Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον …τσακώσαμε

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και οι υποψήφιοι έχουν πάρει θέση στον πολιτικό στίβο γνωρίζοντας ότι ο δρόμος που πρέπει να διαβούν δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αντίθετα θέλει προσπάθεια και κόπο η κατάκτηση κάποιου αξιώματος.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η προβολή των υποψηφίων σε διάφορα μέσα, κάτι που εν έτει  2023 πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά, και περιλαμβάνει συνήθως ένα περιληπτικό βιογραφικό, κάποιες προτάσεις, τους λόγους για τους οποίους πάρθηκε η απόφαση της υποψηφιότητας και μερικά σχέδια για το μέλλον.

Βέβαια κάποιοι προσπαθήσανε να καρπωθούν τους κόπους άλλων σε άλλη περιοχή. Σου λέει ο «ξύπνιος» ο δικός μας  ποιος θα με εντοπίσει «κλέπτων οπώρας»; Ποιος θα καταλάβει ότι αυτό που γράφω για λογαριασμό μου είναι κόπος και ιδέα αλλουνού και όχι δικό μου;

Παρακολουθώντας λοιπόν τις παρουσιάσεις των υποψηφίων της Π.Ε. Φλώρινας, και όχι μόνο, παρατηρήσαμε το εξής:

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ελασσόνας κ. Θανάσης Μπίζιος  ανακοίνωσε με άρθρο του στα εκεί τοπικά μέσα ενημέρωσης την υποψηφιότητά του για τις δημοτικές εκλογές.

Δέκα μέρες μετά, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023, το ίδιο άρθρο εμφανίζεται ως δια μαγείας στο προσωπικό προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης (facebook) υποψήφιου δημοτικού συμβούλου του Δήμου Φλώρινας (με δύο διαφοροποιήσεις φυσικά στο όνομα και το επάγγελμα).

Ο ένας από τους δύο λοιπόν, είναι φανερό ότι δεν μπορούσε να συντάξει ένα κείμενο υποψηφιότητας και αντί να ζητήσει βοήθεια από κάποιον αρκέστηκε στον εύκολο και πονηρό  τρόπο, να γκουγκλάρει δηλαδή, να βρει ένα κείμενο της αρεσκείας του και να το οικειοποιηθεί.  Αν δε, λάβουμε υπόψιν τις ημερομηνίες, τότε ο υποψήφιος που διάλεξε τον εύκολο δρόμο της λογοκλοπής είναι αυτός της Φλώρινας και δεν είναι άλλος από τον κ. Γεώργιο Καποδίστρια ο οποίος με το «καλημέρα» της υποψηφιότητάς του υπέπεσε σε ασυγχώρητο ηθικό κυρίως ατόπημα.

Οι υποψηφιότητες κ. Καποδίστρια δεν είναι παιχνιδάκι «copy – paste» αλλά μια απόφαση ουσίας, ειλικρινούς αγάπης και προσφοράς για τον τόπο. Θα μπορούσες, αν μπορούσες, να γράψεις μερικές λέξεις από καρδιάς για την υποψηφιότητα σου και να είσαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα σε αντιλαμβάνονταν καλύτερα. Δεν χρειάζονταν να οικειοποιηθείς τον κόπο του κυρίου από την Ελασσόνα.

Όταν κάποιος διεκδικεί την ψήφο των πολιτών και δεν μπαίνει καν στον κόπο να συντάξει ένα κείμενο πέντε γραμμών για να παρουσιαστεί στους υποψήφιους ψηφοφόρους του (είτε από βαρεμάρα είτε από έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων) και καταφεύγει σε πονηρές λύσεις, τότε πως θα μπορέσει να προσφέρει και να εργαστεί για τον τόπο;

Είναι θλιβερό  ένας νέος άνθρωπος που οραματίζεται(;) ένα καλύτερο μέλλον για τη Φλώρινα να ακολουθεί πρακτικές κουτοπονηριάς και εξαπάτησης. Εκτός αυτών είναι και αδίκημα.

Η λογοκλοπή λοιπόν με την οποία μας συστήνει το «όραμά του» για τον τόπο μας (που τελικά είναι «όραμα» κάποιου άλλου) προσβάλλει πρώτα τον εαυτό του,  έπειτα τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά τους ίδιους  πολίτες της Φλώρινας.

Πρέπει να μάθετε κ. Καποδίστρια να σέβεστε τους ανθρώπους και όχι να τους κοροϊδεύετε κατάμουτρα.  Και με την ευκαιρία σας πληροφορώ ότι το διαδίκτυο  δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια. Γι αυτό μελλοντικά όταν θα ξαναείστε υποψήφιος να δείξετε περισσότερη προσοχή και σκέψη.

Εβελίνα Αριστείδου