Ξεκίνησε από τον Δήμο Φλώρινας η υλοποίηση του προγράμματος μέτρησης οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωσης)

Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών ξεκίνησε την Τρίτη 28 Ιουλίου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Φλώρινας, η εφαρμογή του προγράμματος δωρεάν μετρήσεων οστικής πυκνότητας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού, τόσο στην πόλη της Φλώρινας, όσο και σε κοινότητες, και θα ολοκληρωθούν στις 3 Αυγούστου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΠΟΣ ΩΡΑΡΙΟ
29/7/2020 Φλώρινα – ΚΑΠΗ Δήμου Φλώρινας Ώρες: 09:00 – 14:00
30/7/2020 Μελίτη – Κοινοτικό Κατάστημα Ώρες: 09:00 – 13:00
31/7/2020 Κάτω Κλεινές – πρώην Σπίτι Παιδιού Ώρες: 09:00 – 13:00
3/8/2020 Πέρασμα – Κοινοτικό Κατάστημα Ώρες: 09:00 – 13:00

 

Για την εξέτασή σας καλείστε να κλείσετε προηγουμένως ραντεβού στο 2385044520 & 2385044511.

Κατά την προσέλευσή σας για την εξέταση, καλείστε να προσέλθετε αυστηρά την ώρα της εξέτασής σας και όχι νωρίτερα, χωρίς συνοδό ή έστω ένα μόνο επιπλέον άτομο, εφαρμόζοντας τα μέτρα πρόληψης κατά του COVID-19.

 

Τι μπορεί να κάνει μια μέτρηση οστικής πυκνότητας;

Μια μέτρηση οστικής πυκνότητας δείχνει αν κάποιος έχει φυσιολογική οστική πυκνότητα, χαμηλή οστική πυκνότητα ή οστεοπόρωση. Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση. Όσο χαμηλότερη η οστική πυκνότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Μια τέτοια εξέταση θα βοηθήσει εσάς και τον ιατρό σας να:

  • μάθετε αν έχετε αδύναμα και εύθραυστα οστά, προτού υποστείτε κάταγμα,
  • εκτιμήσετε τον κίνδυνο κατάγματος οστού στο μέλλον,
  • εκτιμήσετε αν η οστική σας μάζα βελτιώνεται, μένει στα ίδια επίπεδα ή χειροτερεύει,
  • εκτιμήσετε την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνετε και να πάρετε αποφάσεις για την συνέχιση, διακοπή ή τροποποίησή της,
  • μάθετε αν έχετε οστεοπόρωση όταν προηγουμένως είχατε υποστεί ένα κάταγμα.

 

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 στους Δήμους Μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και αφορά κυρίως γυναίκες άνω των 45 – 50 ετών. Περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας. Σκοπός του προγράμματος είναι να ανακαλύψουμε φαινομενικά υγιείς γυναίκες άνω των 45 ετών, οι οποίες πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο καταγμάτων.