Μήνυμα του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Φλώρινας για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών

Το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι καθημερινό, παγκόσμιο και περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη, κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας όσων την υφίστανται. Αποτελεί πυρήνα της έμφυλης ανισότητας, που οδήγησε και οδηγεί σε διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα στις σχέσεις κοινωνικής ισχύος/εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού είχαν ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του περιορισμού μετακίνησης και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή. Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Ετήσια Έκθεση ΓΓΟΠΙΦ, 2020).

Ήδη, από τις αρχές του 2021 έως και σήμερα 13 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί και χιλιάδες έχουν κακοποιηθεί, από εκείνους που υποτίθεται ότι τις αγαπούσαν… αυτό δεν είναι αγάπη. Μιλάμε για γυναικοκτονίες.

Ο όρος γυναικοκτονία, αν και πρόσφατα χρησιμοποιείται ευρέως, κυρίως από τα ΜΜΕ, δεν έχει αναγνωρισθεί σε νομικό επίπεδο στην Ελλάδα. Πολλοί φορείς και οργανώσεις αγωνίζονται για τη νομική κατοχύρωση το όρου «γυναικοκτονία».

Αισιόδοξο μήνυμα αποτελεί η πρόσφατη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας κάνοντας σαφή αναφορά στον όρο «γυναικοκτονία».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας, μέλος του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει πανελλαδικά 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών , 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και την 24/7 λειτουργίας Γραμμή SOS 15900, εξακολουθεί να παρέχει απρόσκοπτα υποστηρικτικές υπηρεσίες (ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής) σε κάθε γυναίκα θύμα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ισχυρή αλλά όχι ανίκητη.

Ας μην μείνουμε κι άλλο σιωπηλοί και σιωπηλές.

 

Ενημερωτικά:

Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας*

Κοντόπουλου 49, Φλώρινα Τ. 2385024081 F. 2385024083

Email: [email protected]

Blog: http://womenaidflorina.blogspot.gr/

FB: https://www.facebook.com/symvouleutikokentroflorinas

 

*Συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο τουΠεριφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 καιυπάγονται στον Άξονα Προτεραιότητας 10: «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης καικαταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία».