Η σαγήνη του φθινοπώρου – Γράφει η Μαργαρίτα Ρώμπαπα

Φθινόπωρο! Τι γλυκιά, τι όμορφη, τι σαγηνευτική εποχή!

Η Φύση, η Καλλιτέχνης των καλλιτεχνών, στήνει το καβαλέτο της, απλώνει τον καμβά της, παίρνει τον χρωστήρα της και ανακατεύει πάνω στην παλέτα της τα πιό υπέροχα χρώματα, τα χρώματα του Φθινοπώρου, σε μία σύνθεση μοναδική!                                                           Στρώνει την γη με έναν εξαίσιο φυσικό τάπητα που τον συνθέτουν απαράμιλλα φυσικά χρώματα: από το γήινο μέχρι το χρυσαφί του ήλιου: από το χρυσοκίτρινο και το κίτρινο της ώχρας μέχρι το βαθύ κοκκινωπό και το πορτοκαλο-κόκκινο της σκουριάς, που παίρνει από τα φύλλα, μαζί με σκόρπιες πινελιές σκούρου πράσινου και καφέ καστανού από τα δέντρα.

Πανδαισία χρωμάτων! Πραγματική μαγεία! Η Φύση, σε μία ξεχωριστή μυσταγωγία, σκορπά παντού αριστοτεχνικά τα Μαγικά Χρώματα και τα Μεθυστικά Αρώματα του Φθινοπώρου! Αληθινή Ζωγραφιά!

Το ευλογημένο και καλοδουλεμένο από την Άνοιξη και το Καλοκαίρι χώμα δίνει τα γεννήματα και τους καρπούς του, προσφέροντάς τα απλόχερα στους καματάρηδες που τόσο σκληρά το δούλεψαν και ανταμείβοντάς τους πλουσιοπάροχα για τον ιδρώτα και τον κόπο τους. Αφθονία παντού: σαν το Κέρας της Αμάλθειας: Χρυσοκίτρινες Κολοκύθες, Κιτρινωπά ευωδιαστά Κυδώνια, Πράσινο-κόκκινα και Κίτρινα Μήλα, φρέσκα Καρύδια, γλυκά Κάστανα και τόσα άλλα αγαθά!

Ευλογημένη Εποχή! Και τι δεν μας προσφέρει! Παντού είναι όμορφη! Στον τόπο μας, όμως, την Φλώρινα, έχει άλλη χάρη

Η μέρα αρχίζει να μικραίνει και όταν πέφτει το γλυκό φθινοπωρινό σούρουπο ο ουρανός βάφεται με ένα ζεστό Χρυσοπόρφυρο χρώμα με φόντο τον πορτοκαλίζοντα ορίζοντα. Αρχίζουν σιγά- σιγά οι προετοιμασίες για τον χειμώνα: τα κάρα και οι καρότσες φορτώνονται με κορμούς δέντρων και με κούτσουρα και μικρότερα ξύλα που  θα στοιβαχτούν στις αποθήκες για να εξασφαλίσουν την ζεστασιά και την θαλπωρή για τις κρύες μέρες και τις παγερές νύχτες που έρχονται. Οι Νοικοκυραίοι κάνουν τις προετοιμασίες τους για τον ερχομό του Χειμώνα: συγκεντρώνουν τα αγαθά της εποχής και κάνουν τις προμήθειες τους για να βγει ο μακρύς και ατελείωτος χειμώνας.

Οι τοίχοι των σπιτιών στολίζονται με αρμαθιές από κόκκινες  καυτερές πιπεριές, που απλώνονται για να λιαστούν και να  ξεραθούν,  για να φτιαχτεί το πικάντικο κόκκινο πιπέρι- το «μπούκοβο»- αλλά και από κόκκινες γλυκές πιπεριές για να φτιαχτεί το γλυκό κόκκινο πιπέρι- η «πάπρικα»- ή για να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένες σε διάφορα παραδοσιακά χειμωνιάτικα φαγητά όπως:  γεμιστές με κιμά, φασόλια γίγαντες, φασόλια πλακί, φασόλια γιαχνί και σε πολλά άλλα. Ακόμα, οι νωπές κόκκινες πιπεριές αλέθονται και γίνονται νοστιμότατη σάλτσα ή πάστα πιπεριάς.

Με τα Χρυσαφιά Κολοκύθια θα φτιαχτεί υπέροχο γλυκό κουταλιού κολοκύθι αλλά και πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα. Με τον Τρύγο θα γίνει ο αρωματικός μούστος, που από αυτόν οι καλές νοικοκυρές θα φτιάξουν μουστοκούλουρα και μουσταλευριά, αλλά και το γλυκόπιοτο κρασί. Είναι και η κατάλληλη εποχή για να φτιαχτούν σπιτικά λικέρ από καρυδάκι, κράνα και βατόμουρα, για τα κεράσματα των πολλών και μεγάλων Γιορτών που πλησιάζουν.

Θα γεμίσουν τα κελάρια των νοικοκυρεμένων σπιτικών με «Καλούδια» και λογής λογής προμήθειες για όλον τον Χειμώνα. Αφού ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, οι νοικοκύρηδες, σαν τα εργατικά μυρμήγκια, θα είναι πανέτοιμοι να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους και έναν ζεστό και ήσυχο χειμώνα με όλα τους τα καλά, αφήνοντας τους απρονόητους, όπως τα απερίσκεπτα τζιτζίκια, να τρέχουν την τελευταία στιγμή με τον Χειμώνα προ των Πυλών.

Φθινόπωρο μεθυστικό! Είσαι η Χαρά του Καλλιτέχνη, η ‘Έμπνευση του Ρομαντικού, η ανταμοιβή του Αγρότη και η γλυκιά ανταμοιβή του Καθενός! Μαγευτική εποχή!                     Τα έχεις όλα: τις γλυκές λιακάδες σου, τα μαγευτικά σου δειλινά, την Συμφωνία των Χρωμάτων! Τι κι’ αν αρχίσουν τα Πρωτοβρόχια, τι κι’ αν αρχίσει το πρώτο κρύο να μας δείχνει τα δόντια του και να μας προετοιμάζει για τις Παγωνιές του Χειμώνα, τι κι’ αν κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτοι Καστανάδες με τις Φουφούδες τους, τι κι’ αν μικραίνει η μέρα και νυχτώνει πια νωρίς! Καθόλου δεν μας μέλει γιατί εσύ μας μεθάς με τα χρώματα και τα αρώματα σου!

Εσύ και πάλι Φθινόπωρο, Χρυσή Εποχή καί στην Φύση καί στην Ζωή, θα είσαι η αγαπημένη μας Εποχή!