Γραφείο Εθελοντισμού δημιουργήθηκε στον Δήμο Φλώρινας

Υλοποιώντας μία ακόμα προεκλογική της δέσμευση η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φλώρινας προχώρησε στη σύσταση Γραφείου Εθελοντισμού, ύστερα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον συντονισμό δράσεων για το κοινό καλό.

Ο τρόπος λειτουργίας και δράσης, οι στόχοι, καθώς και το λογότυπο του Γραφείου, παρουσιάστηκαν το πρωί του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνο του Γραφείου κ. Μιχάλη Χάτζιο, τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Νίκο Κωνσταντινίδη και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Θανάση Κάτη, μέσω live streaming από τη σελίδα του δήμου Φλώρινας σε youtube και facebook.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, είπε:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση συμμετέχω, έστω και διαδικτυακά, στη σημερινή εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του κανονισμού για τον εθελοντισμό με αφορμή βέβαια την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.

Η ανθρωπότητα μπορεί να περνάει από ποικίλα κοινωνικά στάδια και κοσμοθεωρίες, πάντα όμως γυρίζει στην πεμπτουσία της ανθρώπινης δράσης, στην πανανθρώπινη αξία του εθελοντισμού.

Ο εθελοντισμός είναι μία ευρεία έννοια. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν τόσο η αδυναμία των φορέων, όσο και οι μηχανισμοί της αγοράς. Δεν έχει καλούπια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις, βασιζόμενο σε αξίες, αρχές, αλλά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας μας. Μια πολυμορφική διαδικασία, μία στάση ζωής, που επιδρά εποικοδομητικά στην κοινωνία, αφορά όλους ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή, συντελεί στην απόκτηση δεξιοτήτων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης ιδιότητας του πολίτη και την πιο υγιή αντίδραση και απάντηση της οργανωμένης κοινωνίας σε φαινόμενα αδράνειας και αποχής που μας χαρακτηρίζουν.

Ο εθελοντής προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο, γνώση, ενέργεια, ανθρωπιά για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, παρακάμπτοντας το ατομικό συμφέρον και την προσωπική προβολή για το συνολικό όφελος.

Η δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά αναγνωρίζοντας τον ρόλο, το λόγο και τα αποτελέσματα του εθελοντισμού, θεωρήσαμε χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις και δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό και στην υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης προχωρήσαμε στην ίδρυση του αυτοτελούς γραφείου εθελοντισμού στον Δήμο μας με στόχο την ένωση των ατομικών πράξεων σε μια συντονισμένη δράση για το κοινό καλό. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλον στον πολίτη και στην καρδιά των δρώμενων στην περιοχή της.

Όλοι οι δημότες του δήμου μας, ως άνθρωποι με πεποίθηση και συνείδηση ότι ο εθελοντισμός είναι αποστολή και λειτούργημα και πως οι εθελοντές προσφέρουν καθημερινά ένα κομμάτι από τον εαυτό τους για τον συνάνθρωπο τους, τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον ανήμπορο, τον πάσχοντα, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τις εθελοντικές κινήσεις του Δήμου, με την εγγραφή μας στο Μητρώο Εθελοντών Δήμου Φλώρινας, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής όλων μας.

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα μας, να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση της δέσμευσης μας, όλους τους δημοτικούς συμβούλους που στήριξαν την απόφαση, μα κυρίως τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τον κ. Μιχάλη Χάτζιο για την ολοκλήρωση όλων των ενεργειών που απαιτούνταν».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Χάτζιος αναφέρθηκε στο βασικό πλαίσιο λειτουργίας του:

«Η σημερινή, πρώτη εκδήλωση του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας, πραγματοποιείται με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, αλλά κυρίως με αφορμή μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φλώρινας, το οποίο την περασμένη μόλις Δευτέρα αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Εθελοντισμού στο Δήμο  Φλώρινας.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στο εθελοντικό κίνημα ούτε και στα πολλαπλά οφέλη του Εθελοντισμού για το κοινωνικό σύνολο.

O κος Δήμαρχος με πολύ εύστοχα λόγια αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του.

Εγώ θα δώσω ένα περίγραμμα της λειτουργίας του Γραφείου όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και θα αναφέρω  ορισμένες βασικές πληροφορίες, οι οποίες σίγουρα θα είναι χρήσιμες για τους συνδημότες μας που επιθυμούν να ακούσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας.

Καταρχήν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου μας, θα στηρίξει την λειτουργία του και τις δράσεις του, σε έναν κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος πήρε την τελική του μορφή μετά από πολύ χρήσιμες επισημάνσεις συναδέλφων δημοτικών συμβούλων.

Αναλυτικότερα:

Οι συνδημότες μας, ως φυσικά πρόσωπα, σύλλογοι, σωματεία, μαζικοί φορείς και κάθε συλλογικότητα θα μπορούν να εγγραφούν με αίτηση τους στο υπό δημιουργία Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Φλώρινας, με μία αίτηση / υπεύθυνη δήλωση.

Τα πρότυπα των αιτήσεων θα δημοσιοποιηθούν μαζί με άλλες σχετικές πληροφορίες που αφορούν στην λειτουργία του γραφείου και θα βρίσκονται στη διάθεση των συνδημοτών μας άμεσα.

Στην αίτηση, εκτός από τα στοιχεία του εθελοντή ή της εθελόντριας και άλλες πληροφορίες που αφορούν τον ίδιο, περιλαμβάνονται και οι τομείς στους οποίους θα επιθυμεί να προσφέρει τις εθελοντικές του υπηρεσίες, καθώς και τυχόν δεξιότητες τις οποίες κατέχει και μπορούν να εξειδικεύουν το εθελοντικό του έργο.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται ή στο Δημαρχείο ή στο γραφείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου μας, το οποίο στεγάζεται στην Δημοτική Αγορά.

Για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των εθελοντών οι αιτήσεις θα κατατίθενται εσώκλειστες σε φάκελο μαζί με φωτοαντίγραφο του Δελτίου αστυνομικής ταυτότητας και μία φωτογραφία μεγέθους ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Με βάση αυτή τη δυναμική διαδικασία εγγραφής των εθελοντών, θα δημιουργηθεί και θα εμπλουτίζεται συνεχώς πιστεύω, το Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Φλώρινας. Στην συνέχεια τα στελέχη του Γραφείου θα προβούν στην κατηγοριοποίηση των αιτήσεων, με βάση τα είδη εθελοντικής υπηρεσίας που προτίθενται να προσφέρουν τα μέλη του Μητρώου Εθελοντών.

Μεταξύ των Εθελοντών, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε νόμιμοι εκπρόσωποι κάποιας συλλογικότητας, και του κυρίου Δημάρχου, θα υπογράφεται Πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο περιγράφονται τόσο οι υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματα του εθελοντή.

Έτσι θα επικυρώνεται επίσημα και θα ξεκινά μια διαρκής συνεργασία μεταξύ εθελοντών και του Δήμου μας.

Το Γραφείο Εθελοντισμού θα συντάσσει ετήσιο προγραμματισμό δράσεων, για όσες βέβαια μπορούν να προβλεφθούν (είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν έκτακτες ανάγκες) και ο συγκεκριμένος προγραμματισμός θα κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση για κάθε έτος.

Για αυτό τον λόγο θα αποστείλω άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα, επιστολές σε όλους τους κ. κ. συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους καθώς και σε όλους τους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι εκτός του ότι θα είναι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα χρήσιμο να επικοινωνήσουν την ίδρυση του Γραφείου Εθελοντισμού θα είναι εξίσου σημαντικό να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για τον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό του προγράμματος Εθελοντισμού για το ερχόμενο έτος.

Στην συνέχεια, στο τέλος κάθε έτους, το Γραφείο Εθελοντισμού θα προχωρά στον απολογισμό των εθελοντικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν, ο οποίος θα κατατίθεται και αυτός στο Δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και κυρίως θα δίδεται στην δημοσιότητα για την ενημέρωση των συνδημοτών μας.

Οι απολογισμοί αυτοί, εκτός από το τυπικό μέρος της έγκρισης τους, θα αποτελούν και πολύ χρήσιμα εργαλεία για να διαπιστώνονται παραλείψεις, αδυναμίες ή αστοχίες των εθελοντικών δράσεων.

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την δυνατότητα να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε συνεχώς τις παρεχόμενες εθελοντικές υπηρεσίες.

Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο λειτουργίας του Γραφείου Εθελοντισμού.

Κλείνοντας, θα ήθελα αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω κάτι στα όσα πολύ σημαντικά ανέφερε ο κος Δήμαρχος.

Σε καμία περίπτωση ο οργανωμένος εθελοντισμός, μέσω του Γραφείου Εθελοντισμού, δεν έρχεται να υποκαταστήσει καμία υπηρεσία του Δήμου μας.

Δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Δεν είναι σκοπός της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει μία (επιτρέψετε μου την έκφραση) βοηθητική «παρά-υπηρεσία» για να καλύψει τυχόν δικές της υπηρεσιακές αδυναμίες. Κατηγορηματικά όχι!

Ο Εθελοντισμός είναι στάση ζωής.

Είναι μια άλλη οπτική στα πράγματα.

Είναι κάτι πολύ βαθύτερο ακόμα και από το πολύ σημαντικό ορατό αποτύπωμα που αφήνει η ίδια η εθελοντική δράση.

Ο εθελοντισμός, πηγάζει από τον δημότη, πραγματοποιείται από τον δημότη, απευθύνεται στον δημότη και τελικά στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ανταμοιβή.

Όπως δεν αμείβεται η ευγένεια, δεν αμείβεται η ειλικρίνεια, δεν αμείβεται η τιμιότητα  δεν αμείβεται το φιλότιμο, έτσι δεν αμείβεται και ο Εθελοντισμός.

Γιατί ο εθελοντισμός είναι ουσιαστικά το φιλότιμο στην πράξη.

Είναι η αλληλεγγύη στην πράξη.

Είναι η αγάπη για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον στην πράξη.

Σας καλώ όλους και όλες, φυσικά πρόσωπα, κάθε συλλογικότητα, τα ΜΜΕ να συμβάλλετε σε αυτήν την προσπάθεια.

Μία προσπάθεια απολύτως ανιδιοτελής που πηγάζει από αγαστές προθέσεις.

Μία προσπάθεια που τελικά θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον τόπο μας και τους συνδημότες μας.

Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο ενεργός δημότης έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό και καθοριστικό ρόλο. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για όλους μας, για όλους όσους πιστεύουν στο εθελοντικό κίνημα και τα οφέλη του να βάλουμε το λιθαράκι μας μέσω του Εθελοντισμού.

Από σήμερα λοιπόν,

Πάμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ;!

Απευθύνω και πάλι κάλεσμα σε όλες και όλους να κάνουμε την αγάπη μας για τον τόπο μας και το φιλότιμο μας πράξη».

Δείτε παρακάτω τις αιτήσεις συμμετοχής:

ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ(1)

ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΥΣ. ΠΡΟΣΩΠΩΝ