Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στην Φλώρινα – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, απάτη μέσω διαδικτύου που τελέστηκε σε βάρος 27χρονου ημεδαπού.

Συγκεκριμένα, ο 27χρονος χθες (21-01-2023) κατήγγειλε ότι εξαπατήθηκε, καθώς μετά από επικοινωνία για αγορά παιχνιδιού «play station ps5» μέσω διαδικτύου (ηλεκτρονική αγγελία), πείσθηκε και κατέθεσε την 09-01-2023 σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 480 ευρώ για την αγορά του, χωρίς ωστόσο αυτή να ολοκληρωθεί ως είχε συμφωνηθεί.

Μετά από αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 22χρονου ημεδαπού,  σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

  • Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού.
  • Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης διαφόρων αντικειμένων σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς».
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.