Εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στην  Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Φλώρινας και λήψη σχετικών μέτρων

                 Το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την εμφάνιση εστιών Καταρροϊκού Πυρετού των Προβάτων στις Τοπικές Κοινότητες Περάσματος, Πολυπλατάνου και Παρορίου της ΠΕ Φλώρινας.

Κατόπιν τούτου και με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου, οριοθετήθηκαν ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από κάθε εστία οι οποίες περιλαμβάνουν όλη την ΠΕ Φλώρινας.

Στις ζώνες αυτές απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στον ιό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων μόνο για άμεση σφαγή, η οποία για την ΠΕ Φλώρινας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα γειτονικά σφαγεία (S 51 – Πτολεμαΐδα, S 67 – Άργος Ορεστικό) και εφ’ όσον:

α) Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

β) Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο, στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Ο Καταρροϊκός Πυρετός είναι ένα νόσημα για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και η καταπολέμηση βασίζεται μόνο.

α) στην πρόληψη με την καταπολέμηση των κουνουπιών και τη χρήση εντομοαπωθητικών.

β) στην άμεση αναφορά συμπτωμάτων ή υποψίας κρουσμάτων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

γ) στην πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.  

Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να :

-Προβούν άμεσα στη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα τους και στον περιβάλλοντα χώρο

Ενημερώσουν άμεσα τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων ζώων.

– Επικοινωνούν με τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία ώστε να συνεννοούνται για την πραγματοποίηση μετακινήσεων των ζώων τους, εάν αυτή επιτρέπεται, καθώς και για οποιαδήποτε απορία έχουν σχετικά με τη νόσο.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο ΔΝΤΗΣ ΔΑΟΚ 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ