Οι επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας σας γνωρίζει ότι το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ παρουσίασε σήμερα τη μελέτη με τίτλο “Οι επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην αγορά εργασίας”, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων.

Η μελέτη, καλύπτοντας ένα κενό της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας πρώτης ποσοτικής εκτίμησης των δυνητικών επιπτώσεων στην ελληνική αγορά εργασίας. Επικεντρώνεται στην εξέταση του βαθμού διακινδύνευσης θέσεων εργασίας από τη δυνητική εισαγωγή αυτοματοποιημένων συστημάτων («ψηφιοποίηση») στις διαδικασίες παραγωγής, όπως και στη διαδικασία εργασίας όπου έχει δύο κύριες επιπτώσεις: α) υποκατάσταση θέσεων εργασίας από αυτόματα, β) αλλαγή της σύνθεσης των καθηκόντων που απαιτεί μια θέση εργασίας.

Αναπτύχθηκαν μια σειρά δεικτών οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα εντοπισμού κατηγοριών εργατικού δυναμικού για τις οποίες ενέχεται δυνητική διακινδύνευση από τις τάσεις «ψηφιοποίησης». Στη μελέτη παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού, με τα επαγγέλματα που το απαρτίζουν (μονοψήφιες κατηγορίες επαγγελμάτων κατά ISCO08) και με την κατηγοριοποίησή του ανά μισθολογικό κλιμάκιο.

Σχεδόν ένας στους δέκα από το σύνολο των εργαζομένων φαίνεται να «απειλείται» από την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας καθώς το ποσοστό «διακινδύνευσης» για το σύνολο του εργατικού δυναμικού στη χώρα κυμαίνεται από 6-9%.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη από διεθνείς βάσεις δεδομένων που αναφέρεται στην ποσοτική εκτίμηση των επιπτώσεων στην ελληνική αγορά εργασίας και καταδεικνύει τον κίνδυνο απώλειας των καθηκόντων στην εργασία λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στο ακόλουθο link: http://bit.ly/2QRQjFp

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΦ