Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 06:00 την Τρίτη

υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00 τίθενται σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης. Χωρίς μάσκα απαγορεύται η επιβίβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από τις 06:00 την Τρίτη αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε γηροκομεία και άλλες μονάδες φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις δεν απαγορεύονται από νομό σε νομό.

Στα ταξί, επιτρέπονται έως 3 επιβάτες στις περιοχές που είναι «Α επίπεδο επιτήρησης» και ένας επιβάτης στο «Β επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου».

Επιπλέον προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ (Εξαιρούνται κλινικές και εργαστήρια τελειόφοιτων).

Τι αλλάζει από την Τρίτη

Σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα του επίπεδου υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής, ισχύουν τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.
Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.
Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.
Υποχρεωτική τηλε-εργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα ΑΕΙ.
Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.
Ανοιχτό όλο το λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, καθώς και η βιομηχανία. Ανοιχτά τα σχολεία. Ανοιχτοί οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Αναλυτικότερα:

Αθλητισμός – Μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, στο επίπεδο Α, επιτρέπονται προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές, μείωση στο 75% των αθλητών που λαμβάνουν μέρος, ενώ ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα για τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Στο επίπεδο Β απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων. Επιτρέπεται μόνο ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο.

Επιτρέπονται αγώνες της Superleague ποδοσφαίρου, η Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες, όπως Champions League και Europa League.

Γυμναστήρια – Αρχαιολογικοί χώροι – Δημόσιες υπηρεσίες – Δικαιοσύνη

Σχολεία

Εστίαση – Καταστήματα τροφίμων

Παιδότοποι – Συναθροίσεις -Θεατρικές παραστάσεις

Για τις συναθροίσεις, στο Επίπεδο Α επιτρέπεται μέχρι 50 άτομα, με υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου, ενώ στο Επίπεδο Β προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων τα πλαίσια του Συντάγματος.

Σε ό,τι αφορά θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, στο Επίπεδο Α προβλέπεται πληρότητα έως 50% και υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Στο Επίπεδο Β θα επιτρέπεται μόνο η διαδικτυακή μετάδοση των εκδηλώσεων.

Λιανεμπόριο – Λαϊκές αγορές

Διασκέδαση – κομμωτήρια – κινηματογράφοι

Αυστηρή τήρηση των μέτρων

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ζητά την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε το τετραψήφιο 1520 στο οποίο μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται ώστε να δηλώνουν πού δεν τηρούνται τα μέτρα.

«Σκάβει τάφους, όποιος δεν τηρεί τα μέτρα» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα ελεγχθεί με απόλυτη αυστηρότητα.

Δεν θα γίνουν ανεκτές συμπεριφορές τύπου μετακίνησης πολιτών από περιοχές σε επικίνδυνη ζώνη για να διασκεδάσουν σε ένα νομό που δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα, διότι και εκεί θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι.

Χάρτης υγειονομικής προστασίας

Από τις 06:00 το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου 2020 και για ένα μήνα, τίθεται σε ισχύ ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Τι θα ισχύει στις περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Επιτήρησης

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στην πρώτη ζώνη (Ζώνη Επιτήρησης) εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο».

Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Και πλήρης τηλε -εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Τι θα ισχύει στις περιοχές που εντάσσονται στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.
  • Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

πηγή: https://www.cnn.gr/ellada/story/240805/koronoios-dieykriniseis-gia-ta-nea-metra-apo-ton-niko-xardalia