Η κοινωνική δράση στη Φλώρινα – Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» (φωτογραφίες & βίντεο)

Με αφορμή την άφιξη προσφύγων στην πόλη μας, η Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας, διοργάνωσαν κοινωνική δράση στην πλατεία Γ. Μόδη στη Φλώρινα τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.

Σκοπός ήταν η προσέλευση των κατοίκων της πόλης αλλά και των προσφύγων ώστε να γνωριστούν γευματίζοντας όλοι μαζί.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συλλογή ειδών που έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στις δομές της πόλης, όπως κουβέρτες, χειμερινά ρούχα, μπουφάν, βρεφικά και παιδικά ρούχα, γάλα σκόνη, πάνες, παιχνίδια, μπάλες, είδη ζωγραφικής, σκάκι, φάρμακα, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, φυσιολογικοί οροί και συμπληρώματα διατροφής για θηλάζουσες και εγκυμονούσες.

Η κοινωνική κουζίνα ο «Άλλος Άνθρωπος» δεν ξεχωρίζει χρώμα, εθνικότητα, ηλικία, κοινωνικά στρώματα, δεν αποσκοπεί στο κέρδος, ούτε επιδιώκει να δείξει ελεημοσύνη ή να θεωρηθεί φιλάνθρωπος. Είναι φαγητό μαγειρεμένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, όχι μόνο για αυτόν που έχει ανάγκη την τροφή αλλά και για αυτούς που δεν διστάζουν να βρεθούν δίπλα-δίπλα και να φάνε μαζί με αυτόν τον άλλο, τον διαφορετικό, να μιλήσουν και να δουν τελικά πόσο ίδιοι είναι μπροστά σε αυτή την καθημερινή ανάγκη, την τροφή αλλά και την ανάγκη να νιώσουν ζωντανοί μέσα από την ανθρώπινη επαφή.

“Ο άλλος άνθρωπος” είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011 και σήμερα παραβρέθηκε και μαγείρεψε στη Φλώρινα.

Ο ίδιος δήλωσε: «Έχω έρθει με την κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» και με την αντιρατσιστική κίνηση Φλώρινας στην πλατεία της πόλης για να μαγειρέψουμε, στο πλαίσιο της δράσης του άλλου ανθρώπου, μία πόλη, μία ιδέα, ένα μαγείρεμα, μία αφύπνιση αλληλεγγύης. Θα πάμε σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ ωραία γιατί βλέπω διαφορετικούς ανθρώπους ενωμένους και αυτή είναι και η ιδέα της κουζίνας, να ενώνονται διαφορετικές απόψεις, ιδεολογίες και άνθρωποι σεβόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου. Να μη ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ίσοι στα δικαιώματα, όπως στο δικαίωμα της επικοινωνίας, της παρέας, της υγείας, της παιδείας. Δεν θέλουμε φυλακισμένους ανθρώπους. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πηγαίνει όπου θέλει, η θρησκεία όπως και η ψήφος είναι δικαίωμα του καθενός. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι!

Στην κοινωνική κουζίνα γύρω από την κατσαρόλα είμαστε όλοι ίσοι, δεν υπάρχουν θρησκείες και εθνικότητες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Χαίρομαι πολύ που σήμερα υπάρχουν εδώ στην πλατεία τόσοι πολλοί άνθρωποι.

Σήμερα η δράση περιλαμβάνει συλλογή τροφίμων αλλά και ρούχων για τους ανθρώπους που δεν έχουν και για τους πρόσφυγες και για τους ντόπιους.

Ταυτόχρονα μαγειρεύουμε φακές με λαχανικά, πράσο, ρόδι και κοτόπουλο, είναι μία δική μου συνταγή. Θα φάμε όλοι μαζί όπως και θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί, θα γνωριστούμε και θα επικοινωνήσουμε. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να τελειώσει το φαγητό.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την προσέλευση του κόσμου. Γύρω η πλατεία είναι γεμάτη με χιόνι αλλά ο κόσμος ήρθε. Είμαι χαρούμενος αφού είναι η δεύτερη ή τρίτη δράση με τόση μαζικότητα. Υπάρχουν 15 κοινωνικές κουζίνες με το όνομα «Άλλος άνθρωπος» στην Ελλάδα και 2 στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχουν άλλες 20 περίπου με άλλη ονομασία».

Ευχάριστο χαρακτήρισε το κλίμα και η Ανδριανή – μέλος της Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Φλώρινας η οποία είπε: «Έχουμε μαζευτεί σήμερα στην πλατεία της Φλώρινας, σε ένα πολύ ωραίο κλίμα. Έχουμε μία τεράστια κατσαρόλα που μοσχοβολάει, παίζουμε με τα παιδιά και επίσης έχουμε μαζέψει κάποια πράγματα που έφερε ο κόσμος όπως ρούχα και παιχνίδια ενώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φάμε όλοι μαζί σήμερα».