Ημερίδα: Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Φλώρινας, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyberbullying».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ενώ η Βουλευτής κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια για την Ελλάδα της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ», έκανε μία πεντάλεπτη εισήγηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.

Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας είναι:

–  Μέτρα προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση μέσω διαδικτύου

–  Cyberbullying και

–  Κραυγές απόγνωσης μέσω διαδικτύου (πρόληψη αυτοκτονιών).

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας κ. Πέτρος Λάτμος στο χαιρετισμό του είπε:

«Σας καλωσορίζω στην ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο», που υλοποιείται στο πλαίσιο δράσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να μας ενημερώσει και να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας. Είμαι βέβαιος πως με το πέρας αυτής, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα επ΄ ωφελεία όλων μας.

Όπως στον πραγματικό, έτσι και στον ψηφιακό κόσμο του ιντερνέτ ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους οι χρήστες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η γνώση. Γνώση, που θα μας μεταδώσει ο συνάδερφος και υποδιοικητής   της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, μαζί με τους παρευρισκόμενους εξειδικευμένους αστυνομικούς της ιδίας υπηρεσίας και τους οποίους συγχαίρω για τη μεγάλη κοινωνική προσφορά τους, στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης, είπε:

«Η σημερινή εκδήλωση είναι επίκαιρη και αναγκαία για όλους μας. Σήμερα, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, χωρίς να γνωρίζουμε που μας πάει και με τι αποτελέσματα. Πόσες φορές δεν έχουμε μπει στο διαδίκτυο, χωρίς να ξέρουμε που βρισκόμαστε και πόσες φορές δεν έχουμε χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Αξίζουν μόνο συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης και για στους ομιλητές που βρήκαν το χρόνο να βρίσκονται σήμερα κοντά μας.

Από εκεί και πέρα, όλοι εμείς που θα είμαστε κοινωνοί αυτής της εκδήλωσης, μπορούμε να μεταφέρουμε κάλλιστα αυτά τα οποία θα ακούσουμε σήμερα στους διπλανούς μας.

Εύχομαι να έχουμε χρήσιμα και θετικά συμπεράσματα».

 

Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος στο χαιρετισμό του είπε:

«Με στόχο μια ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ο Δήμος Φλώρινας συμμετέχει στην ημερίδα που διοργανώνει  το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε ως ομιλητές, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας, το κλιμάκιο της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος με επικεφαλής τον κ. Σφακιανάκη.

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα παγκόσμιο θαύμα, γιατί μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με όλο τον κόσμο με ταχύτητα σκέψης.

Σ’ ένα κόσμο που διψά για αρχές, αξίες και ιδανικά, σ’ ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από την ψηφιακή επανάσταση χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, να επενδύουμε στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Η νέα εποχή απαιτεί Πολιτισμό και Ανθρωπισμό. Απαιτεί Παιδεία και Νέα Γνώση.

Ο κόσμος μας  αλλάζει ραγδαία και ποτέ δεν θα προλάβουμε να «φτιάξουμε» το παρόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Σ’ ένα περιβάλλον που δρα και επιχειρεί με την ταχύτητα της σκέψης, απαιτείται να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα. Να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα όποια προβλήματα προκαλεί η χρήση του  διαδικτύου.

Το μέλλον είναι τώρα με το διαδίκτυο. Για την οικονομία και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς, για τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις, για τις δομικές αλλαγές στις συναλλαγές και την επικοινωνία μας.

-Τουλάχιστον 100 φίλους στο Facebook έχει το 76% των νέων.

-Δύο με τρεις ώρες την ημέρα περνά στο Internet το 53% των χρηστών.

-Το 1/3 των νέων έχει παρενοχληθεί μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που έκανε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση «ΝΕΟΙ».

Παράλληλα είναι και οι κίνδυνοι μεγάλοι.

Πρέπει να επισημάνω ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Είμαστε εμείς, η οθόνη του υπολογιστή μας αλλά και όλοι οι άλλοι σαν κι εμάς. Και βεβαίως οι διωκτικές αρχές, για τις οποίες δεν υπάρχουν αδιάβατα σημεία. Άρα δεν υπάρχει μυστικότητα στην πλοήγηση.

Χρειάζεται προσοχή στη σχέση μας με τον υπολογιστή. Κι εδώ ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας. Πριν απ’ όλα χρειάζεται οι ίδιοι οι γονείς να συζητήσουν και να φροντίσουν, ώστε τα παιδιά μας να κάνουν περιορισμένη χρήση του υπολογιστή.

Ο διάλογος αποτελεί τη Λυδία λίθο για τη λογική και περιορισμένη χρήση του υπολογιστή. Χρειάζεται ο γονικός έλεγχος, να βάλουμε όρια, να βάλουμε το πλαίσιο κι εμείς οι γονείς να αποτελέσουμε το θετικό παράδειγμα.

Ο κίνδυνος είναι ο εθισμός αλλά και οι εκβιασμοί και η προσβολή προσωπικών δεδομένων, που οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις.  Και τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Τα παιδιά μας  πρέπει να έχουν και άλλες δραστηριότητες για να απασχολούνται.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε το διαδίκτυο. Πρέπει όμως να υπάρχει δίκτυ προστασίας, για να το χρησιμοποιούμε σωστά, με σωστή ενημέρωση και πληροφορίες.

Το διαδίκτυο εκπαιδεύει, μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες, δημιουργική διέξοδο, μας κάνει πιο εύκολη τη ζωή. Ας μην το κάνουμε δυνάστη μας.

Είμαι σίγουρος ότι στη σημερινή ημερίδα θα ακούσουμε χρήσιμες πληροφορίες που θα ισχυροποιήσουν την ασφαλή πλοήγηση μας στο διαδίκτυο».

 

 

ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ, 

Βουλευτής Θεσ/νίκης συντονίστρια της καμπάνιας ένα στα πέντε του συμβουλίου της ΕΕ 

 

Ως συντονίστρια της καμπάνιας 1 στα 5 βρίσκομαι σήμερα στη Φλώρινα, προκειμένου να ενημερώσω τους πολίτες για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης μας δίνει τρία εργαλεία το πρώτο είναι το τηλεοπτικό σποτ που αφορά τον Κίκο και το χέρι. Ο Κίκο είναι ένα παιδί και το χέρι είναι ο δράστης που προσπαθεί να κακοποιήσει το παιδί.

Το μήνυμα είναι ότι ο δράστης είναι από το στενό περιβάλλον  που γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Το δεύτερο εργαλείο είναι ένα παραμύθι, που το διαβάζουμε στο παιδί περί τον ύπνο του για να το γλιτώσει από τον χειρότερο του εφιάλτη. Παράλληλα έχουμε ένα έντυπο που απευθύνεται στους γονείς που καλούνται να διδάξουν στο παιδί τον κανόνα του εσώρουχου. Να εξηγήσει σε ένα παιδί πότε ένα άγγιγμα είναι καλό ή κακό.

Το τελευταίο εργαλείο είναι οι εφτά τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες για βοήθεια.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ  ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ,

Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

Η υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος  σε συνεργασία με την αστυν9ομική διεύθυνση Φλώρινας και το Δήμο Φλώρινας έχει δημιουργήσει μια ημερίδα μέσω της οποίας ο κόσμος θα μπορέσει να μάθει για το διαδίκτυο και κυρίως πως μπορεί να κάνει μια ασφαλή πλοήγηση.

Οι ημερίδες αυτές γίνονται στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού της χώρας μας, με αποτέλεσμα  ο απλός χρήστης του ΙΝΤΕΡΝΕΤ να μάθει να κάνει ασφαλή πλοήγηση. Διότι υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι μέσα από το διαδίκτυο που ο κόσμος δεν τους γνωρίζει με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εγκληματικότητα.

Το υπουργείο προστασίας του Πολίτη στα πλαίσια ενημέρωσης του κόσμου έχει και στη Φλώρινα αυτή την ημερίδα κι ο κόσμος μέσα από τις ερωτήσεις θα μπορέσει να μάθει πολλά πράγματα για το διαδίκτυο.

Η ελληνική αστυνομία λέει ότι το διαδίκτυο είναι φως και πρέπει όλος ο κόσμος να το βάλει στο σπίτι του, γιατί είναι πλέον μονόδρομος και χωρίς διαδίκτυο πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.