Δελτίο Τύπου Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Αμυνταίου, για τον επίσημο εορτασμό της Προστάτιδος και Συμπολιούχου του Αμυνταίου Αγίας Παρασκευής

Στο Αμύνταιο υφίσταται Ιερό Παρεκκλήσιο, που είναι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα, Αθληφόρο και Θαυματουργό Παρασκευή. Την Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023, ώρα 18:45 μ.μ., τελέσθηκε, έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αμυνταίου, η επίσημη υποδοχή του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής, η οποία αποτελεί την Προστάτιδα και την Συμπολιούχο του Αμυνταίου. Εν συνεχεία, τελέστηκε Δέηση.
Έπειτα, στις 19:00 μ.μ., τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός από τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου Γεωργίου Μογλενίδη. Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ηλίας Μογλενίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητο. Τέλος, επακολούθησε, στις οδούς του Αμυνταίου, η Ιερά Λιτάνευση, τόσο του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής, όσο και της Θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής.
Ιδιαίτερη ευλογία για το Αμύνταιο και τα περίχωρά του η παρουσία της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Αθληφόρου Παρασκευής με την έλευση τεμαχίου Ιερού Λειψάνου της. Να υπογραμμίσουμε, ότι το τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος, Αθληφόρου και Θαυματουργού Παρασκευής υπήρξε καρπός της ανιδιοτελούς αγάπης του Λαϊκού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ηλία Μογλενίδη, ο οποίος το δώρισε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου. Να αναφέρουμε, ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής διαθέτει και την επίσημη έγκριση του Σεπτού Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου.
Την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, ώρα 07:30 τελέστηκαν ο Εόρτιος Όρθρος, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο Αγιασμός από τον του προϊστάμενο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου Γεωργίου Μογλενίδη. Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο Λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ηλίας Μογλενίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεπτό Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας κ. Θεόκλητο.
Την φετινή Ιερά Πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής Αμυνταίου λάμπρυνε με την υψηλή παρουσία του ο Άρχων Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Χαράλαμπος Μπούσιας.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ώστε η Αγία Μεγαλομάρτης και Αθληφόρος Παρασκευή η θαυματουργή να σκέπει, να φρουρεί, να αγιάζει και να ευλογεί τους πιστούς του Αμυνταίου και της ευρύτερης περιοχής.