Αστερούσια όρη

To ερημικό και ασκητικό αστερουσιανό περιβάλλον με τα επιβλη­τικά φαράγγια και την πολυποίκιλη πανίδα και χλωρίδα, με μια ανε­πανάληπτη φυσική αρμονία με το ηλιόλουστο και βαθυγάλαζο Κρητικό πέλαγος, εντάχθηκε στον παγκόσμιο κατάλογο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO δημιουργώντας, όπως αναφέρει η κ.Θεανώ Βρέντζου  «από την μια συναισθήματα χαράς και υπερηφάνειας και από την άλλη εν συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε για αυτό το δύσκολο έργο, του επαναπροσανατολισμού της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, με ένα διαφορετικό τρόπο, αυτόν της Αειφόρου Ανάπτυξης».

Το όνομα Αστερούσια, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική γραμματεία, έχει μινωική προέλευση, είτε από τον Αστέριο, το βασιλιά των άστρων, το γιο του Τεκτάμου, πατέρα του Μίνωα, είτε από τον έτερο Αστέριο, μυθικό βα­σιλιά της Κρήτης, που νυμφεύθηκε την Ευρώπη, την ερωμένη του Δία και υιοθέτησε τους γιους της Μίνωα, Σαρπηδόνα και Ραδάμανθυ. Ο Αστέριος, επομένως, θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε στην πόλη που χτί­στηκε και πήρε το όνομά του.

Τα Αστερούσια λοιπόν αποτελούν μια περιοχή βιοποικιλότητας στο χερσαίο και θαλάσσιο οικοσύστημα, με πολύ μεγάλους αριθμούς ενδημισμού και ποικιλότητας τοπίων, που συνδέονται με εξ ίσου πλούσια πολιτισμική ποικιλότητα σε βάθος χιλιετιών, όπως τονίζει και η κ. Βρέντζου, με μνημεία παγκόσμιας σημασίας, τόσο στην υλική όσο και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Αυτόν τον ασύγκριτο και ξεχωριστό πλούτο των Αστερουσίων οφείλουμε να διασώσουμε, να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους της περιοχής.

Έτσι την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 πριν ολοκληρωθεί η Ά φάση του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων 2021, τελεύτηκε η επίσημη παράδοση του Παπύρου Αναγνώρισης της Ένταξης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO στην Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων  (ΤΕΔΑ) Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη. Την παράδοση πραγματοποίησε ο επιστημονικός επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη (Venice Office), Jonathan Baker και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO, καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, οι οποίοι εξέφρασαν ότι η Κρήτη έχει πετύχει μια πραγματική πρωτοπορία στο θέμα των εντάξεων λόγω της συστηματικής και ουσιαστικής στήριξης που προσέφεραν οι φορείς της και κυρίως η Περιφέρεια σε όλες τις φάσεις προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, σημείωσε ότι για την Περιφέρεια Κρήτης το γεγονός αυτό αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της Κρήτης, ως μιας Περιφέρειας που υπηρετεί τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Παράλληλα σε αυτό το πλαίσιο το Υβριδικό Πανεπιστήμιο Αστερουσίων, θέτει ισχυρά θεμέλια για μελλοντικές πρωτοβουλίες.

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Θεανώ Βρέντζου για την πρόσκλησή της στην επίσημη παράδοση του Παπύρου Αναγνώρισης της Ένταξης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Για μένα ήταν ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σε ένα τόσης μεγάλης εμβέλειας γεγονός και είμαι σίγουρη πως τα οράματα των καταξιωμένων ανθρώπων θα υλοποιηθούν με βοηθό την αγάπη που τρέφουν για όσα κάνουν.

Κυριακάκη Ελένη

Υποψήφια Διδάκτορας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου