Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου αμπελοοινικής περιόδου 2019-2020

Σχετικά με τις Δηλώσεις Συγκομιδής που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι αμπελοκαλλιεργητές ετησίως μετά το πέρας του τρυγητού η ΔΑΟΚ Φλώρινας, κατόπιν σχετικών οδηγιών του ΥΠΑΑΤ και προκειμένου να τηρούνται οι Εθνικές και Κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, διευκρινίζει στους υπόχρεους τα εξής:
Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2019- 2020 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δηλώσης Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ (www.minagric.gr) έως την 30η Νοεμβρίου του 2019.
Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής ισχύουν τα εξής:
Α) όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στο Αμπελουργικό Μητρώο υποχρεούνται αμέσως μετά του τρυγητού να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής.
Β) όλοι οι οινοποιοί που είναι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων στο εξής θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής και για τα δικά τους αμπελοτεμάχια και εν συνεχεία δήλωση παραγωγής. Το ίδιο υποχρεούνται και οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο τρίτου προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό.
Γ) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής και παραγωγής αποκλειστικά και μόνο οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης τους είναι λιγότερο από 1 στρέμμα, το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθενται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
Δ) Σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής θα πρέπει να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής και να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο (αναδιάρθρωση, ζημία από παγετό, χαλάζι κ.α). Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Ε) Οι αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση και στην περίπτωση αυτή και μόνον συμπληρώνεται το πεδίο με την ένδειξη «ιδιοκατανάλωση». Για ποσότητες παραγόμενου οίνου που ξεπερνούν τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου.
ΣΤ) Για να ισχύει η δήλωση συγκομιδής θα πρέπει να γίνει οριστικοποίηση της. Σε περίπτωση που ο παραγωγός διαπιστώσει λάθος, μετά την οριστικοποίησή της, έχει την δυνατότητα να ζητήσει από την αρμόδια ΔΑΟΚ με αίτηση και προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών – παραστατικών, τη διόρθωση της Δήλωσης Συγκομιδής του.
Επιπρόσθετα τα αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, πρόγραμμα επενδύσεων των οινοποιητικών επιχειρήσεων).
Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μην δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση.
Παρακαλούνται οι αμπελοκαλλιεργητές για την εφαρμογή των ανωτέρω.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 2385350544 κ. Γκέσου Φανή.
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ