Ενημέρωση από την ΔΕΥΑΦ για τις διακοπές στην υδροδότηση της πόλης της Φλώρινας

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης και της χθεσινής (21/4) νυχτερινής διακοπής της υδροδότησης της πόλης, η ΔΕΥΑΦ ενημερώνει τους καταναλωτές της πόλης όπως παρακάτω:
1. Η επάρκεια της υδροδότησης της πόλης της Φλώρινας εξασφαλίζεται από τη συνεχή λειτουργία του διυλιστηρίου της ΔΕΥΑΦ στη Δροσοπηγή, όπου πραγματοποιείται επεξεργασία επιφανειακού νερού από τον χείμαρρο της Δροσοπηγής (ποτάμι με κυμαινόμενη παροχή και θολότητα κατά εποχή.) Κατά την περίοδο από 13/4/2020 μέχρι σήμερα το απότομο λιώσιμο των χιονιών, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και των ταυτόχρονων βροχοπτώσεων (έντονων και συνεχών στη περιοχή διέλευσης του χειμάρρου), αύξησε υπερβολικά την παροχή και τη θολότητα του νερού, πέρα από τη δυνατότητα επεξεργασίας του εξοπλισμού του διυλιστηρίου.
2. Η ΔΕΥΑΦ παρά τα παραπάνω προβλήματα στον χείμαρρο, στα οποία προστίθεται η αυξημένη κατανάλωση του πόσιμου νερού από τους καταναλωτές λόγω της υποχρεωτικής κατ’ οίκον παραμονής τους, προσπαθεί να παρέχει πόσιμο νερό στην πόλη στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ξεπερνώντας πολλές φορές και τις επιτρεπόμενες τεχνικές προϋποθέσεις λειτουργίας της εγκατάστασης του διυλιστηρίου.
3. Η ΔΕΥΑΦ δεν καταφεύγει στην διακοπή της υδροδότησης της πόλης, παρά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη να εξασφαλίσει την αναγκαία ποσότητα με την αναγκαία ποιότητα πόσιμου νερού για τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης της επόμενης ημέρας. Η γενική διακοπή της υδροδότησης της πόλης, επιφέρει πολλές ταυτόχρονες βλάβες στο δίκτυο και τις συναφείς εγκαταστάσεις που απαιτούν επίπονες και δαπανηρές εργασίες αποκατάστασης από τη ΔΕΥΑΦ.
4. Προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης ανακοινώνονται όταν συνδέονται με προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων ή επισκευής βλαβών. Στις περιπτώσεις ξαφνικών εργασιών επισκευής βλαβών ή ξαφνικών προβλημάτων λειτουργίας των εγκαταστάσεων – όπως χθες αργά το βράδυ (11.30 μ.μ.) -δεν είναι δυνατή η εκ των προτέρων ανακοίνωση – ενημέρωση. Εάν δεν πραγματοποιείτο η χθεσινή βραδινή διακοπή, η συνεχής υδροδότηση της πόλης θα ήταν δυνατή μέχρι τις μεσημβρινές ώρες σήμερα 22-04-2020.
5. Όλα τα χρόνια λειτουργίας του διυλιστηρίου της ΔΕΥΑΦ όταν συμβαίνουν τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα συνδυαστικά ή μεμονωμένα, καθώς και κατά την περίοδο του καλοκαιριού που η κατανάλωση αυξάνεται ενώ η παροχή του χειμάρρου μειώνεται κατά πολύ, η ΔΕΥΑΦ αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης και ζητά συνεργασία των καταναλωτών στην χρήση του πόσιμου νερού με αποφυγή της σπατάλης.
6. Κατά την διάρκεια γενικής διακοπής της υδροδότησης της πόλης
• οι πυροσβεστικοί κρουνοί υδροδοτούνται συνεχώς από συνεχόμενη παροχή εξωτερικού δικτύου της ΔΕΥΑΦ.
• το Νοσοκομείο Φλώρινας υδροδοτείται από μεμονωμένη δεξαμενή η οποία παρέχει επάρκεια υδροδότησης στις εγκαταστάσεις του αρκετών ημερών.
7. Μέχρι την σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών – επειδή η ΔΕΥΑΦ παρέχει όλο το παραγόμενο πόσιμο νερό από το διυλιστήριο για την κάλυψη των αναγκών της πόλης – ενδέχεται να υπάρξουν νυχτερινές διακοπές, μη προγραμματισμένες, για την δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων για τις ανάγκες των καταναλωτών την επόμενη ημέρα. Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των ποσοτήτων του πόσιμου νερού για την πόλη της Φλώρινας, πέραν αυτού που παράγεται στο διυλιστήριο της ΔΕΥΑΦ, στη Δροσοπηγή.
8. Η οριστική λύση θα δοθεί με την κατασκευή του διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς που θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες της πόλης. Το έργο θα ενταχθεί άμεσα και θα χρηματοδοτηθεί από το τρέχον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.