Η 9η Δεκεμβρίου Παγκόσμια ημέρα Γενοκτονιών

Το 2015 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 9η Δεκεμβρίου ως  Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και αξιοπρέπειας για τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του εγκλήματος. Η επιλογή της 9ης Δεκεμβρίου οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή την ημερομηνία και με αφορμή το Εβραϊκό  ολοκαύτωμα ο ΟΗΕ το 1948 υιοθετεί την Σύμβαση για την Πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος και της Γενοκτονίας .

Σκοπός της ημέρας είναι να ενημερώσει την ανθρωπότητα για το νομοθέτημα  και να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα για την αποφυγή νέων γενοκτονιών. Ο όρος  «γενοκτονία» δημιουργήθηκε το 1944 από τον πολωνοεβραίο νομικό Ράφαελ Λέμκιν από τις λέξεις geno (γένος στα ελληνικά) και caedere (σκοτώνω στα λατινικά) και σήμερα αποτελεί καθιερωμένο όρο σου Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων .

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά την απόφαση του ΟΗΕ η πρόληψη των γενοκτονιών παραμένει θεμελιώδες καθήκον της εποχής μας. Ζητούμε από τις κυβερνήσεις  όλου του κόσμου να υιοθετήσουν το ψήφισμα του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν όλες τις γενοκτονίες που διαπράχθηκαν τον αιώνα που μας πέρασε και να καταδικάσουν τους Γενοκτόνους .

Μόνο έτσι η ανθρωπότητα θα πορευτεί με αισιοδοξία στο μέλλον.

Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας