Η πραγματικότητα για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα!!

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές μας και να θέσουμε τα δεδομένα όσον αφορά την επικείμενη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα στην πραγματική τους διάσταση, καθώς αιωρούνται φήμες ότι η τηλεθέρμανση με βιομάζα έγινε ακριβότερη από το πετρέλαιο.

Ενημερώνουμε λοιπόν υπεύθυνα του καταναλωτές μας ότι με τη σημερινή τιμή της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα (53 ευρώ) και το πετρέλαιο στα 0,70 ευρώ/λίτρο, η Τηλεθέρμανση αντιστοιχεί περίπου στο 58% του πετρελαίου. Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) η μια θερμική μονάδα της Τηλεθέρμανσης (Mwh) αντιστοιχεί σε 130 λίτρα πετρελαίου. Οπότε το πετρέλαιο (0,70 ευρώ) αντιστοιχεί σε κόστος θερμικής μονάδας 91€, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από την Τηλεθέρμανση με βιομάζα!!

Επιπλέον, καθώς κάποιοι φαίνεται να γνωρίζουν πριν από εμάς το τι θα κάψουμε στους λέβητες, ενημερώνουμε υπεύθυνα τους συνδημότες μας ότι οι λέβητες είναι σχεδιασμένοι να κάνουν μικτή καύση λιγνίτη με βιομάζα, ώστε να διατηρείται χαμηλό το κόστος θέρμανσης. Ο λιγνίτης θα προέρχεται από τα όμορα ορυχεία, ενώ η βιομάζα από αγροτικά καλαμπόκια και wood chips. Στις 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε για πολλοστή φορά συνάντηση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής μας για την αξιοποίηση της υπολειμματικής αγροτικής βιομάζας. Την περασμένη δε εβδομάδα το ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ ενέκρινε διαδικασία προμήθειας υπολειμματικής και αγροτικής βιομάζας. Στην παρούσα φάση επιπλέον είμαστε στη διαδικασία σύστασης ενεργειακής κοινότητας με τους αγρότες για την υλοποίηση συνεργασιών περισυλλογής βιομάζας.

 

EK της ΔΕΤΕΠΑ

 

Κοσμάς Πλιούμπης

Διπλ. Ηλεκ/γος Μηχ/κος

Αντιπρόεδρος ΔΣ