Ξεκινάει τη Δευτέρα με πολλές ιδιαιτερότητες η νέα σχολική χρονιά – Ετοιμότητα, παρά τις δυσκολίες, εκφράζουν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας

Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή των μαθητών και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Π.Ε. Φλώρινας σύμφωνα με τους διευθυντές Εκπαίδευσης Γεώργιο Λυγούρα (Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας) και Ευγενία Μαρνέρη (Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας).

Γεώργιος Λυγούρας (Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας)

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σίγουρα θα είναι διαφορετική σε σχέση με τις προηγούμενες και κυρίως λόγω των μέτρων που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Τη Δευτέρα λοιπόν που θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας όλοι και όλα θα είναι σε ετοιμότητα για την ομαλή λειτουργία τους. Ο κ. Λυγούρας από την πλευρά του δήλωσε: «Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρόνια, βέβαια έχουμε και την εμπειρία των μηνών της προηγούμενης σχολικής χρονιάς που λειτουργήσαμε κάτω από συνθήκες covid, με διαφορετικό όμως τρόπο λειτουργίας. Πάνω από όλα εμπιστευόμαστε την ειδική ομάδα αντιμετώπισης του ιού που αποτελείται από έμπειρους επιστήμονες οι οποίοι δίνουν την κατεύθυνση και τις οδηγίες βάσει των οποίων εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε και  αυτές οι οδηγίες είναι πολύ λεπτομερείς και αφορούν κάθε πτυχή της σχολικής ζωής ενώ έχουν αποσταλεί και στους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους είναι όλοι ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι πολύ και έτσι αναμένουμε να τηρήσουν αυτές τις οδηγίες με τις οποίες θα πορευτούμε φέτος». Συνεχίζοντας για τη χορήγηση μασκών στους μαθητές είπε «Τα παιδιά θα παραλάβουν τη μάσκα και το παγουρίνο τους από την πρώτη μέρα και επίσης με πρωτοβουλία του δήμου Φλώρινας κάθε σχολείο θα προμηθευτεί και από ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο. Από υλικά και μέσα πιστεύω ότι είμαστε καλυμμένοι για ένα καλό ξεκίνημα. Οι μάσκες είναι υφασμάτινες και μέσα από τις οδηγίες δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη χρήση τους. Επίσης οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως να επικοινωνούν με τα παιδιά».

Στο Δημοτικό σχολείο της Καλλινίκης υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον σύλλογο γονέων για τη χρήση της μάσκας. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού αλλά και για τυχόν παρόμοιο στο μέλλον ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης τόνισε ότι «Ενημερώθηκα για τους προβληματισμούς των γονέων αλλά και για τα ερωτήματα που θέτουν και συμμερίζομαι την ανησυχία τους με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί με τον κορωνοϊό, το οποίο δεν είναι πολύ καλό. Από την άλλη άποψη όμως θα ήθελα να πω ότι για όλα τα ερωτήματα που θέτουν υπάρχουν απαντήσεις μέσα στις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ για το πως πρέπει να λειτουργούμε και για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα μέσα στο σχολείο. Ναι μεν είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες αλλά είναι αδικαιολόγητες από την άποψη ότι το σχολείο έχει τρόπους για να λύνει αυτά τα θέματα, έχουν προβλεφθεί όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για κάθε στιγμή μέσα στη σχολική ζωή. Απευθυνόμενος στους γονείς θα τους έλεγα να μην ανησυχούν, τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο και να έχουν μία ασφαλή παρουσία».

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κενές θέσεις στο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και το ότι δεν έχουν αναλάβει όλοι οι αναπληρωτές ακόμα «Όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αφορούν κυρίως στον κορωνοϊό και προκύπτουν κενά ιδιαίτερα από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ζητούν ειδική άδεια. Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο μας έδωσαν την υπόσχεση ότι θα αντικατασταθούν αυτοί οι εκπαιδευτικοί με αναπληρωτές τους οποίους περιμένουμε να έρθουν άμεσα. Δεν έχουν αναλάβει όλοι οι αναπληρωτές ακόμα γιατί αυτά είναι πολύ πρόσφατα. Είχαμε πρώτα την αποτύπωση των εκπαιδευτικών που αιτούνται την ειδική άδεια και πιστεύω ότι άμεσα θα έχουμε και τους εκπαιδευτικούς στη διάθεσή μας».

Το ολικό προσωπικό των σχολείων θα είναι στη θέση του από τη Δευτέρα και από πλευράς καθαριότητας αφού σήμερα Παρασκευή, υπεγράφησαν οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Φλώρινας και τοποθετήθηκαν άμεσα σε σχολικές μονάδες. «Σε επικοινωνία που είχα με το δήμο Φλώρινας μου είπαν ότι ήδη έχουν υπογράψει και ανέλαβαν υπηρεσία οι καθαρίστριες οπότε και από αυτή την άποψη θεωρώ ότι από τη Δευτέρα θα είμαστε πανέτοιμοι».

Το μήνυμα του κ. Λυγούρα για τη νέα σχολική χρονιά είναι το εξής: «Το μήνυμα που θα ήθελα να απευθύνω σε γονείς και μαθητές είναι καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της φετινής χρονιάς θα ήθελα να πω ότι οι γονείς και οι μαθητές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τη διεύθυνση των σχολείων μας και αυτό κυρίως βάσει της ενημέρωσης που έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί πάνω στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν μία ασφαλή παρουσία στο σχολείο και παράλληλα να έχουν την καλύτερη δυνατή διδασκαλία. Το μήνυμά μου είναι λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι για τη μάθηση των παιδιών μας και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά».

 

Ευγενία Μαρνέρη (Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας)

Από την πλευρά της η κ. Μαρνέρη για τη διαφορετική και δύσκολη φετινή σχολική χρονιά λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί αλλά και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα δήλωσε: «Είμαστε πανέτοιμοι. Όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές και το προσωπικό είναι στις θέσεις τους και δουλεύουν πυρετωδώς για να υποδεχτούμε τα παιδιά μας και να βρεθούν σε ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον, έτσι όπως αρμόζει στις συνθήκες τις τωρινές και δύσκολες. Έχουν γίνει προσλήψεις αναπληρωτών από το υπουργείο και είναι ήδη στις θέσεις τους, έχουν γίνει ήδη προσλήψεις στο ειδικό προσωπικό της ειδικής αγωγής, οι μόνιμοι επίσης είναι τοποθετημένο στα σχολεία και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, τα κενά πάντα θα υπάρχουν, γιατί υπάρχουν αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν και ιδιαίτερα τώρα με την περίπτωση των ευπαθών ομάδων που κάποιοι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να φύγουν από τις σχολικές μονάδες και να παρέχουν την εκπαίδευση από το σπίτι. Άρα θα καλυφθούν και αυτά τα κενά και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι και σε αυτό το κομμάτι. Όσον αφορά τα βιβλία και σε αυτό το κομμάτι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αφού είναι όλα τα βιβλία στις θέσεις του και θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, εκτός και αν παρουσιαστούν στην πορεία με κάποιες μετατροπές και μετακινήσεις μαθητών ή τμημάτων».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν «Νομίζω ότι όλοι είμαστε ενημερωμένοι πλέον, έτσι και εμείς έχουμε τις ενημερώσεις από τους φορείς και ιδιαίτερα από την αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας. Σε πρώτη φάση είναι οι καθαρίστριες οι οποίες ήδη έχουν προσληφθεί και από σήμερα είναι στις θέσεις τους.  Έχουν ετοιμάσει τα σχολεία, έχουμε κρατήσει τις αποστάσεις στις αίθουσες με τα θρανία και εδώ πρέπει να τονίσω το πρόβλημα που υπάρχει με τον αριθμό των μαθητών. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων γιατί αν μπορούσαν να μειωθούν τα τμήματα θα ήταν ευχής έργον να γίνει κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα στην πόλη που τα τμήματα είναι μεγάλα γιατί αυτό δεν ισχύει στα σχολεία των χωριών μας.  Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για το κομμάτι αυτό. Σήμερα ενημερωθήκαμε από τον δήμο ότι αύριο οι διευθυντές των σχολείων θα παραλάβουν και τις μάσκες για τους μαθητές και επίσης σήμερα από το δήμο Φλώρινας παραλάβαμε ηλεκτρονικά θερμόμετρα για να γίνεται η θερμομέτρηση στους εκπαιδευτικούς και να διατηρήσουμε ένα υγιές περιβάλλον και ασφαλές για τα παιδιά. Αντισηπτικά υπάρχουν στα σχολεία και πιστεύω  ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Ένα θέμα είναι τα προβλήματα τα οποία δεν έχουμε υπολογίσει αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε και εμείς σε ετοιμότητα, πάντα σε συνεργασία με τους μαθητές και με τους γονείς, για μία σχολική χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπ/σης Φλώρινας να αντιμετωπίσει πιθανά μελλοντικά προβλήματα σχετικά με αντιδράσεις για τη μη χρήση της μάσκας στα σχολεία «Εφαρμόζουμε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας αλλά εάν υπάρχουν τέτοια περιστατικά θα κάνουμε μία συζήτηση με τους γονείς πρώτα και ελπίζουμε ότι εκπαιδευτικοί θα πείσουν τους γονείς για το καλό πρώτα των μαθητών και μετά των εκπαιδευτικών και των γονέων, ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας γιατί είναι μέτρα ωφέλιμα για όλη την κοινωνία.  Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να πείσουν τους γονείς ότι πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα, το ίδιο και οι μαθητές πρέπει να κατανοήσουν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες για το κοινό όφελος. Στην περίπτωση που οι γονείς αυτοί δεν πειστούν, το υπουργείο Παιδείας έχει οδηγίες ότι πρέπει να μπαίνουν απουσίες τους μαθητές, οπότε από εκεί και πέρα θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος».

Το μήνυμα της κ. Μαρνέρη για τη νέα σχολική χρονιά είναι το εξής: «Από την πλευρά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από το προσωπικό ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά, να έχουμε ένα ήρεμο σχολικό περιβάλλον και ελπίζω με τη συμμετοχή, τη συμπαράστασή και τη βοήθεια όλων θα κυλήσει η χρονιά ομαλά. Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες και πιστεύω ότι προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι. Εύχομαι να κάνουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας».