Βιωματικά εργαστήρια και ενημερωτικές συναντήσεις για τον σχολικό εκφοβισμό

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Φλώρινας στο πλαίσιο των δράσεών του  και ανταποκρινόμενο στα αιτήματα της σχολικής κοινότητας πραγματοποίησε βιωματικά εργαστήρια και ενημερωτικές συναντήσεις με μαθητές , συλλόγους εκπαιδευτικών και γονέων με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στο ΓΕΛ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Μελίτης, 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας, Δημοτικό Σχολείο Βεύης, Δημοτικό Σχολείο Μανιακίου, Νηπιαγωγείο Μανιακίου.

Επίσης υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας, στον σύλλογο εκπαιδευτικών του εσπερινού ΕΠΑΛ Φλώρινας.

Στο 1ο  Γυμνάσιο Φλώρινας, σε τρία τμήματα του σχολείου, υλοποιήθηκε πιλοτικά από τα στελέχη του Κέντρου το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για μαθητές/τριες Γυμνασίου και Στ Δημοτικού:  «Σεξουαλικότητα στην εφηβεία Κίνδυνοι και προστατευτικοί παράγοντες. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα εργαστήρια στους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Ίδια εργαστήρια έγιναν και στους γονείς της Στ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας.

Στο Δημοτικό Ιτιάς υλοποιήθηκαν εργαστήρια κοινωνικών δεξιοτήτων στους μαθητές.

Παράλληλα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, 1ου και 2ου Γυμνασίου Φλώρινας λειτουργούν ομάδες γονέων με θέμα την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου.

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων ενισχύθηκε με εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ μέσω ΕΣΠΑ που συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και έτσι μπορεί να ανταποκρίνεται σε περισσότερα αιτήματα.

Η επιστημονικά Υπεύθυνη

Βικτώρια Ζιώγα

Ψυχολόγος