Επανέναρξη λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας-Δράση “Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους”

Η Προϊσταμένη και οι εργαζόμενοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας ανακοινώνουν με πολλή χαρά ότι από την Πέμπτη 28 Ιουλίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας θα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. Η επανέναρξη λειτουργίας του συμπίπτει με τη διακαλλιτεχνική δράση με τίτλο «Ρrunus Armeniaca/Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους», που θα πραγματοποιηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Μουσείου, στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (επισυνάπτεται σχετικό δελτίο τύπου).

Σας περιμένουμε όλους στη μουσική παράσταση “Διάλογοι” την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022.

                                                            Χριστίνα Ζιώτα,
                                                 Προϊσταμένη Εφ.Α. Φλώρινας

Στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Η ΑΜΚΕ “Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας” σε σύμπραξη με το περιοδικό “Αρμενικά” του συλλόγου «Αζαταμάρντ» και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας  διοργανώνουν  τη  διακαλλιτεχνική δράση με τίτλο Ρrunus Armeniaca / Μία Διαχρονική αφήγηση μέσα από εικόνες και ήχους,  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.

Εγκαίνια : 30/07/2022 στις 19.30

Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διακριτές καλλιτεχνικές δράσεις.

Την εικαστική εγκατάσταση φωτογραφίας, “Συνθέσεις” σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη, επιλογές από το φωτογραφικό αρχείο *του περιοδικού “Αρμενικά”, με ιστορικές στιγμές και μαρτυρίες από την έλευση των Αρμενίων προσφύγων το 1922 και από την καθημερινότητα της κοινότητας την περίοδο 1919-1939 μέσα από 150 μοναδικές εικόνες.

Διάρκεια έκθεσης : 28/07/2022 – 28/10/2022

Τη μουσική παράσταση “Διάλογοι” “Ζruits Ι – II“. Συνομιλία παραδοσιακής και σύγχρονης αρμενικής μουσικής των Βαχάν Γκαλστιάν (doudouk) και του Λευτέρη Χαβουτζά (Κιθάρα) με τη συνδρομή της Μαρίας Σπυριδωνίδου (φωνή).

Δύο παραστάσεις:  29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Συνθέσεις και Διάλογοι που ριζώνουν στον ίδιο τόπο και αναδεικνύουν αφηγήσεις και μνήμες, κόσμους ολόκληρους που αναβιώνουν στον ίσκιο μιας βερικοκιάς, του Prunus Armeniaca – του συμβόλου της Αρμενίας

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας μετά από το σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022.

* Το αρχείο του περιοδικού “Αρμενικά” .

Η ιδέα για την δημιουργία ενός ιστορικού αρχείου της αρμενικής κοινότητας άρχισε πριν περίπου 20 χρόνια, όταν τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Αρμενικά» κατά τη διάρκεια ερευνών διαπίστωσαν πως πολλές  αρμενικές οικογένειες είχαν στην κατοχή τους πλούσιο αρχειακό υλικό από την ιστορία, την πολιτιστική και τη θρησκευτική ζωή των Αρμενίων στην Ελλάδα.
Οι Αρμένιοι πρόσφυγες του 1922 στην Ελλάδα, πριν ακόμη βρουν ένα παράπηγμα για να στεγάσουν την οικογένειά τους, πριν ακόμη εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί, οργάνωσαν υποτυπώδη σχολεία μέσα σε σπίτια, σκηνές και παράγκες. Μεταξύ των πρώτων δραστηριοτήτων τους ήταν η έκδοση εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων αλλά και η οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Σήμερα το αρχείο των «Αρμενικών» περιλαμβάνει παλαιά σπάνια αρμενικά βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, κασέτες ήχου και βίντεο, δίσκους βινυλίου, έγγραφα, ντοκουμέντα και υλικά αντικείμενα. Αξιοσημείωτο είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων, των εφημερίδων και των περιοδικών του μεσοπολέμου, τα οποία είχαν εκδοθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι μοναδικά. Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του περιοδικού «Αρμενικά» διαθέτει περισσότερα από 8.000 φωτογραφικά αντικείμενα τα οποία έχουν διαθέσει 100 και πλέον ιδιώτες, φορείς και σύλλογοι και καλύπτουν μια περίοδο τριάντα περίπου ετών (1922-1952). Οι φωτογραφίες αυτές αφορούν την άφιξη των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα, την οργάνωση των τοπικών κοινοτήτων, τη δημιουργία υποδομών, όπως ορφανοτροφείων, εκκλησιών και σχολείων, καθώς επίσης και την ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού. Όλα αυτά συνιστούν το αποτέλεσμα συνεχούς και επίπονης εργασίας είκοσι και πλέον ετών, η οποία συνεχίζεται έως και σήμερα.

Colofon /Ταυτότητα έργου

Φορέας Υλοπoίησης: Εργαστήριο Φιλοσοφίας και Φωτογραφίας σε σύμπραξη με τον Σύλλογο «Αζαταμάρντ»

Υπεύθυνοι έργου: Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Οπτική Ταυτότητα και Γραφιστικές Εφαρμογές:  Θωμάς Γκινούδης

Οικονομική Διαχείριση έργου:  Σοφία Μικαελιάν

Με τη συντονιστική συνδρομή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: Ντίνος Νικολάου στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την οργανωτική και οικονομική υποστήριξη του Δήμου Φλώρινας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού και Αντιπεριφέρεια Φλώρινας)

Εικαστική εγκατάσταση :Συνθέσεις (Compositions)

Σχεδιασμός,  οργάνωση και  καλλιτεχνική επιμέλεια  της φωτογραφικής εγκατάστασης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Υπεύθυνοι έρευνας και συγκρότησης του φωτογραφικού αρχείου: Μάικ Τσιλιγκιριάν και τα μέλη της συντακτικής  επιτροπής  του Περιοδικού “Αρμενικά”

Σύμβουλος: Αναΐς Καζαντζιάν

Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα

Fine art printing σε ύφασμα και bacκlight υλικό: Graphicon

Καλλιτεχνική προσαρμογή prepress της εγκατάστασης: Karlopoulos and associates

Ανάρτηση Εγκατάστασης: Λευτέρης Ράφτης

Μουσική Παράσταση :Διάλογοι (Zruits I-II)

Duduk: Βαχάν Γκαλστιάν

Κιθάρα: Λευτέρης Χαβουτσάς

Φωνή: Μαρία Σπυριδωνίδου

Σύμβουλος: Τακουή-Κουήν Μινασιάν

Οπτικοακουστική και ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Πασχαλίδης

 

Διάρκεια έκθεσης : 28/07/2022 – 28/10/2022

Ωράριο λειτουργίας : καθημερινά 07:30 -15:30 (εκτός Τρίτης)

(εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου)

Μουσική Παράσταση: Δύο παρουσιάσεις στις 29/07 και 30/07/2022 στις 20:30

Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά

(Στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου )

Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, Τ.Κ. 53100, Φλώρινα (Νομός Φλώρινας)

[email protected]

Τηλέφωνο: +30 23850 28206, 23282

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Φλώρινας, της ΕΦ.Α. Φλώρινας και του Περιοδικού Αρμενικά”.

  • Κατά τη διάρκεια της παράστασης συνιστάται η χρήση μάσκας.
  • Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο Μουσείο: Ολόκληρο 3€, μειωμένο 2€.

 

https://www.eyesculture.com/

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3408https:/


https://armenika.gr/

digitalculture.gov.gr/2022/07/oli-i-ellada-enas-politismos-2022-all-of-greece-one-culture-2022/

instagram: https://www.instagram.com/allofgreeceoneculture/,

facebook: https://www.facebook.com/

allofgreeceoneculture, Youtube: https://youtu.be/yTCzVLVHv9E,

hashtag#Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός