Κριτική για την παράσταση « Σμύρνη μου αγαπημένη»

Φλώρινα 27 Νοεμβρίου 2023

Σμύρνη μου αγαπημένη από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών – Κιουταχειωτών « Ο Άγιος Μηνάς» σε σκηνοθεσία της κας Μαργαρίτας Ρώμπαπα και σκηνογραφία – κοστούμια του εξαιρετικού ταλαντούχου σκηνογράφου κου Τάσου Πρωτοψάλτου.

Ερασιτεχνική η θεατρική ομάδα, με μικρή εμπειρία στο σανίδι, όμως, απέδωσε, με ψυχή και καρδιά, όσο καλύτερα γινόταν τους ρόλους μιας τόσο απαιτητικής παράστασης και κατάφερε να εντυπωσιάσει και να συγκινήσει το πολυάριθμο θεατρόφιλο κοινό της πόλης.. Με την σκηνοθετική φροντίδα της κας Ρώμπαπα, με πολύ μεράκι, πολλές εξαντλητικές ανθρωποώρες δουλειάς και σε αντίξοες συνθήκες, η βαλτωμένη, από τα χρόνια της πανδημίας, παράσταση, οδηγήθηκε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα,  ζηλευτό και αντάξιο της θεματολογίας της.

Θα σταθώ όμως κυρίως στην εντυπωσιακή σκηνογραφική δουλειά του κου Τάσου Πρωτοψάλτου. Η σκηνογραφική του επιμέλεια και ο σχεδιασμός των κουστουμιών της παράστασης αποτέλεσαν ένα ζωντανό σεμινάριο μαθητείας και ορόσημο στο γοητευτικό θεατρικό κόσμο της πόλης μας. Ήταν μία μαγεία!!! Κατάφερε να μεταφέρει το κοινό στην Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, της οικονομικής ευμάρειας και της γαλλικής κουλτούρας. Σκηνικά και κοστούμια συνέπλεαν με την εποχή, τον χρόνο και το ύφος του σεναρίου, αναδεικνύοντας τις καταστάσεις, τους χαρακτήρες, ακόμη και τις ψυχικές μεταπτώσεις των ηρώων. Εντυπωσιακός ο αριθμός των κοστουμιών που εναλλάσσονταν σε κάθε αλλαγή σκηνικού,  ενώ η εξαιρετική υφή των υφασμάτων και η μεγαλοπρέπεια που εξέπεμπαν, χάρισαν  στους θεατές πολλές αισθητικές συγκινήσεις και χαρές, ισορροπώντας με ακρίβεια σε αυτό που απαιτεί η τέχνη του δηλαδή στην απατηλή αίσθηση της πραγματικότητας αλλά μέσα από έναν υπαινιγμό  ονείρου και ποίησης.

Οφείλουμε τα Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παράγοντες της παράστασης, στο Δήμο Φλώρινας και στους χορηγούς για την υποστήριξη του εγχειρήματος. Τέτοιες προσπάθειες προσθέτουν ζηλευτή ποιότητα και ανεβάζουν τον πήχη  για τις επόμενες θεατρικές ενασχολήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Με εκτίμηση

Χριστίνα Δ. Γκόλνα