ΓΙΟΡΤΗ ΛΕΧΟΒΙΤΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου βρήκε εφαρμογή στο Λέχοβο από τον τοπικό ενωτικό σύλλογο Λεχοβιτών «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ», το διήμερο 28 και 29 Οκτωβρίου 2011.

Θέλοντας να βοηθήσουν την τοπική οικονομία του χωριού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που καθιερώσανε εδώ και μια δεκαετία και με τη βοήθεια κατοίκων  εκτός από το φεστιβάλ τοπικών χορών, οργανώσανε και έκθεση  τοπικών προϊόντων όπως το μέλι, οι πίτες, τα φασόλια.

Από κοντά στην προσπάθεια αυτή και ο Δήμος Αμυνταίου, ο οποίος στηρίζει τέτοιου είδους δραστηριότητες, Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Κώστας Μωυσιάδης, επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα επεκταθούν σε όλη την περιοχή του Δήμου Αμυνταίου προκειμένου να συνδυαστεί η τουριστική Ανάπτυξη με την προβολή των τοπικών προϊόντων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Τάκης Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμυνταίου.

Θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η ιδέα της προβολής των τοπικών προϊόντων μέσα από τέτοιας μορφής εκδηλώσεις, απαιτείται όμως καλύτερη οργάνωση, σ’ ότι αφορά τα προϊόντα. Γιατί αυτή μπορεί να τους οδηγήσει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις δηλώσεις τους είπαν:

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, πρόεδρος Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ»

Οι σημερινές εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που καθιερώσαμε εδώ και μια δεκαετία, τη γιορτή της Λεχοβίτικης πίτας.

Φέτος οι εκδηλώσεις είναι διήμερες. Την πρώτη μέρα έχουμε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και την έκθεση μελιού και τοπικών προϊόντων.

Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του ενωτικού συλλόγου «Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ».

Στην πλατεία του χωριού θα έχουμε την καθιερωμένη γιορτή πίτας, θα έχει μια έκθεση φωτογραφίας και το λαογραφικό μουσείο θα είναι συνεχώς ανοιχτό προκειμένου να ξεναγηθούν σ’ αυτό οι επισκέπτες.

Για πρώτη φορά φέτος υπάρχει η έκθεση τοπικών προϊόντων του Λεχόβου, όπως είναι το μέλι, το φασόλι, τα τοπικά γλυκά του χωριού. Είναι μια καλή αρχή για να βοηθήσει και σύλλογος το χωριό.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία ότι βρίσκομαι σε μια γιορτή. Ξέρουμε ότι οι Λεχοβίτικες πίτες είναι φημισμένες. Σήμερα μάθαμε ότι και το μέλι σας είναι μοναδικό.

Πιστεύω πως κάποτε μόνοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε διεξόδους στις μικρές κοινωνίες, σ΄ αυτούς που πραγματικά είναι ραχοκοκαλιά της Ελλάδος και τα προϊόντα μας που είναι μοναδικά και αγνά να τα προβάλουμε μόνοι μας. Να μην περιμένουμε από κανέναν άλλον.

Αυτές οι κινήσεις πρέπει να βρουν κι άλλους μιμητές και οι νέοι της περιοχής μας, πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει μόνοι τους σταθούν στα πόδια τους παρά να περιμένουν το λίγο το φτωχό, αυτό που τελικά τους ευτελίζει.

Άρα η περιοχή μας μπορεί να είναι αυτάρκης και οι νέοι μας μπορούν να είναι νοικοκύρηδες στα σπίτια τους.

Το πιστεύω και σ΄αυτήν την κατεύθυνση εργάζομαι όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Στηρίζουμε όλους τους συλλόγους. Ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί τον διαλέγει μόνος του.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου

Βρίσκομαι στο Λέχοβο  για να παραστώ στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει ο Δήμος Αμυνταίου, ο ενωτικός σύλλογος Λεχοβιτών και η τοπική κοινότητα Λεχόβου, είναι αφιερωμένη στα παραδοσιακά προϊόντα του Λεχόβου. Επίσης έχουμε μία έκθεση φωτογραφίας που είναι μια ιστορική αναδρομή της κοινότητας Λεχόβου και θα έχουμε και ένα φεστιβάλ τοπικών χορών.

Με την εθελοντική συμβολή όλων των συλλόγων του Λεχόβου το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό.

Οι συνδιοργανώσεις αυτές του Δήμου θα συνεχιστούν. Σύντομα στο   πλαίσιο της περιβαλλοντικής ημερίδας που θα γίνει στο Νυμφαίο, θα έχουμε μια εκδήλωση με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνδέσουμε τα τοπικά προϊόντα με την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.