ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

 ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

   Γλέντι προς τιμήν των ομογενών έγινε στον Ακρίτα από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού «Ο ΟΡΦΕΑΣ» ΤΗΝ Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017.

   Οι ορχήστρες Boys from Buf και το Μουσικόραμα Φλώρινας έπαιξαν και τραγούδησαν τραγούδια της αγάπης, της ξενιτιάς αλλά και ό,τι άλλο ήθελε νακούσει κάποιος.

   Υπήρξε μεγάλη μαζικότητα και φυσικά είχε πολύ χορό.

   Από πλευράς τοπικών αρχών ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Κώστας Σέλτσας, ο περιφερειακός  Σύμβουλος Γιώργος Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας Πέτρος Σερίδης, ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας Δημήτρης Θεοφανίδης και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.

   Στο χαιρετισμό του ο κ. Σέλτσας αναφέρθηκε στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν προεμφυλιακά και μετεμφυλιακά οι οποίες οδήγησαν στην ερήμωση των χωριών της περιοχής,  « οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο έφεραν αυτή την κατάντια».

   Για την ξενιτιά είπε ότι είναι αποτέλεσμα προεμφυλιακών και μετεμφυλιακών  διώξεων. «Αυτές οι διώξεις οι οποίες είχανε τα αποτελέσματα της ξενιτιάς. Προεμφυλιακές και μετεμφυλιακές».

   Επεσήμανε ότι θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε και να χορεύουμε. «…κι εμείς θα τραγουδάμε και θα χορεύουμε τα τραγούδια μας».

   Έκλεισε καλωσορίζοντας και ευχόμενος στους ομογενείς να περάσουν καλά. Οι ευχές αυτές έγιναν στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και ειλικρινά το χάρηκα.        

   Επιτέλους είναι καιρός να απενοχοποιηθεί το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα ή η γλώσσα για όποιους θεωρούν ότι έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Είναι πολιτιστικό στοιχείο του λαού μας και δεν δικαιούται κανείς να το χαρίζει. Αντίθετα πρέπει να το διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Οι παππούδες μας που δεν ήξεραν λέξη ελληνικά, γιατί δεν υπήρχε ελληνικό σχολείο στην περιοχή, θυσιάστηκαν για την Ελλάδα.

   Θα διαφωνήσω με τον κ. Σέλτσα στην αναφορά του ότι εμείς θα τραγουδάμε και θα χορεύουμε τα τραγούδια μας. Μα σήμερα όχι μόνο είναι ελεύθερα να χορεύεις και να τραγουδάς χωρίς να σε ενοχλεί κάποιος και  κυρίως το «βαθύ κράτος», αλλά ακόμα και ανθελληνικά. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σέλτσας όπως και ο καθένας μας.

   Συνεπώς η αναφορά στις διώξεις μόνο σκοπιμότητα μπορεί να έχει. Κάποιοι ζουν με το σύνδρομο των διώξεων του παρελθόντος. Ελπίζω όχι ο κ. Σέλτσας.

   Σήμερα δεν διώκεται κανείς, είναι ελεύθερος να τραγουδάει και να χορεύει ό,τι «γουστάρει», χωρίς να ενοχλείται. Γιατί το κράτος είναι αρκούντως ισχυρό για να κινδυνεύει από τέτοιες μικρές ομάδες.