Ενημέρωση σχετικά με την προοπτική σύνδεσης της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Στις 29/04 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κο Γ. Κασαπίδη, στην οποία συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κος Άνθιμος Μπιτάκης, σχετικά με τη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων.

Έγινε σαφής αναφορά στο υπό εξέλιξη έργο των μονάδων βιομάζας που κατασκευάζει ο Δήμος μας (ΔΕΤΕΠΑ), το οποίο πρόκειται να τροφοδοτήσει με θέρμανση από τον ερχόμενο Οκτώβριο το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης.

Επιπλέον τέθηκε από την πλευρά του Δήμου μας η αναγκαιότητα της διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσής Πτολεμαΐδας, και συγκεκριμένα με τον αγωγό που θα τροφοδοτήσει με θερμική ενέργεια η νέα υπό κατασκευή μονάδα 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Το εγχείρημα συμφωνήθηκε με τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας, ώστε να συμπεριληφθεί στα έργα της μεταλιγνιτικής περιόδου στη δυτική Μακεδονία.

Έχουμε ήδη εκπονήσει την προμελέτη του έργου και το επόμενο διάστημα θα υποβληθεί για να λάβει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να κατασκευαστεί την περίοδο 2021-2022. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 18 εκ. € προ ΦΠΑ.

Το εν’ λόγω εγχείρημα θα ισχυροποιήσει τις τηλεθερμάνσεις μας και θα διασφαλίσει τη λειτουργία τους στο μέλλον, καθώς θα υπάρχουν εφεδρείες και εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, και θα μας δώσει τη δυνατότητα επεκτάσεων και σε άλλους οικισμούς.

 

O Δήμαρχος Αμυνταίου &

Πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ 

Άνθιμος Μπιτάκης