ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Φλώρινας, το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των υπερασπιστών της Φλώρινας κατά το έτος 1949.

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου το απόγευμα, στη σεμνή τελετή που οργάνωσε η ΕΑΑΣ το χρονικό της ημέρας ανέπτυξε ο Δικηγόρος & έφεδρος Τχης Θάνος Κωνσταντινίδης  ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας Θεόκλητος, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, ο Αντιδήμαρχος Αριστείδης Αριστείδου και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντγος ε.α. Μαυροδόπουλος Παντελής.

Ο Πρόεδρος Παντελής Τζώτζης τίμησε με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά τους στην ΕΑΑΣ παράρτημα Φλώρινας τον Στέφανο Παπαναστασίου πρώην Δήμαρχο, τον Χαράλαμπο Σταμπουλίδη που έχει αναλάβει εδώ και χρόνια τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις όλων των εκδηλώσεων και την εφημερίδα  «Ελεύθερο Βήμα» για την προβολή των δράσεων της Ένωσης.

Ο κ. Τζώτζης έκανε πρόταση η οποία έγινε δεκτή από όλους «Να κτιστεί εκκλησία στο ύψωμα 1033 προς τιμή των υπερασπιστών του υψώματος, αφιερωμένη στον Άγιο Μελέτιο που έχει την ονομαστική του γιορτή στις 12 Φεβρουαρίου και στον Άγιο Χαράλαμπο προς τιμήν του κατακρεουργηθέντος υπό των ξενοκινήτων εισβολέων Ανθγου Χαράλαμπου Καστρισιανάκη.

Την Κυριακή το πρωί, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, φόρτισε συναισθηματικά τη δοξολογία, το μνημόσυνο του μέχρι πέρσι οργανωτή των εθνικών συγκεντρώσεων και πρόωρα αποδημούντος  Ηλία Ρασάικου, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους παρεβρισκόμενους. Όλοι είχαν κάτι να πουν, κάτι να θυμηθούν. Στη συνέχεια στα στρατιωτικά νεκροταφεία εψάλη επιμνημόσυνος δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενώ όπως κάθε χρόνο ο Χρήστος Καϊμάρας έριξε τουφεκισμούς προς τιμή των νεκρών.

Η τελετή έληξε με ομιλία από τον αντγο ε.α. και πρόεδρο της ΕΑΑΣ Μαυροδόπουλο Παντελή.

Παρόντες στη τελετή, και για πρώτη φορά, όλη η τοπική ηγεσία.

Επιμνημόσυνος δέηση και προσκλητήριο πεσόντων έγινε και στο μνημείο της πλατείας του χωριού Πρώτη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τροπή της μάχης της Φλωρίνης. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο πρόεδρος της κοινότητας Νικόλαος Πατέρας παρέθεσε δεξίωση και είχαν την ευκαιρία να βρεθούν παλιοί πολεμιστές και απόγονοι αυτών με τους πρωταγωνιστές της 12 Φεβρουαρίου του 1949.

Σε όλο το διήμερο, την παράσταση έκλεψε και πάλι ο 91χρονος στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας. Όλοι περίμεναν να ακούσουν κάτι από αυτόν ο οποίος ήταν από τους υπερασπιστές της Φλώρινας. Στις δυο παρεμβάσεις που έκανε ήταν απολαυστικός. Δεν ξέχασε ούτε τα τοπωνύμια, ούτε τα υψόμετρα, ούτε τους συμπολεμιστές του, ούτε τις πολεμικές μονάδες. Όλα τα έλεγε λες και τα διάβαζε μέσα από βιβλίο.

Παίρνοντας μια αποστροφή από το λόγο του πιστεύοντας πως είναι και το ηθικό δίδαγμα της 12ης Φεβρουαρίου για τη σύγχρονη κοινωνία μας το δημοσιεύουμε:

«Αλλά ήθελα να σας πω, πως στη μάχη της Φλωρίνης, έδωσαν παρόν όλοι οι πολίτες, πολλοί από τους οποίους είσαστε σήμερα εδώ, οι πρόσκοποι, οι χωροφύλακες, οι νοσοκόμοι, οι γιατροί, οι πολίτες, όλοι επιστρατεύθηκαν οικιοθελώς στον αγώνα.

Το φαινόμενο που έδειξε η Φλώρινα ήταν μοναδικό. Να γιατί εκέρδισε η Φλώρινα. Δεν ήταν μόνο ο στρατός, πολέμησε η ψυχή των κατοίκων όλων των Φλωρινιωτών. Όλοι έδωσαν το παρόν και όχι μόνο μέσα από τη Φλώρινα αλλά και από την Πρώτη και τα γύρω χωριά».

Για την εκδήλωση χαιρετισμό έστειλαν, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Αντγος ε.α. επίτιμος αργηγός ΓΕΕΘΑ Σκαρβέλης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Πυροβολικού και ο Βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης.

Παραθέτουμε το χαιρετισμό του κ. Σαρτζετάκη.

Ακρίτες του Ελληνικού Βορρά,

Εύγε για την πρωτοβουλία σας του εορτασμού και εφέτος της επετείου της ιστορικής Ελληνικής Νίκης της Μάχης της Φλωρίνης της 12ης Φεβρουαρίου 1949, προάγγελο της οριστικής συντριβής, μετ’ όλίγους μήνες στον Γράμμο και στο Βίτσι, ξενοκινήτου και ξενοδούλου κομμουνιστο-συμμοριτισμού. Νίκης των στρατευμένων παιδιών του Ελληνισμού και του λαού της Φλωρίνης με πανανθρώπινη διάστασι, όπως επανειλημμένως έχω διακηρύξει. Ειδικότερα δε Νίκης, πού εμπόδισε τον επιδιωκόμενον από τους εγχωρίους έθνοπροδότες έδαφικόν ακρωτηριασμό της Ελληνικής μας Πατρίδος μέ παραχώρησι της Μακεδονίας και Θράκης μας στούς έξοπλίζοντες αυτούς και πάντοτε επιβούλους βορείους γείτονές μας. Αλλά και Νίκης, πού συγχρόνως διέσωσε την δημοκρατική μας διαβίωσι καί τήν ελευθερία των Ελλήνων μέ αποφυγή τής ύποδουλώσεως στην σταλινική κτηνωδία και κομμουνιστικήν απανθρωπιά.

Ό ανωτέρω εθνικός μας κίνδυνος ανέκυψεν εκ νέου τα τελευταία χρόνια μέ τήν εξοργιστική απίστευτη κωμωδία ύποβοηθήσεως απο διεθνείς παράγοντες τής θρασυτάτης επιβουλής εις βάρος της εδαφικής και εθνικής μας ακεραιότητας απο βορείους γείτονές μας, κοινούς απατεώνες με τήν καταγέλαστη οίκειοποίησι του μόνον και αποκλειστικώς ελληνικού ονόματος τής Μακεδονίας, τής ελληνικής ιστορίας της και του ελληνικού πολιτισμού της. Και ό εθνοπροδοτικός του εγχωρίου κατατροπωθέντος κομμουνιστο-συμμοριτισμού ρόλος και τώρα συνεχίζεται, αφού πρωτοστατούν στην οικειοποίησι αυτή από εκδικητική μανία αδιάντροπα φυγάδες, κομμουνιστοσυμμορίτες της περιόδου 1946-1949, και απόγονοι τους. Ας αναλογισθούμε και μόνον ποιος είναι ο σημερινός Πρωθυπουργός του σκοπιανού κρατιδίου.

Έτσι ο εορτασμός της επετείου της μεγαλειώδους Νίκης της Ελλάδος στην Μάχη της Φλωρίνης της 12ης Φεβρουαρίου 1949, εκτός απο τήν απόδοσι τής οφειλομένης τιμής σε όσους αγωνίσθηκαν, προσλαμβάνει και πρόσθετη διάστασι: την υπόμνησι στους επίβουλους και τους συνεργούς τους, τής ανενδότου αποφασιστικότητος τής Ελληνικής ψυχής να παραμείνη ή Μακεδονία μας ελεύθερη μέ διατήρησι της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας μας.-

Νοερώς είμαι μαζί σας.

Χρηστός Α. Σαρτζετάκης