Κατευόδιο στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο

Με τον Σύλλογο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές» Φλώρινας συμμετείχαμε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουνίου 2019, στην Νέα Πέλλα, στην εκδήλωση αποχαιρετισμού που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του νεοεκλεγέντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη, ο οποίος  πρόκειται σε λίγες μέρες, στις 22 Ιουνίου 2019, να ενθρονιστεί στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θεώρησε καθήκον του, όπως ανέφερε στον λόγο του, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του να λάβει την ευλογία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, αλλά και να πάρει, επίσης, την ευχή των πατέρων, παππούδων και συγγενών του, «κεκοιμημένων και ζώντων», που βρίσκονται στη Νέα Πέλλα. Πολλοί από τους κατοίκους εκεί είναι φίλοι και συγγενείς του και, όπως είπε ο ίδιος, ήθελε να τους δει και να τους χαιρετίσει πριν από την ενθρόνισή του.

Οι κάτοικοι της Νέας Πέλλας, οι τοπικές αρχές και ο Σύλλογος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές» Φλώρινας, υποδεχτήκαμε εγκάρδια τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με κωδωνοκρουσίες, χειροκροτήματα και χαμόγελα στον Ι. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου συγχοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό της Πεντηκοστής με τον οικείο Ποιμενάρχη, τον Σεβ. Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, κ. Ιωήλ, και πολυάριθμους κληρικούς. Μετά το πέρας του Εσπερινού έγιναν συγκινητικές προσφωνήσεις, όπου όλοι εξήραν την προσωπικότητα και τη δυναμική του νέου Αρχιεπισκόπου. Στην αντιφώνησή του ο κ. Ελπιδοφόρος επισήμανε τους συναισθηματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με την Νέα Πέλλα και έδωσε το στίγμα της υψηλής αποστολής του, διακοπτόμενος από τα αυθόρμητα χειροκροτήματα του εκκλησιάσματος.

Στη δεξίωση που ακολούθησε, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές» Φλώρινας, κ. Γιάννη Κωνσταντίνου, και την αντιπροσωπεία του Συλλόγου, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε την ευχή του Αρχιεπισκόπου και συνομιλώντας μαζί του να του ευχηθούμε να έχει μια λαμπρή και δημιουργική πορεία στη νέα του θέση δεσμευόμενοι να τον επισκεφτούμε στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος είναι γνώριμος στους Φλωρινιώτες, εφόσον πολλές φορές στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια συμμετείχε στις Κατασκηνώσεις της Ι. Μητρόπολής μας, έχει φίλους και γνωστούς στη Φλώρινα κι είχε επισκεφθεί τον τόπο μας επίσημα συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, το 2005, αλλά και το 2016, ως προσκεκλημένος ομιλητής στην Χρηστίδειο Τελετή βράβευσης των αριστούχων από τον Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» και τον Πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Ραπτόπουλο-Χατζηστεφάνου, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τον ρόλο του Πατριαρχείου στον Μακεδονικό Αγώνα σε ένα πολυπληθές και ενθουσιώδες ακροατήριο.

Η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι σημαντικό έργο για τους εκεί ομοεθνείς και πιστούς, αλλά και για την ίδια την πατρίδα μας. Ας είναι, λοιπόν, φωτεινό, ευλογημένο και αγλαόκαρπο το εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, που αναλαμβάνει τη βαρυσήμαντη ευθύνη της πνευματικής και κοινωνικής καθοδήγησης της Ορθόδοξης Ελληνικής κοινότητας στην Αμερική και πρόκειται να διαδραματίσει έναν σημαντικό πολλαπλό ρόλο ως ουσιαστικός ηγέτης της Ομογένειας.

Είναι ένας εμπνευσμένος και χαρισματικός Ιεράρχης, με λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, με ιδιαίτερα πνευματικά χαρίσματα, με πλούσιο θεολογικό έργο, με ανοιχτό εκκλησιαστικό πνεύμα καταλλαγής, διαθρησκειακού διαλόγου κι αλληλοπεριχώρησης των ανθρώπων, με σπάνιο χριστοκεντρικό ήθος κι ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό δράσης, που διαθέτει όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας και τις προϋποθέσεις να επιλύσει αποτελεσματικά τα σοβαρά ζητήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τον κατευοδώνουμε με εγκάρδιες ευχές για καλή επιτυχία στο έργο του! Να είναι ευλογημένη κι εμπνευσμένη η Αρχιεραρχία του και τα έτη του πολλά και θεοφώτιστα!

 

Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Αντιδήμαρχος Φλώρινας

 

Γιάννης Κωνσταντίνου

Πρόεδρος Συλλόγου Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές» Φλώρινας

????
????