ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΦΑΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ

ΕΡΥΘΡΟΣΤΑΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΦΑΝΗΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ

 

Η Φανή Σαπουντζή γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1927.

Οι πάντες γνωρίζουν την ακούραστη και πρόσχαρη προσωπικότητά της, καθώς ως νεώτερη Ταβιθά, υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ζήλο όλη την ποικιλία των καθημερινών αναγκών πάμπολλων αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Στο παρόν αφιέρωμα στην μνήμη της επιθυμούμε να επικεντρωθούμε στην ιδιότητά της ως Εθελόντριας Αδελφής του Ε.Ε.Σ.

Εκπαιδεύτηκε στην Δ΄ σειρά Εθελοντών του Τμήματος ΕΕΣ Φλωρίνης, το 1951, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τόπος μας περνούσε σταδιακά στα ειρηνικά χρόνια μετά τον διχασμό. Ωστόσο ἠ φτώχεια και οι επιδημίες μάστιζαν την περιοχή μας, και η Φανή επέδειξε εξαιρετικό ζήλο στον αγώνα για την ανακούφιση πασχόντων  και πτωχών. Συμμετείχε σε συνεργεία για την διενέργεια εμβολιασμού για τον τυφοειδή πυρετό στα χωριά της περιοχής μας και εξακολουθούσε να υπηρετεί νυχθημερόν τις ανάγκες των δοκιμαζομένων Φλωρινιωτών. Συχνά αναλάμβανε να ασκεί το επάγγελμά τους ακόμη (π.χ. φουρνάρισσα) για να μην λείψει το μεροκάματο σε ανθρώπους πού λόγω ασθενείας δεν μπορούσαν να εργαστούν. Διέθετε όλο της χρόνο, ακόμη και αυτόν που δεν είχε, και όλα της τα εισοδήματα για την κάλυψη ακόμη και των πιο ακραίων καταστάσεων (πχ κηδειών αναξιοπαθούντων) και όλη της την ζωντάνια για να θεραπεύει και να παρηγορεί.

Για την τόσο πλούσια δράση της της απονεμήθηκαν πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως:

* Ευαρέσκεια Γενικού Διοικητού Βορείου Ελλάδος, για την παροχή βοήθειας στην επιδημία τυφοειδούς πυρετού.

* Αναμνηστικό Μετάλλιο Εκατονταετηρίδος ΕΕΣ.

* Χρυσό Μετάλλιο ΕΕΣ, για τα 31 χρόνια διενέργειας Εράνου ΕΕΣ.

* Χάλκινο Μετάλλιο ΕΕΣ, για Εθελοντική προσφορά.

* Τιμητική διάκριση Τμήματος ΕΕΣ, για την πολυετή θυσιαστική διακονία των ιδεωδών του Ερυθροσταυρισμού.

Η υψηλότερη όμως και πολυτιμότερη Τιμητική Διάκριση για την Φανή Σαπουντζή είναι η σύμπασα και καθομολογουμένη μαρτυρία των ανθρώπων που έζησαν κοντά της και γνώρισαν την γεμάτη ανθρωπιά και αγάπη καρδιά της, που γέμισε με έργα αγαθά και ευεργετικά την τοπική μας κοινωνία, ζώντας απλά και καθημερινά πλάι μας.

Ευγνωμόνως στεκόμαστε ταπεινά μπροστά στην ευγενή προσωπικότητα της Εθελόντριας Αδελφής τάξεως 1951 του Τμήματος του ΕΕΣ Φλωρίνης, της Ηρωΐδας της καθημερινής ζωής, Φανής Σαπουντζή, και ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας, ὁ Πανάγαθος Θεός, που την πήρε κοντά του την Μεγάλη Εβδομάδα, να της χαρίζει και την Αιώνια Ανάσταση!

Ας είναι η μνήμη της ΑΙΩΝΙΑ!