Δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 στις Πρέσπες

Μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει με τα σχολεία ανοιχτά αλλά και το βαθμιαίο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Είναι η ώρα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να θωρακίσουμε την περιοχή μας απέναντι στην Πανδημία.

Ο Δήμος, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων, του παιδικού σταθμού και των υπολοίπων δομών στις Πρέσπες, προμηθεύτηκε συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα που περιορίζουν τη συγκέντρωση αερολύματος με κατάλληλη φίλτρανση με φίλτρα HEPA,  και άλλες διατάξεις (φίλτρο άνθρακα, ιονιστής, UV). Οι συσκευές αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά με τον φυσικό εξαερισμό που πρέπει να γίνεται τακτικά αλλά επιτρέπουν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα κτίρια των σχολείων στις Πρέσπες είναι ενεργειακά αποδοτικά, να λειτουργούν και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, ο Δήμος Πρεσπών έχει προμηθευτεί rapid test και ειδικό isobox container για την διεξαγωγή ελέγχων. Οι έλεγχοι που είναι δωρεάν γίνονται από το ΠΠΙ Λευκώνα το προσωπικό του οποίου έχει προσφερθεί για τη διενέργεια τους σε όλους μετά από σχετική έγκριση από την 3η ΥΠΕ. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας εκπαιδευτικοί και μαθητές να ελέγχονται τακτικά έτσι ώστε να ανιχνεύεται και να απομονώνεται έγκαιρα ο ιός ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στην μικρή μας κοινότητα. Στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασια με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν τεστ και σε άλλες κοινότητες του Δήμου μας αλλά στην πραγματικότητα αρκεί να κλείσει κάποιος ραντεβού και να πάει στο ΠΠΙ Λευκώνα ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι, με την βαθμιαία άρση των μέτρων, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε (σωστά) τη μάσκα, να προτιμούμε δραστηριότητες έξω ή σε καλά αεριζόμενους χώρους και να τηρούμε την υγιεινή των  χεριών.