Η διαμαρτυρία των αγροτών στη Φλώρινα (φωτογραφίες & βίντεο)

Ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, διαμαρτυρία των αγροτών έξω από το κτίριο της Π.Ε. Φλώρινας.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Αμύνταιο και με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στην πόλη της Φλώρινας.

Αφορμή για τη σημερινή κινητοποίηση αποτέλεσε η στάση της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν ικανοποίησαν τα δυο από τα τρία αιτήματα των παραγωγών σχετικά με τις αποζημιώσεις  από τον παγετό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Διαμάντω Κρητικού επίδωσε τα αιτήματα στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Άμπα ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ότι θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των αγροτών.

Αναλυτικά η επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη:

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, και διαμαρτυρόμαστε για την άδικη μέχρι στιγμής συμπεριφορά της Κυβέρνησης , του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Σπήλιο Λιβανό , αλλά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κύριο Λυκουρέντζο Ανδρέα. Μέχρι στιγμής, ενώ διανύουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, και ενώ έχουν ξεκινήσει να συγκομίζονται τα πρώτα φρούτα, δεν έχει δοθεί, ουσιαστική απάντηση, στα δυο σημαντικότερα θέματα που προέκυψαν από την ολοσχερή καταστροφή, που προξένησαν οι ανοιξιάτικοι παγετοί στα αγροκτήματα μας. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει δρομολογηθεί η προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης. Επίσης, δεν έχει εξασφαλιστεί, ότι οι αγρότες της περιοχής, θα λάβουν δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις, χωρίς τους περιορισμούς του κανονισμού, που περιορίζουν το 1/3 της απώλειας του χαμένου εισοδήματος, ακόμα και στο 100% της ζημιάς.

Και αντί, ο Υπουργός Γεωργίας, να μεριμνήσει, για το πώς, θα ικανοποιηθούν τα παραπάνω δύο αιτήματα, προσπαθεί, να μας κοροϊδέψει, χρησιμοποιώντας μάλιστα, και τον Πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στο 100%, βάση όμως, του κανονισμό του ΕΛΓΑ. Αυτό και μόνο, σημαίνει, ότι δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, το έκτακτο, και το διαφορετικό, της φετινής χρονιάς, και ειδικότερα για την περιοχή μας, η ζημιά είναι στο 100%, αντίθετα με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Για την προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης, ανακοινώνει, ότι θα δοθεί, το 40% έναντι της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όταν οι εκτιμήσεις στον Δήμο Αμυνταίου, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Και όταν, για τα κεράσια και τα μήλα, η αναγγελία , για να δηλώσουν οι αγρότες ζημιές είναι ανοιχτή έως 26/06/2021, γιατί απλά, άργησε ο ΕΛΓΑ, να δώσει λύση, και να εγκρίνει την διαδικασία αυτή.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, ζητάμε, να στηρίξετε τα δίκαια αιτήματα μας, και να δοθεί άμεσα λύση.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστεί.

Με τιμή,

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ»

 

Δηλώσεις σχετικά με το θέμα έκαναν οι εξής:

Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Άμπας

Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε το θέμα των παγετών και έχουμε ήδη σταθεί δίπλα στους αγρότες. Υπάρχει φέτος ένα αντικειμενικό πρόβλημα, οι ζημιές οι οποίες έχουν προκληθεί στην περιοχή είναι πραγματικά μεγάλες, επομένως αυτό που περιμένουμε σήμερα να δούμε είναι κάποιες ενέργειες οι οποίες θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουν τον αγώνα των αγροτών. Οι ζημιές υπάρχουν, κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί έχουν ήδη ξεκινήσει μία διαδικασία η οποία όμως πρέπει να επιταχυνθεί, πρέπει να αυξηθεί, πρέπει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών για την περιοχή μας που ζούμε τη μεταλιγνιτική εποχή. Πρέπει πραγματικά να σκύψουμε με σοβαρότητα πάνω σε αυτά, να μπορέσουμε να δούμε τα προβλήματα που δημιουργούνται, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά και μετέπειτα στο εισόδημα της Δυτικής Μακεδονίας . Με αυτό το πλαίσιο στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες και είμαστε αυτοί που θα μεταφέρουμε τα αιτήματά τους και προς τον ίδιο τον Υπουργό και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης

Μετά από ένα διάστημα ιδιαίτερα έντονο, επανερχόμαστε σε μία κατάσταση όπου τα αδιέξοδα μεγαλώνουν. Είμαστε εδώ σήμερα για να συμπαρασταθούμε στα προβλήματά τους ώστε να μπορέσουμε να τα λύσουμε. Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Είμαστε εδώ για να τους ενθαρρύνουμε ώστε το επόμενο βήμα να είναι η ανάδειξη μέσα από τον πρωτογενή τομέα.

Πρόεδρος ΕΑΣ Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος

Πέρασαν οι μήνες και δεν έχουν ικανοποιηθεί τα δύο βασικά αιτήματα. Το πρώτο είναι η προκαταβολή για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αφού τα καθημερινά έξοδα τρέχουν και το δεύτερο είναι η αποζημίωση με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και όχι στο 1/3 του εισοδήματος. Μιλάμε για απώλεια της παραγωγής 100% οπότε ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να το δει διαφορετικά. Είμαστε η μόνη περιοχή της Ελλάδας που μείναμε στο 100%. Ο υπουργός γεωργίας αποπροσανατολίζει τους αγρότες λέγοντας ότι θα αποζημιωθούν στο 100% αλλά βάσει του κανονισμού. Επίσης όταν λέει ότι θα λάβουμε το 40% σημαίνει ότι πρέπει να έρθουν εκτιμητές να καταγράψουν τις ζημιές και να ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία θα τελειώσει στην καλύτερη περίπτωση τον Οκτώβριο. Εμείς θέλουμε άμεσα την προκαταβολή ώστε να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και όχι το σύνολο της αποζημίωσης.