Απονομή τιμητικής διάκρισης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στους συμμετέχοντες του «Florinano»

Απονομή τιμητικής διάκρισης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στους συμμετέχοντες του «Florinano» για την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Let’s talk about Nano», του μαθητικού φιλμ Florinano 

Στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας,  πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου 2016 η  τελετή τιμητικής διάκρισης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, για την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό

Η Florinano είναι μια σύγχρονη κοινότητα μάθησης που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα (2012) και έχει ως έργο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Την συγκροτούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στην τρέχουσα σχολική χρονιά η κοινότητα μεγάλωσε. Αποτελείται από 13 σχολεία (1 Νηπιαγωγείο, 11 Δημοτικά, 1 Γυμνάσιο). Είναι η πρώτη χρονιά που επεκτάθηκε σε τρεις γειτονικούς Νομούς (Κοζάνη, Καστοριά, Πέλλα).

Η τιμητική διάκριση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών των σχολείων. Συμβολίζει την δυναμική παρουσία του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην έρευνα, που αναπαράγει ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο, που διευκολύνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Δείχνει το μέγεθος της παρέμβασης του πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία. Η κοινότητα μάθησης είναι εδώ μέσα στην τοπική κοινωνία με την ερευνητική της δράση.

Η νανοτεχνολογία είναι μια νέα μέθοδος παρατήρησης που μπορεί κανείς να φτάσει σε πάρα πολύ χαμηλή κλίμακα.

Ένα νανόμετρο είναι μια εξαιρετικά πολύ μικρή διάσταση που φτάνει στο ένα δισεκατομμύριο μικρότερη απ’ ότι ένα μέτρο μήκους, περίπου 80.000 φορές μικρότερη από μια τρίχα των μαλλιών μας.

Η νανοτεχνολογία αρχίζει να εφαρμόζεται πια στην ιατρική, στη βιολογία, τη φυσική, στην τεχνολογία υλικών, στην αεροδιαστημική και το πεδίο εφαρμογών της έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.

Βέβαια πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κίνδυνοι που μπορούν να προέλθουν από την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας που δημιουργεί νέα δεδομένα στην επιστήμη τον άνθρωπο και την κοινωνία. δημιουργείται ένας νέος κόσμος για τον άνθρωπο και την επιστήμη.

Στην τελετή διάκρισης παρουσιάστηκε  θεατρικό δρώμενο, «Η Χιονάτη επιστρέφει στο Νανόκοσμο», από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Κάτω Κλεινών.

Στο πρόγραμμα μάθησης   Florinano συμμετείχαν και τιμήθηκαν:

Δημοτικό Σχολείο Αμμοχωρίου
Μαθητές/τριες: Απιδόπουλος Θοδωρής, Γεωργιάδης Αλέξανδρος, Γεωργιάδης Βαγγέλης, Γεωργιάδου Μαργαρίτα, Γεωργιάδου Ράνια, Δελιόπουλος Σάκης, Δημητριάδης Δημήτρης, Ιωαννίδης Βαγγέλης, Κούσι Ντορίτσα, Κούσι Φάμπιο, Μπανιτσιώτη Ιωάννα, Νικολαΐδου Πανδώρα, Ραπασάνης Αλέξανδρος, Σταυρίδης Θανάσης, Φαραντάκης Αλέξανδρος
Εκπαιδευτικοί: Ζεμπεκάκη Μαρία, Καζαής Κώστας, Τριανταφυλλίδου Ρεγγίνα

Δημοτικό Σχολείο Βαρικού
Μαθήτριες: Καραούλη Ελένη, Πατέλου Μαρία, Τάση Τατιανή
Εκπαιδευτικός: Σταματιάδου Ευρύκλεια

Σχολικοί Σύμβουλοι: Κασίδου Στέλλα, Κασκαμανίδης Γιάννης

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Δαγρέ Ελένη, Δρογγίτη Ελευθερία, Ζάχου Παναγιώτα, Κεφαλάς Παναγιώτης, Μάνου Λεωνίδας, Μπλιούμης Θανάσης, Παπαδοπούλου Πηνελόπη, Παπαδοπούλου Χριστιάνα, Πέικος Γιώργος, Σπύρτου Άννα.

Συντελεστές Θεατρικής Παράστασης

Νηπιαγωγείο Κάτω Κλεινών
Μαθητές/τριες: Αντωνιάδης Παύλος, Γιάνκουλας Ανδρέας, Γιόφτση Δέσποινα, Δήμτσης Κωνσταντίνος, Ιωάννου Θωμάς, Κανάκη Αγγελική, Κεσίδου Ηλιάνα, Μάγγου Αθηνά, Νίτσα Ιωάννα, Σουμελίδου Αθηνά, Τοπάλης Κωνσταντίνος, Τουνόπουλος Βασίλης
Εκπαιδευτικοί: Τζιώλη Μαρία, Μαγκίρογλου Μαρία
Σχολική Σύμβουλος: Βαϊρινού Κωνσταντία.

Ερευνητική επιμέλεια: Σπύρτου Άννα, Παπαδοπούλου Πηνελόπη, Δάρατζη Πασχαλία, Παπαδοπούλου Χριστιάνα.
Τεχνική υποστήριξη: Βασιλούδη Αγγελική, Βήτα Ευαγγελία, Δαγρέ Ελένη, Ζησοπούλου Ευανθία, Καγκελίδου Ζωή, Καραπαναγιωτίδης Σολομών, Κοταμπάσης Γιώργος, Μουτάφη Αρετή, Νικολαΐδου Αντωνία, Τόκας Γιώργος .