από παράγοντες ιατρικούς & κοσμητικο-καλλυντικούς, προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο αντιηλιακό για μας.

Πρώτα-πρώτα από ιατρικής άποψης, θα μας ρωτήσει εάν έχουμε κάποια ασθένεια που προκαλείται ή επιδεινώνεται από τον ήλιο (π.χ. ερυθηματώδης λύκος, φωτοδερματίτιδα, κ.λ.π.),οπότε εκεί χρειάζεται μέγιστη προστασία.

Ένα άλλο κριτήριο είναι εάν πρώτα κοκκινίζουμε & ύστερα μαυρίζουμε ή εάν μαυρίζουμε κατευθείαν.

Ένα άλλο κριτήριο είναι ο τύπος δέρματος μας, εάν δηλαδή είναι λιπαρό, ξηρό, ή μικτό.

Το αντιηλιακό χαρακτηρίζεται από το δείκτη προστασίας(SPF) που είναι ένα νούμερο γραμμένο επάνω στη συσκευασία, κυμαίνεται από 0-50+,& μας δείχνει πόσο περισσότερο μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσουμε, απ’ότι εάν δε φορούσαμε αντιηλιακό. Για να πιάσουμε το παραπάνω νούμερο θα πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα αντιηλιακού & να το απλώνουμε ώστε να καλύψει κάθε περιοχή που θέλουμε να προστατευθεί. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι το αντιηλιακό πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες, γιατί έχει πλέον εξατμισθεί & δεν υπάρχει πια. Έχω δει πολλά εγκαύματα του τύπου: μα γιατρέ μου έβαλα αντιηλιακό & πάλι έπαθα έγκαυμα. Τί ώρα το βάλατε κυρία μου; στις 11.Τί ώρα φύγατε από τη θάλασσα; στις 7!!