Κάλεσμα του Σωματείου εμπορικών και ιδιωτικών υπαλλήλων Φλώρινας σε απεργιακή συγκέντρωση

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11.00πμ

Βάζουμε στο προσκήνιο τις δικές μας ανάγκες κόντρα στα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι δουλεύουμε και ο μισθός δε φτάνει να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες, ότι οι τσέπες μας στα μισά του μήνα είναι άδειες. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι από τη δική μας εξαντλητική δουλειά οι σουπερμαρκετάδες και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στους τζίρους. Ξεπέρασαν τα 11 δις τζίρο οι 4 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το 2023!

Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο πια το εργοδοτικό ξεσάλωμα που φτάνει στο σημείο να ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με προσβολές, με φωνές, με πιέσεις και επιπλήξεις, με την απαίτηση να στεκόμαστε σούζα και να μην ζητάμε ούτε τα αυτονόητα όπως είναι το διάλειμμα, το ρεπό, η άδεια.

Δε δεχόμαστε την εντατικοποίηση, τη δουλειά λάστιχο και τις ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας. Τα κέρδη των επιχειρήσεων όλα αυτά τα χρόνια προέρχονται από το ξεζούμισμα των εργατών. Και πολλές φορές με πρόσχημα τη μειωμένη παραγωγή η εργοδοσία τους πετάει όποτε θέλει στην ανεργία, αδιαφορώντας για τις ανάγκες τους, διασφαλίζοντας ότι δε θα έχει χασούρα την περίοδο αυτή.

Τα εργατικά δυστυχήματα– εργοδοτικά εγκλήματα πληθαίνουν. Πάνω από 160 εργαζόμενοι δε γύρισαν στο σπίτι τους το 2023 ενώ κάθε 2 ημέρες μετράμε και έναν νεκρό εργάτη. Η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια του λαού, που μας θέλει ανυπεράσπιστους μπροστά στις φυσικές καταστροφές και στην προστασία της υγείας μας, προτείνοντας ξανά μπόλικη «ατομική ευθύνη», πρέπει να πάρει αγωνιστική απάντηση.

Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Ειδικά στην περιοχή μας νιώθουμε ακόμα περισσότερο τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κόστος για τη θέρμανση.  Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τάχα τα κύματα της ακρίβειας αποτελούν κοροϊδία, δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα. Οι τιμές των προϊόντων δεν μειώνονται, ούτε οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται, ούτε καταργούνται οι φόροι για το λαό.

Η πολιτική που υπερασπίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους, που κινούν τα νήματα στη διαμόρφωση των τιμών και ελέγχουν τις αγορές, να αυξάνουν όποτε και όσο θέλουν τις τιμές για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους και τα σπίτια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών. Γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των Funds και των διάφορων αρπαχτικών.

Φτηνά πωλούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι… πανάκριβα αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ! Χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Παλεύουν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής!

Στην υγεία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση «νομιμοποιεί το φακελάκι» με τα απογευματινά χειρουργεία. Τα φάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα.

Στην παιδεία μεγαλώνει η εμπορευματοποίηση με την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και την επιβολή εισαγωγικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του λυκείου. Έτσι η λαϊκή οικογένεια θα στενάζει για να μπορεί να βρίσκει το παιδί της μια θέση καθώς για τους πολλούς θα υπάρχουν πολλαπλές εξετάσεις και “κόφτες” για την είσοδο τους, ενώ για τους λίγους που θα έχουν να πληρώσουν, οι πόρτες των πανεπιστημιακών σπουδών θα ανοίγουν με ένα φύσημα.

Την ίδια στιγμή που απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει 7δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Τέτοια είναι η επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης στην εμπόλεμη Ερυθρά Θάλασσα, με τη  συμμετοχή στρατιωτικών – ναυτικών δυνάμεων της χώρας μας 2.000 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα! Την ίδια ώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται αμείωτα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Το Σωματείο Εμπορικών – Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φλώρινας συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία που έχουν προκηρύξει δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες (ΕΚΑθήνας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Λάρισας και πλήθος άλλων εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες  Οικοδόμων, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Σιδηροδρομικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τύπου – Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος κλπ). Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας με βάση τις δυνατότητές της εποχής μας!

Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία για να στείλουμε δυναμικό μήνυμα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σύγχρονη σκλαβιά. Ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Παράλληλα την 28η Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη!

Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΣΕ, η ίδια η Ε.Ε., η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι! Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος των καπιταλιστών θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.Με συνέπεια στην υπόσχεση που δώσαμε στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού, το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, τιμώντας τη μνήμη των νεκρών συνεχίζουμε τη πάλη ενάντια στη πολιτική του κέρδους που δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή!

Συλλογικά, οργανωμένα, μαζικά μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις και τα αιτήματά μας για:

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της μετενέργειας κοκ.
  • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν λόγω περικοπών.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης. 

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11.00 πμ