Μετ εμποδίων η μεταφορά μαθητών και ολιγόωρη ταλαιπωρία τους – Δόθηκε λύση με παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Βόσδου

Αναστάτωση προκλήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φλώρινας. 120 μαθητές από τις Τοπικές Κοινότητες Μελίτης και Κέλλης που μετέβησαν κανονικά το πρωί στα σχολεία τους με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Φλώρινας, κατά την ώρα της επιστροφής βρήκαν τις πόρτες των λεωφορείων κλειστές.

Αυτό συνέβη γιατί η διοίκηση του ΚΤΕΛ έλαβε έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων για τη λήψη προσωρινών μέτρων λόγω προσφυγής και συνεπώς την αναστολή της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτό, ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα την αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των μαθητών που αναγκάστηκαν να παραμείνουν στην πόλη της   Φλώρινας, μετά από μία κοπιώδη ημέρα και την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στα σπίτια  τους.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τη δικαιολογημένη – εντός των ορίων – αγανάκτηση των παιδιών που έψαχναν  τρόπους  να επιστρέψουν.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ  κ. Γιώργος Ντουβαρτζίδης, αφού ενημέρωσε τους μαθητές για την κατάσταση, απευθύνθηκε στην Π.Ε. Φλώρινας για την επίλυση του προβλήματος. Με την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Βόσδου βρέθηκε προσωρινή λύση και οι μαθητές επέστρεψαν με ασφάλεια στον προορισμό τους.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ντουβαρτζίδης αναλυτικά είπε:

«H εταιρεία μας συμμετείχε στον διαγωνισμό για τη μεταφορά των μαθητών του σχολικού έτους 2022-2023.

Σύμφωνα με το 45ο πρακτικό της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής η εταιρεία μας, δηλαδή το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Φλώρινας,  θεωρείται προσωρινός μειοδότης για 2 συγκεκριμένες γραμμές την 6 και την 7.

Η εταιρεία της κ. Παπαδόπουλου Σοφίας έκανε μια προσφυγή η οποία έγινε δεκτή και ορίστηκε να εκδικαστεί στις 17/10/ 2022.

Εμείς εκτελούσαμε ως οφείλαμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών, όπως το κάνουμε κάθε χρόνο.

Ζητήθηκαν οι απόψεις από την Περιφέρεια για την χορήγηση αναστολής των προσωρινών μέτρων, η Περιφέρεια εξήγησε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση αναστολής ως προς την διαδικασία. Ζητήθηκαν οι δικές μας οι προτάσεις πάνω στην παρέμβαση που κάναμε για την προσφυγή προς την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Έργων και φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Δηλαδή στις 11:00 και ενώ είχαμε μεταφέρει τους μαθητές στις σχολικές τους μονάδες, η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και το 4ο κλιμάκιο με τη διαδικασία προσωρινής προστασίας, δηλαδή το αίτημα αναστολής, αποφασίζει ότι δέχεται το αίτημα προσωρινών μέτρων της προσφεύγουσας και αναστέλλει τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας έως την έκδοση της προσφυγής.

Αυτό αυτομάτως εμάς μας απαγορεύει να εκτελέσουμε το έργο της μεταφοράς 120 μαθητών από τη Μελίτη και την Κέλλη προς τα Λύκεια της Φλώρινας καθώς επίσης και από το Γυμνάσιο Μελίτης.

Ζητήσαμε εξηγήσεις από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και μας είπαν αερολογίες. Κανένας δεν μπορεί να πάρει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών, είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Περιφέρεια για να δούμε πως θα ξεπεραστεί αυτό αλλά είναι ένα θέμα κοινωνικό αφού υπάρχουν παιδιά ξεκρέμαστα. Θέλουμε να δοθεί άμεσα μια λύση».

Ακολούθησε η παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Βόσδου, ο οποίος την ώρα εκείνη βρίσκονταν εκτός Φλώρινας, ζήτησε την άμεση μεταφορά των παιδιών στα δύο χωριά  με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, κάτι που έγινε άμεσα και οι μαθητές έφτασαν με ασφάλεια  στα σπίτια τους.

Στη συνέχεια  ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φλώρινας δήλωσε:   «Έπειτα από συνεχείς διαβουλεύσεις και προσπάθειες για να λυθεί το θέμα το οποίο προέκυψε με τη μεταφορά και εφόσον έλαβε γνώση ο Αντιπεριφερειάρχης και με δικές του ενέργειες, προσπεράστηκε το πρόβλημα για τη μεταφορά, τουλάχιστον για σήμερα, και ευελπιστούμε να δοθεί όσο  το δυνατόν πιο γρήγορα λύση για να ξέρουμε από Δευτέρα τι θα γίνει με την μεταφορά των μαθητών για τα δύο αυτά τμήματα τα οποία είναι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή, μετά την απόφασή της Ενιαίας Αρχής.

Βέβαια με τις προσπάθειες της Περιφέρειας θεωρώ ότι θα μπορέσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Η μετακίνηση έγινε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και έπειτα από τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Βόσδου και με ευθύνη της Περιφέρειας».

Τα ασφαλιστικά μέτρα όπως έγινε γνωστό θα εκδικαστούν μετά από ένα μήνα περίπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Βόσδου υπογράμμισε πως κανένα παιδί δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα λεπτό από τα μαθήματα του και το έργο της μεταφοράς των μαθητών θα εκτελείται κανονικά χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία τους,  γιατί πάνω απ’ όλα η ΠΕ Φλώρινας θέτει την απρόσκοπτη μόρφωση των παιδιών μας.

Εβελίνα Αριστείδου