Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ

ΑΠΕΙΧΕ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ

 

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος του ΟΧΙ, χωρίς επεισόδια κατά την παρέλαση, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η μόνη παραφωνία ήταν η στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Θανάση Γερμανίδη, ο οποίος παρέστη στη δοξολογία και την κατάθεση στεφανιών αλλά αρνήθηκε να παραστεί στην εξέδρα κατά την παρέλαση των μαθητών και του στρατού. Ο κ. Γερμανίδης προτίμησε να βρεθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και να συμπαρασταθεί στους πέντε συντρόφους του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν αναρτήσει με συνθήματα κατά του φασισμού, του μνημονίου και των μέτρων.

Ως εθνικό ατόπημα χαρακτηρίστηκε η στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας έντονη δυσφορία και θλίψη στους Φλωρινιώτες, οι οποίοι θεωρούν ότι υπεράνω όλων είναι το εθνικό συμφέρον και δεν μπορεί ο κ. Γερμανίδης να υπακούει στις επιταγές του κόμματος. Κι όπως είπε ο Γ.Γ. κ. Θεοδωρίδης «οι κοινωνικές παρελάσεις έχουν όλη τη διάρκεια του χρόνου που μπορούν να γίνουν. Σήμερα έχουμε εθνικές παρελάσεις».

Γιατί δεν μπορεί από τη μια να αναγνωρίζεις ότι το έπος της 28ης Οκτωβρίου  1940 αποτελεί μνήμη μεγάλης νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό- το γράφανε στο έντυπο που μοιράζανε στο χώρο της παρέλασης- κι από την άλλη να μην τιμάς αυτή τη μοναδική μέρα, που σου ζητά τι; Να τιμήσεις τη νεολαία και το στρατό που παρελαύνει για μία ώρα. Αυτούς που, αν χρειαστεί, θα είναι και πάλι οι πρώτοι που θα ξαναχτυπήσουν τον φασισμό. Λες και δεν είναι τα δικά μας παιδιά που παρελαύνουν, των ανώνυμων πολιτών, των γειτόνων του κ. Γερμανίδη, των φίλων του, αλλά του συστήματος.

Η ενέργεια του κ. Γερμανίδη είναι βαθιά διχαστική, κόντρα στα όσα είπαν όλοι περί ενότητας του λαού, που είναι και το μήνυμα της ημέρας. Διέγραψε με μία του κίνηση το αγωνιστικό του παρελθόν, προσφέροντας το, θυσία στις κομματικές επιταγές.

Οι αγώνες δίνονται στο δρόμο, στο χώρο δουλειάς, στο εργοστάσιο, στα συνδικάτα. Και δίνονται καθημερινά, χωρίς εκπτώσεις και τερτίπια. Όλα τα άλλα είναι προκλητικές φιέστες.

Στην παρέλαση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης.

 Για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στις δηλώσεις τους είπαν:

 

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, Γ.Γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Μακεδονίας

 Μέρα εθνικής περηφάνιας, περισυλλογής, ιστορικής μνήμης. Μεγάλη μέρα ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία. Αυτός ο λαός θα τα καταφέρει για άλλη μια φορά και σε τέτοιες μέρες μας θυμίζουν ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων συνδυάζεται και υπηρετεί κυρίως τις μεγάλες αρετές του ελληνικού λαού, τα υψηλά ιδανικά του έθνους, τα οποία είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισονομία, η ισότητα των πολιτών. Είναι σε βαριά αναντιστοιχία και σε πλήρη αντίθεση με τον φασισμό απ’ όπου κι αν αυτός εκπορεύεται. Πατριωτισμός και φασισμός είναι έννοιες αντίθετες, αντιφατικές, ασύμβατες. Αυτό νομίζω ότι είναι ένα κυρίαρχο μήνυμα στους σημερινούς καιρούς. Χρειάζεται αποκατάσταση το αίσθημα περί δικαίου του Ελληνικού λαού. Έχει τρωθεί βαριά ιστορικά και χρειάζεται να βγούμε απ’ αυτό το βαρύ έλλειμμα στο αίσθημα δικαίου του Ελληνικού λαού. Τότε ο λαός μας με  μια ψυχή θα υπηρετήσει την έξοδο μας από την κρίση. Θα σταθεί στο ύψος των νέων περιστάσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι κοινωνικές παρελάσεις εντάσσονται στο πατριωτισμό των Ελλήνων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι κοινωνικές παρελάσεις έχουν όλη τη διάρκεια του χρόνου που μπορούν να γίνουν. Σήμερα έχουμε εθνικές παρελάσεις.

ΗΛΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας

Κόντρα στον καιρό τα παιδιά των Φλωρινιωτών παρήλασαν και τα χαρήκαμε. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από την σημερινή γιορτή είναι ότι όταν θέλουμε, ενωμένοι, μονιασμένοι και από το μήνυμα που εκφράζεται σήμερα απ’ όλους μας, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε πολλά.

Στην Ελλάδα του σήμερα χρειάζεται ν’ αφήσουμε πίσω μας όλα αυτά που μας χωρίζουν. Κι αυτά είναι τα λίγα. Τα πολλά μας ενώνουν και μ’ αυτά πρέπει να πορευτούμε, για ν’ αφήσουμε στα παιδιά μας ένα αύριο καλύτερο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε Φλώρινας

Διπλή γιορτή σήμερα. Οι Φλωρινιώτες έδωσαν για άλλη μια φορά το παρών , την κρίσιμη καμπή που περνάει η πατρίδα μας. έχουμε αποδείξει ως Έλληνες ότι στις κρίσιμες περιστάσεις μπορούμε να σταθούμε όρθιοι. Με ενότητα, πίστη και αγώνα θα κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια, δυνατή και πάντα ελεύθερη. Κι αυτό είναι η ευχή και το μήνυμα, να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας έστω και αν χρειαστεί να θυσιαστούμε ή να υποφέρουμε λίγο περισσότερο απ’ ότι υποφέρουμε τώρα, που περνάει δύσκολα ο Ελληνικός λαός, πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ο αγώνας είναι τώρα, η μάχη είναι τώρα και πρέπει να τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε.

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Με λαμπρότητα γιορτάσαμε και σήμερα την επέτειο του ΟΧΙ. Κι αυτό αποδεικνύει ότι όταν θέλουμε οι Έλληνες μπορούμε. Και πιστεύω ότι επειδή θέλουμε και μπορούμε θα ανταπεξέλθουμε στην κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα μας.