Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων μετά την εμβολιαστική εκστρατεία του Φθινοπώρου 2019

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει ότι:

Το «Πρόγραμμα Αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για τη λύσσα, μετά την εμβολιαστική εκστρατεία του Φθινοπώρου του 2019 στη χωρική αρμοδιότητα των Δήμων Φλώρινας και Πρεσπών της ΠΕ Φλώρινας, ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει για δύο μήνες έως 9 Φεβρουαρίου 2020, με πιθανότητα παράτασης.

Το Πρόγραμμα «Ενεργητικής Επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας» βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων.

Η συλλογή των δειγμάτων-ζώων γίνεται από:

α) Συγκροτημένα συνεργεία δίωξης των Δασικών Υπηρεσιών και θηροφυλάκων, σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα.

β) Κυνηγούς, ιδιωτικούς φύλακες θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, αυτόνομα ή ως μέλη συνεργείων δίωξης, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, με άδεια θήρας σε ισχύ καθώς και με αντιλυσσικό εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανση των κυνηγετικών σκύλων που τους συνοδεύουν.

Η συλλογή όλων των δειγμάτων-ζώων γίνεται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (γάντια, φόρμες, κλπ.). Προκειμένου η αξιολόγηση του προγράμματος εμβολιασμών να είναι αποτελεσματική, παρακαλούμε τους αρμόδιους για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγούς) να δώσουν έμφαση στην προσκόμιση ΕΝΗΛΙΚΩΝ αλεπούδων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Αμέσως μετά τη θανάτωση των αλεπούδων και σε συνεννόηση με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι κυνηγοί οφείλουν να μεταφέρουν τα θανατωμένα ζώα, σε κατάλληλη συσκευασία, παραδίδοντάς τα σε συγκεκριμένους χώρους των Κτηνιατρικών Γραφείων.

Τα αρμόδια Κτηνιατρικά Γραφεία παραλαμβάνουν τα δείγματα-ζώα και οι κυνηγοί θα συμπληρώνουν το «Έντυπο Αποστολής Δειγμάτων από κυνηγούς», προσκομίζοντας την προσωπική τους Άδεια Θήρας σε ισχύ.

Η αποζημίωση των κυνηγών, ιδιωτικών φυλάκων θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέρχεται στο κατ’ αποκοπή ποσό των πενήντα ευρώ (50 €) ανά θανατωμένη αλεπού, κατάλληλη για δειγματοληψία, που θα προσκομίζεται άμεσα στις Αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές.

Παράλληλα, συνεχίζεται και το Πρόγραμμα «Παθητικής Επιτήρησης και καταπολέμησης της Λύσσας», με τη συλλογή   και παράδοση νεκρών αλεπούδων, κατάλληλων όμως για δείγμα, στις Αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Η αποζημίωση των κυνηγών, ιδιωτικών φυλάκων θήρας και μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ανέρχεται στο κατ’ αποκοπή ποσό των πενήντα ευρώ (50 €) ανά νεκρή αλεπού, κατάλληλη για δειγματοληψία.

Τα αρμόδια Κτηνιατρικά Γραφεία θα παραλαμβάνουν τα δείγματα-ζώα και οι κυνηγοί θα συμπληρώνουν το «Έντυπο Αποστολής Δειγμάτων από κυνηγούς», προσκομίζοντας την προσωπική τους Άδεια Θήρας σε ισχύ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία της ΠΕ Φλώρινας.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΟΚ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ